Wikiplayer

marți, 13 octombrie 2015

Urcus


Am mai povestit despre muntii Pindului si satele de deasupra Ioanninei.
E polul nostru de atractie cand scade temperatura si se coboara ceata peste vai. N-am facut exceptie nici anul asta. Excursia de toamna a fost centrata pe "  Scara Vradetului  ", un caldaram ce serpuieste pe coasta abrupta a muntelui. Pana nu demult era singura cale de legatura cu lumea a satului omonim, satul situat la cea mai mare inaltime, cam la mijlocul peretelui estic al canionului raului Vikos. Scara e astfel facuta, incat sa treaca un magarus cu o incarcatura de latimea grindelor folosite la caselor muntenilor. 
Se integreaza atat de bine, incat de departe nici nu se observa. 
Soseaua s-a construit de-abia prin anii '70. 

Pe langa carare serpuieste la inceput un firisor de apa. Apoi se urca brusc, in curbe stranse, construite cu migala. Sus asteapta o mica taverna in piata cu platani si un izvor cu apa rece, ce murmura in caus de piatra. 

De cu seara, cand am ajuns, ploua mocaneste. A doua zi am pornit la drum cu ceata deasa si pe parcurs au aparut petece albastre printre fuioarele norilor, pentru ca in final sa avem parte de o zi perfecta.






Am adunat seminte de salvie salbatica de pe carare. Inca mai stau frumusel in cutiuta transparenta a cartelei de memorie a aparatului foto.


33 de comentarii:

  1. ce peisaj incredibil....ma ia cu ameteala :))
    casele sunt atat de sobru frumoase...un loc care pare rupt dintr-un basm...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cladirea cu etaj si multe ferestre e scoala satului care acum functioneaza ca muzeu. Totul e construit din piatra, chiar si acoperisurile :)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Si mancarea e de nota zece :) Totul produs local, in afara de citrice, pe care le aduc din zona Prevezei.

      Ștergere
  3. Mulțumesc pentru excursia imaginară, Dani:) Ultima fotografie-mi place teribil. Mă și imaginez cățărându-mă pe stânci...

    Între noi fie vorba, m-aș da și cu bicicleta roșie o tură :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere !
      Nu e un traseu difici, dar cu bicicleta n-am vazut pe nimeni, desi in zona se practica ciclismul montan :) Iti dai seama, ca baietii s-au catarat de zor, cel mic a incercat sa faca si parkour :)

      Ștergere
  4. Loc frumos, cu case de piatră și acoperișuri. Calea jos este căptușit cu pietre. Îmi place asta. Voi trimite Salutări și sărutări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un loc minunat in care traditiile se pastreaza. Sunt o multime de trasee montane si fiecare sat e parca mai frumos decat cel dinaintel. Ma bucur, ca ti-a placut :) Pozdrawiam i buziaki, Gigo !

      Ștergere
  5. Deci, aceasta a fost excursia la munte?! Imaginile surprinse de tine sunt minunate (asa cum ne-ai obisnuit)! Nu stiu unde si cum le gasesti (ma refer la destinatiile astea), dar cand povestesti (scrii) imi vine sa las totul balta si sa plec imediat direct acolo. :)
    Esti un ambasador minunat atat pentru Grecia, cat si pentru orice alta destinatie din lumea asta!
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost acolo aproapre in fiecare an de cand sunt aici, in Grecia, si mereu e ceva nou de descoperi, Mihaela. Destinatii am o multime in vizor :) Nu imi ajunge o viata ca sa vad toate coltisoarele tarii mele adoptive. Tie, care nu suporti caldura. ti-ar place la munte :)
      Si eu as lasa totul balta ca sa ma teleportez in Zagori ...
      Toate cele bune, draga mea ! Te imbratisez si eu cu drag !

      Ștergere
  6. Unii dintre noi te însoțim doar cu gîndul, mersul pe jos și urcușurile sînt de domeniul trecutului, dar e fain și așa. Multe mulțumiri, Dani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici mie nu mi-e atat de usor ca pe vremuri. Aleg drumetii la care pot face fata :) Baietii se plang de multe ori ca merg prea incet, dar asta e :) Nu ma pot compara cu ei.
      Ganduri bune pentru tine, Marta !

      Ștergere
  7. e superb!
    Multumim pt vizita la virtuala!

    RăspundețiȘtergere
  8. Superbe pozele! Culorile, unghiurile surprinse, elementele, toate se armonizeaza perfect. Foarte interesant traseul, clar nu trebuie sa ai rau de inaltime :)).
    O seara minunata iti doresc si o toamna frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai rau de inaltime nu mergi acolo, ramai sa-ti bei cafeaua in piata satului :)
      Merci, Larisa ! Seara frumoasa !

      Ștergere
  9. Astazi ne-ai rasfatat mai mult decat de obicei, caci pe langa fotografiile superbe cu care ne-ai obisnuit, ai adaugat si un text pe masura! Piatra aceea veche este de o frumusete de basm, iar combinatia cu bleu- masutele acelea cu scaune, ferestrele si pictura de pe lemnul vechi pune griul pietrei si mai mult in valoare. Uite, mi-ai dat o idee pentru viitoarea mea gradina :) Serios, ma gandesc cat o fi de greu sa faci un zid de piatra ? Sau as face un gard de nuiele-frumos si acela. Ce idee buna sa faci un muzeu in scoala satului, cred ca totusi or mai avea o alta scoala.
    In alta ordine de idei, multumesc frumos pentru blogroll, nu stiam ce am scris asa remarcabil, de vin atatia vizitatori :). Si am si Superblog acuma, haha. Pana acum avea Mihnea, stii el a ales aceasta denumire, avea 7 ani. Nu prea se mai potriveste cu blogul, acum este mai mult al familiei, sau al meu, ai tu dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa povestesc despre locurile in care m-am simtit bine si tare ma bucur ca ti-a placut, Mihaela :)
      Piatra e pusa in valoare la maxim in satele de munte din Zagori si cei mai buni mesteri pietrari provin de acolo. Nu e usor sa faci un zid masiv de piatra, o solutie mai simpla e sa folosesti placute de piatra ca sa captusesti un zid de beton. O sa vezi tu cand o sa faci gradina :)
      Scoala e muzeu, fiindca in sat nu raman decat 10 locuitori permanenti in perioada de iarna. Majoritatea stau la oras si vin doar in vacante si de sarbatori.
      Am triat gradinarii si am adaugat inca un blogroll pentru alte teme. Ca sa vad mai usor ce scrii, te-am adaugat si pe tine. Pe Google + intru tot mai rar. Da, ai Superblog :)

      Ștergere
  10. Daniii! Ce frumos! Mi-ai făcut un dor nebun de Grecia...
    Te rog să mai postezi fotografii din drumețiile voastre, sunt minunate!

    Zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate te conving sa vii in extra-sezon :) Multumesc, draga Zina !
      Ma bucur, ca ti-au placut fotografiile. O sa revin cu imagini de la inaltime, dupa ce am urcat scara am mai mers inca o bucata de drum pana la un punct cu vedere panoramica, chiar pe marginea canionului.
      O zi frumoasa si voua !

      Ștergere
  11. Ar fi pacat sa nu ajungeti macar cateva zile in zona. E chiar mai frumos decat se intrevede in poze :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cararea aceea pietruita...
    Ce material pentru picturi, Dani :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Oare ce as mai putea adauga?

















    Oare ce as mai putea adauga? Este exact atat de frumos, pe cat imi inchipui! Fotografiile sunt dintre cele mai reusite, parerea mea :)



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fotografiile sunt doar oglindirea unei lumi de poveste, Adriana. Ma bucur, ca iti plac !
      As mai putea adauga eu multe, dar am pastrat textul simplu,ca sa nu umbresc imaginile :)
      Multumesc pentru cuvintele frumoase !

      Ștergere
  14. Frumoasă descriere. Însoțită de muzică și imagini, parcă am fost într-un film. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. interesant traseu !!!
    mă atrag foarte mult zonele cu ceaţă - şi în fotografie sunt minunate !
    te-am urmat pas cu pas, din fotografie în fotografie, într-o minunată călătorie - parcă am fost cu tine pe acolo ! mi-a plăcut mult !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fotografiile cu ceata sunt misterioase :) N-am ocazia sa fotografiez des invaluita de nori ...
      Ma bucur, ca ti-au placut ! Multumesc, draga mea japoneza !

      Ștergere
  16. chiar si pe ploaie, tot frumoase locuri! nu ma dau in laturi de la excursii prin ploaie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi fost greu sa urcam caldaramul daca ploua. Piatra poate fi tare alunecoasa. Am fost fericiti ca vremea a tinut cu noi :)

      Ștergere