Wikiplayer

marți, 28 februarie 2012

Salata de sezon

   Am mai scris despre ele aici anul trecut. Dar, cum e sezonul lor si in primavara e ideala o cura de dezintoxicare, le acord din nou atentia cuvenita. Sint fragede si bune, mai ales cele culese in salbaticie. Cele din fotografii sint plante de Susai moale, una din cele mai dulci ierburi comestibile ce se consuma pe meleagurile grecesti. 



     Si aici, salata gata pregatita, cu ulei de masline si suc de lamiie din belsug.


       Simplu si bun !

26 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. O recomand cu caldura. In meniul tavernelor grecesti figureaza sub numele de Χόρτα ( adica, Horta - si se traduce prin ierburi ).

      Ștergere
  2. Nie jadłam, ale z przyjemnością bym spróbowała. Pozdrawiam i buziak. *** Nu am mâncat, dar aş fi fericit să încerc. Eu salut şi sărut.

    RăspundețiȘtergere
  3. zau ca as proba! de patru zile nu manânc decât pâine prajita si ceai... ar fi o schimbare buna în meniu :) Dar... n-am auzit niciodata de Susai moale... am sa caut însa! Trebuie probat neaparat!
    O seara frumoasa, Dani draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E buna si piinea prajita, dar dupa patru zile e normal, sa iti doresti ceva mai altfel. Nu stiu, ce se gaseste la voi, aici creste peste tot. Daca mergi la vreun restaurant grecesc, poate servesc si ierburi ca salata.
      Sper, ca te simti mai bine, Carmen ! Te imbratisez !

      Ștergere
  4. Asta seamana teribil cu o buruiana ce creste din belsug in gradina mea. Numai ca nu-i deloc moale!!! Frunzele sunt zimtate pe margini si inteapa de mama-focului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seamana, dar nu inteapa. O fi vreun soi inrudit. Sigur creste si la noi, o aminteste Simionescu in " Flora Romaniei ".

      Ștergere
  5. vreau si eu salata de sezon ... de la tine! la noi a inceput sa ninga, din NOU! :(( ... merg sa-mi fac o salata de sfecla cu branza si rucola(si astea de import :( mai putin sfecla ca e de la soacra din gradina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti invitata mea ! Sfecla imi place si mie muuult de tot si e o salata de iarna perfecta. Incearca si niste nuci prajite si o lingura de iaurt gras frecat cu usturoi, se potrivesc de minune. Pofta buna !

      Ștergere
  6. ...si cred ca este si foarte sanatos!
    Susai este si pe la noi numai ca este cam amarui. Se consuma in salata ca si cel pe care ni l-ai prezentat tu.
    O seara frumoasa, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E sanatos sa faci o cura de verdeturi in perioada asta. Eu simt nevoia, sa pun in farfurie zilnic ceva verde.
      Daca se fierb frunzele si se arunca apa, se pierde gustul amar. E chiar dulce, mai ales baza frunzelor, care e mai zemoasa.
      O seara minunata si tie !

      Ștergere
  7. Da si eu ma lupot cu el in gradina! Probabil trebuie consumat cat e inca tanar, nu sa astepti pana se face inalt de 1 m si inteapa! Tu faci salata cu frunzele fierte, Dani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se culege inainte de inflorire, cit mai devreme, ca sa fie frunzulitele delicate. Daca sint deja tari frunzele, se taie virfurile si se folosesc doar partile inferioare. Cotorul se cresteaza in cruce. Se fierb manunchi, fara sa se rupa frunzele de pe cotor.
      E o salata foarte intilnita in Grecia iarna. Si se servesc o multime de alte verdeturi fierte, cu sos de ulei si lamiie sau otet.

      Ștergere
  8. ah, salata de verzituri, abia astept sa iasa si pe la noi spanacul si toate celelalte! am auzit de plantuta asta, n-am gustat (sau poate ca oi fi gustat prin Creta, dar nu imi aduc aminte ;)) ), dar cum mie imi fac cu ochiul salatele, n-as zice nu deloc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sint asa de multe verzituri comestibile. In Creta sint campioni la consumul de ierburi si nu degeaba sint oameni sanatosi si longevivi. Dar trebuie, sa stii sa le aduni ...

      Ștergere
  9. εκτός από πολύ νόστιμα κάνουν και καλό στην υγεία μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά ... όλα τα καλά.

      Ștergere
  10. este si la noi ? eu sunt ierbivora :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Susai este si la noi, creste cam ca papadia si tot asa cum se zice ca papadia e sanatoasa , asa o fi si cu susaiul, dar frunzele astea la noi ajung in hrana gainilor :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Papadia e buna si ea de salata din asta fiarta. Cind au venit socrii mei prima data in Romania si i-am dus in gradina, s-au pus sa adune papadii ... Tata nici nu concepe sa manince iarba :)

      Ștergere
  12. Cred ca o sa incerc si eu daca gasesc. In trecut nu prea mancam salate dar de anul trecut m-am indragostit de ele :) Sanatoase, gustoase, iti aduc prospetime si energie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce ierburi cresc in zona ta. Aici, in Grecia, sintem mari amatori de salati. Si exista multe verdeturi in perioada umeda. Numai bine, pentru dezintoxicarea de primavara.

      Ștergere