O reteta favorita din meniul sezonului rece : supa de gaina greceasca.
Va scriu cum o fac eu, ca doar cate bordeie, atatea obiceie.
Intai pun gaina portionata la fiert in apa cu sare si spumuiesc.
Adaug boabe intregi de piper, doua foi de dafin si o ceapa intreaga cu cateva cuisoare infipte in ea. Las la fiert pana ce carnea se desprinde de pe os.
Apoi strecor zeama si pastrez carnea la cald. Urmeaza legumele : morcovi, cartofi, radacina de telina, gulie ( daca am ) si rareori pastarnac ( nu se gaseste aici nici de samanta ). Plus frunze de patrunjel legate manunchi. Fierb legumele in zeama de gaina. Le scot langa carne si iar strecor zeama ramasa. In ea pun la fiert jumatate de ceasca de orez spalat in apa rece. Aici folosim un orez special denumit soupe, dar cred ca merge orice soi de orez care infloreste frumos la fiert, din cele cu bobul mai rotund.
Apoi trag oala de pe foc si ma ocup de avgolemono, adica de sosul de ou cu lamaie. La o portie de supa pun doua oua ( cat mai proaspete ) si sucul unei lamai marisoare ( sau doua mai mici ). Separ albusele si le bat spuma, apoi adaug usurel galbenusele si in final sucul de lamaie. Cu polonicul iau putina supa ( doar zeama, nu si orez ) si amestecand rapid cu telul, torn supa calda, niciodata fierbinte, peste sosul avgolemono. Apoi inca un polonic si inca unul, pana se omogenizeaza si creste incet temperatura sosului, ca sa nu se taie. Ultima miscare e sa rastorn sosul in oala de supa si sa amestec energic.
Supa e groasa, spumoasa si aurie. Se serveste imediat, cu carnea de gaina, legumele fierte si neaparat o felie de feta stropita cu ulei de masline si presarata cu rigani. Merg si niste masline picante.
Ramane una din supele noastre preferate de duminica.
Pofta buna !
P.S. - La ultima etapa e de dorit sa aveti un ajutor care sa toarne supa calda putin cate putin peste ou in timp ce amestecati.