Wikiplayer

luni, 11 ianuarie 2016

De-a valma


Incep sa scriu, fara sa stiu despre ce voi scrie.
Mai mult de dragul de a adauga o pagina in jurnal.

Ianuarie e o luna mohorata chiar si in Grecia. Stiu ca pare ciudat, dar suntem obisnuiti cu multa lumina. Ziua e scurta, gradina e uda, cafenie si inca dezordonata. Am taiat pe ici pe colo trandafirii. Vreo trei giganti au ramas neatinsi din lipsa de ajutor de tinut scara si, nu in ultimul rand, din cauza vesnicelor schimbari si aglomerari de program la sfarsit de saptamana. Lady Banks va ramane ciufulita in primavara asta, e prea tarziu sa o disciplinez acum.

Gramada de compost a inceput sa se inchida la culoare si sa se aseze iar frunzele cazute in straturi se topesc si ele vizibil. Trandafirul mutat in toamna are lastari noi, mi se pare ca au aparut varfurile ghioceilor sub o tufa, acum in ceasul al doisprezecelea, plus ca au rasarit caldarusele si nalbele unde nu le-am semanat. Trebuie transplantate si parca vad, ca o sa dau peste bulbi acolo unde o sa sap sa le fac loc in straturi. 

Melcii iesiti dupa ploaie au lasat salata in pace, dar au rontait harnici frunzele de telina. Au aparut urzici fragede in locul in care au fost rosiile asta vara. Gradina e plina de surprize.

In final, o poza cu bobocii arborelui de jad. 
Dumnealui e pe locul trei, dupa narcise si irisi.


O saptamana frumoasa  !



17 comentarii:

  1. Ce perspective frumoase are grădina ta, hărnicuțo!

    Săptămână bună să ai! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perspective primavaratice :) Merci, Zina !

      Ștergere
    2. Și pe aici se arată a primăvară, dar oricând ne poate plezni un ger sau o ninsoare...

      Ștergere
    3. Asta se poate intampla si la noi, Zina. Nu sunt excluse surprizele de genul asta in Februarie.

      Ștergere
  2. Arbore de jad??? Daca spun ce am in minte deja ma repet prea mult pe blog.
    Ieri imi spunea sotul meu ca a vazut ghiocei. Nu stiu unde o fi vazut el, ca eu nu am vazut, dar daca si la voi abia rasar, ma gandesc ca sunt foarte slabe sansele ca la noi sa fi aparut. Poate nu se strica bulbii cand muti nalbele si caldarusele. Frumoasa pasiune ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se cheama planta. Nu-i asa, ca are un nume foarte frumos ?
      Ghioceii mei sunt adusi din Romania, cred ca asta-i motivul ca sunt asa intarziati :) Ma asteptam sa apara mai devreme. Daca infloresc ii fotografiez sigur, imi plac enorm clopoteii lor albi.
      Cat despre bulbi, o sa ma folosesc de o furculita, ca sa testez terenul inainte de a muta caldarusele si nalbele recalcitrante :)
      Seara frumoasa, Mihaela !

      Ștergere
  3. Săptămână frumoasă și ție, cu multe evenimente plăcute! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. La mine in gradina (in Romania)ghioceii stau sa infloreasca, daca va fi la fel de cald si in urmatoarele zile, o sa se deschida. Ce frumoasa e floarea arborelui de jad! Ma bucur ca v-am descoperit blogul, acum cateva zile!

    RăspundețiȘtergere
  5. Privite de aproape sunt frumoase amandoua, si floarea si gradina :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hm, ai inceput articolul cu un ton usor pesimist (sau poate mi se pare), eu sunt obisnuita ca atunci cand accesez blogul tau sa primesc culoare,veselie, flori si peisaje deosebite. Iti doresc o saptamana vesela plina de serotonina, melatonina, oxitocina, dopamina si nu stiu daca mi-a mai scapat ceva, dar veselie sa fie, chiar daca au trecut sarbatorile:), pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate putina oboseala :) Se mai intampla, Myky ... N-am avut timp de gradina cat mi-as fi dorit in ultimele saptamani. Dar azi am stat doua ore si mi-am incarcat bateriile :) Te imbratisez !

      Ștergere
  7. Observatii atente de iubitor de gradina...Cand ajungeam la gradina de la tara, mergeam direct sa vad in ce stadiu e fiecare planta! Mi-e dor de activitatea asta. Dani, cum tai tu cataratorii? Nu e prea mare oferta la cultivatorii aia din zona si oricum trebuie sa ma mai documentez, sa vad care sunt mai rezistenti la frig si la patarea neagra. Numai zile senine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-e dor de gradina ... Te inteleg, draga mea !
      Cataratorii ii tai in functie de inflorire. Cei ce infloresc o singura data ii curat si ii arajez din foarfeca cat mai devreme in toamna, in principiu, primul care infloreste e primul pe lista de lucru. Cei ce infloresc repetat raman codasi si le vine randul acum, la sfarsitul iernii.
      Apropo de caracteristicile trandafirilor, te poti orienta din cataloagele on line ale pepinierelor din strainatate. Eu as face o lista cu ce se potriveste si apoi as vedea daca exista de cumparat in tara. Si m-as uita si in gradinile din zona, ce rezista pe acolo. Si nu m-as da inapoi sa cer butasi sau sa tai un lastar pe furis :)
      Toate cele bune, Adriana !

      Ștergere
  8. ce nume interesant are, nici nu auzisem pana acum!

    RăspundețiȘtergere