Wikiplayer

miercuri, 6 iulie 2011

Tzatziki

   E vara si e vremea castravetilor, asa ca e momentul sa pregatiti o salata racoroasa  : clasicul tzatziki.
  Cel mai important e iaurtul. Poate fi de oaie sau de vaca, dar neaparat trebuie sa fie un iaurt gros si cremos. Aici i se spune iaurt strecurat. Pe vremurile studentiei am facut iaurt strecurat din clasicele iaurturi romanesti, ce se vindeau atunci in mici vase de sticla. Am pus pur si simplu iaurtul respectiv la strecurat intr-un servet de in cu un castronel dedesubt, ca sa adune zerul. N-a fost iaurt grecesc dar a fost bun.  Daca procedati asa e mai bine sa puneti totul intr-un loc cit mai racoros - daca nu in frigider, cel putin intr-o camara .
 In afara de iaurt, se pun castraveti curatati de coaja si rasi pe razatoarea mare ( cam 1 castravete si jumatate, din cei lungi, la 1/2 kg de iaurt ). Castravetii rasi se storc de suc inainte de a-i amesteca in iaurt ( daca sint castraveti mai mari scoatem partea cu semintele ). Se rad si vreo trei catei de usturoi, de asta mai fin, sau se trec prin presa speciala de usturoi  si se pun in amestec. Se adauga ulei de masline ( citeva linguri bune, cam jumatate de ceasca ), sare dupa gust si otet alb. Am observat ca otetul e cel ce da gustul picant la tzatziki. Cantitatea depinde si de taria otetului. Incepeti cu o lingura de otet si apoi mai adaugati, dupa preferinte.
   Ornati cu citeva masline , cu felii de castravete sau cu rondele de ardei.
   Cantitatile sint aproximative, eu il fac dupa gust. 
   Se pastreaza cam doua zile la frigider. Se serveste la friptura si gratare, mai ales la miel ( e un must pe masa de Paste ) dar si alaturi de legume si salati. 
   Pofta mare !

18 comentarii:

  1. Multumesc, am sa incerc si eu ca-mi place tare mult!
    Dar salata aceea pe care ai facut-o, parca cu maioneza, ce este?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salata cu maioneza( si mult iaurt in maioneza, da e galbena , ca e din oua de casa ), e salata mea de cartofi, reteta proprie. Am pregatit-o prima data in urma cu vreo 12 ani, cu ce mi se parea mie ca se potriveste. A placut tuturor si, de atunci, a devenit salata traditionala de zile mari.
    Daca vrei, iti scriu ingredientele .

    RăspundețiȘtergere
  3. Da! Daca-i salata de zile mari, sigur o vreau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ingredientele la salata de cartofi : cartofi fierti in coaja, vreo 5 oua fierte tari, praz si ceva ceapa verde, castraveti murati, sunca presata ( eu pun de curcan afumat ), brinza galbena tare si picanta ( graviera, aici in Grecia, dar poti pune si un cascaval picant, chiar si ceva cascaval afumat - eu pun vreo trei feluri de brinza ), patrunjel proaspat, maioneza din trei galbenusuri ( doua crude si unul fiert ), in care pun si ulei de masline, dar nu numai, ca sa nu fie prea amara, citeva linguri de iaurt gros, suc de lamiie si putina zeama de la castravetii murati. Se taie totul in cubulete, rondele, etc. Nu foarte marunt, ca sa nu te prinda noaptea !
    Se pune si maioneza cu iaurtul si se condimenteza cu sare si piper. Se amesteca bine.De obicei las citeva linguri de maioneza pentru decor. Deasupra pui ce vrei - masline, ardei gras copt, frunze de patrunjel, etc.
    Se lasa la frigider citeva ore.
    Daca o faci, sa-mi scrii impresiile !

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult, suna delicios. Te-am intrebat de ea ca am vazut ce bine te pricepi la toate si am dedus ca trebuie sa fii buna si la chestia asta! De obicei nu intreb lumea despre retete, dar pare ceva yummy care se face relativ repede. Eu nu sunt o mare bucatareasa, dar ce fac vreau sa fac bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hmm, ce-mi faci tu mie cu retetele astea.Eu am o mare placere sa mananc tzatziki.
    Iaurtul grecesc, ca si cel bulgaresc, au in compozitie doua bacterii de acidifiere, spre deosebire de celelalte iaurturi, care au una singura. De aici diferentele de textura si gust.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eeeeee, pai, vezi??? Stiam eu de ce te intreb! Eu nu stiam cu otet. Nu ca nu iesea buna... dar nu era reteta originala. Si nu stiam ca tre' sa strecor iaurtul. desi, cand eram mica, vedeam chestia asta cu scursul laptelui batut, la ai mei, la tara. Sa zici d placinta aia cu branza si cu casvala. si cu sos bechamel, de fapt... Ti-am zis, o cheama Tirapita sau Tiropita sau Tiropya... am mancat acum cativa ani.

    RăspundețiȘtergere
  8. Flordel, nici eu nu sint specialista, dar incerc si, daca imi reuseste ceva, se pastreaza in meniu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oare iaurtul facut in casa- lapte acru ii spune in zona mea, practic se lasa laptele la temperatura camerei 2-3 zile, pana se prinde- ar fi potrivit pentru tzatziki?

    RăspundețiȘtergere
  10. Corina, asta cu bacteriile n-o stiam, dar sigur, iaurtul grecesc e crema iaurturilor. Bulgaresc, n-am gustat, pina acum.
    Se maninca si pilaf cu carne de pui cu iaurt si macaroane cu sos de iaurt si multe altele.
    Sanatos si racoros !

    RăspundețiȘtergere
  11. Dr. Lecter, Tiropita inseamna placinta cu brinza. Asta ce ai mincat tu, ai cumparat-o, probabil de la brutarie. Se vind peste tot. Dar nu cu stafide. Cu umplutura de brinza sarata - feta sau o alta brinza alba si grasa. Se face cu foi de placinta ( straturi, straturi, unse cu ulei de masline ), iar feta o farimi si o amesteci cu oua si putin lapte. Daca pui cascaval, e Kaseropita, la care se pune brinza felie, si se inveleste in aluat foetaj. Bechamel nu se pune. Se face insa, placinta cu lapte - dulce sau sarata.

    RăspundețiȘtergere
  12. Claudia, nu cred ca merge cu lapte acru, e prea apos. Trebuie sa fie un iaurt gros, sa stea lingura in el.
    Da, as incerca sa pun laptele ala la stors si in functie de rezultat ... Sa-mi scrii, ce a iesit, daca incerci .

    RăspundețiȘtergere
  13. Deci mi-ai dat 3 retete intr-una! Am mancat la restaurant Tiropita si atat mi-a zis, ca e cu sos alb de smatana si cascaval, deci bechamel, pentryu ca era foarte moale, si avea stafide, dar mai mult ca decor, nu ca umplutura. Da, era din aluat foetaj

    RăspundețiȘtergere
  14. Traditional, la placinte nu se pune bechamel. Umplutura o faci cum vrei - ca sa fie moale trebuie sa pui lapte sau smintina si, ca sa nu curga tare, eu as pune niste gris fin, asa vreo doua linguri. Numai ca asta, nu e placinta cum scrie la carte. Dar buna o sa fie, sigur !

    RăspundețiȘtergere
  15. mmm...ce bun...si chiar vreau sa incerc sa fac un iaurt gros...habar nu aveam...mi-a zis o doamna ceva timp in urma cum sa fac din iaurt normal...unul superrr..

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu metoda asta am incercat-o, Coco. Incearca si o sa-mi spui pe urma, daca a fost bine . Vad, ca pregatesti multe feluri la gratar. Tzatziki merge de minune cu bucataria de vara.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dani, ma derutezi de tot! Scuza-mi intrebarea de-a dreptul indiscreta, dar cand a fost vremea studentiei tale?! Pentru ca iaurtul acela in borcanele se vindea pe vremea studentiei mele! Si am sentimentul ca nu prea suntem leat...

    Oricum, "stors" sau nu, cu una, doua bacterii sau câte or fi, ca iaurtul grcesc nu-i niciunul. Dar nu cumva in Tzatziki, grecii mai pun si nus'ce buruieni? Am cumparat din Pireu, de la un magazinas, cateva pungute de ingredient pentru Tzatziki. Mirosul meu de copoi a detectat si ltceva inafara de usturoi acolo. De atfel se vedea si dupa culoare. Dar nu am reusit sa recunosc buruiana, nefiind de pe plaiuri mioritice.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am terminat in 1995, deci am prins tranzitia, Alex.
    Cu iaurtul grecesc, ai perfecta dreptate, nici un alt iaurt nu se compara. E una din binefacerile vietii cotidiene de aici.
    Cu buruienile nu sint de acord. In nici o bucatarie greceasca, unde traditia e respectata, nu se prepara altfel tzatziki. Mirodeniile alea sint capcane pentru turisti. Eventual, poti pune putin marar, dar atunci, nu se mai cheama tzatziki.

    RăspundețiȘtergere