Wikiplayer

marți, 27 martie 2012

Ceva simplu cu nuca

    O prajitura foarte buna, cu putine ingrediente.  In traducere ar fi " placinta cu nuca ", in greceste e καρυδόπιτα .
    Daca va plac prajiturile insiropate, va garantez, ca o sa va intre in obisnuinta prepararea ei.

 Ingrediente :
  •  6 oua
  • 1 cupa de zahar ( masurata dupa stilul american - eu am gradatiile corespunzatoare pe cupa de la mixer )
  • 1 cupa de pesmet
  • 1 1/2 lingurita de praf de copt
  • 2 lingurite pline de scortisoara
  • 1/4 lingurita cuisoare
  • 1 1/2 cupa de nuci macinate, nu foarte marunt
  Pentru sirop :
  • 2 cupe de zahar
  • 2 cupe de apa
  • 1 ligura suc de lamiie
  • 3 linguri coniac
  • putin zahar praf
   Se bat ouale cu zaharul 15 minute cu mixerul, pina ajung ca o spuma de culoare galben pal. Se adauga pesmetul amestecat cu praful de copt si mirodeniile, in mai multe doze si omogenizind cu grija. Se pun apoi nucile, se amesteca si se varsa amestecul intr-o forma unsa cu unt. Forma poate fi din cea lunga de chec sau o forma rotunda ( diametru 25 cm ). Eu am facut portie dubla si am pus-o in tava de inox cu peretii inalti. 
  Se da la cuptor la 175 grade Celsius pentru 30-35 de minute.
  Intre timp se fierbe siropul. Coniacul se adauga la sfirsit, cind siropul s-a racit putin.
  Prajitura se insiropeaza incet, cu lingura, imediat ce iese din cuptor. Se lasa 1/2 ora sa absoarba siropul si se rastoarna din forma pe un platou.
  Serviti cu frisca sau inghetata de vanilie sau caimac, chiar si cu un sos de vanilie.
  Pofta buna !


32 de comentarii:

  1. Dani I wish I could jump on my bike and have a cup of coffee with you and taste this lovely cake. I am getting hungry by seeing it. Not good for the hips but a treasure to my brains.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nie jestem amatorem słodyczy, ale to ciastko z lodami z przyjemnością bym zjadła.Pozdrawiam cieplutko.*** Eu nu sunt un dulce-dinte, dar acest tort cu crema de gheaţă-am mâncat cu plăcere. Al tău cald.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I bake sweets for my children because I prefer something home made over something store bought. But this cake is very tasty and so simple to prepare. Pozdrawiam, Giga !

      Ștergere
  3. μμμμ φαίνεται πεντανόστημο!! έφτιαχνε η γιαγιά μου αλλά εγώ δεν το έχω τολμήσει ποτέ, ίσως να φοβάμαι πως δε θα βγει τόσο καλό... αχ μου άνοιξε η όρεξη!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Πρέπει να το δοκιμάσεις, είναι πολύ απλή συνταγή. Και είναι ιδανικό με παγωτό ... Μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά γλυκά. Καλή σου μέρα !

      Ștergere
  4. mmmm...minune ce ne arati tu aici Dani :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O reteta traditionala. Nu stiu de ce, dar ma apuca pofta de checul asta insiropat in fiecare primavara. Anul trecut a fost prajitura de Paste, anul asta inca nu stiu, ce-o sa pregatesc, sint in faza de cautare ...

      Ștergere
  5. Bună DANI!
    Sunt la cafea și aș vrea și eu o porție
    că arată super...
    O zi minunată îți doresc!
    Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai am jumatate de tava. :)Cum sa fac, sa iti trimit o portie ?
      Numai bine, Elena !

      Ștergere
  6. Hello! I also agree with these comment...Beautiful!

    RăspundețiȘtergere
  7. Koláč je určite chutný, ale ide do neho veľa vajec. Za posledný mesiac zdraželi u nás vajcia viac ako o sto percent. Na Veľkú noc nebudem robiť ani tie zvyčajné veľkonočné jedlá, pretože ide do nich kvantum vajec. Najradšej by som bola, aby vyšlo krásne počasie, hlavne bezveterné, aby som sa mohla ísť bicyklovať. V zime som kilá nabrala, nepotrebujem naberať ďalšie :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A kebi si vedela ze som upiekla kolac s 12 vajec :) Mam chladnicku plnu ... Ako ti poslem ? A sa budeme bicyclovat cele leto.

      Ștergere
    2. Ďakujem Dani. Len ty pekne z tvojich vajec upeč veľkonočné koláče a potom ich daj na blog. Ja si prídem pochutnať :-) Z takých aspoň nepriberiem. Už mám konečne povinnosť splnenú!!!! Odľahlo mi. Teraz niečo vyskúšam. Daj mi potom vedieť, či si tomu textu v rumunčine rozumela.

      Multumesc Dani. Numai cel mai frumos ouale de Pasti placinte la cuptor si apoi le dau pe blog. Am venit să se bucure de :-) Pentru cei care nu câştigă cel puţin. Avem în sfârşit o obligaţie să fie îndeplinită! Ma uşurat. Acum am să încerc ceva. Lasă-mă să ştiu dacă, atunci faci textul în limba română a înţeles.

      Ștergere
    3. Preklad cez Google je ni najlepsi. Pisala si : Najlepsie velkonocne vajce kolace v rure a potom ta dam na blog :)A to je len zaciatok ...
      Istotne upeciem aj kolace aj chlieb.
      Dobre ze sa skoncila ta povinnost :)
      Pozdravujem !!!

      Ștergere
  8. Ce bine arata, Dani!! Cu siguranta o voi incerca si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-mi spui ce crezi, dupa ce o faci. E o prajitura clasica greceasca.

      Ștergere
    2. Arata delicios,yami si cred ca este super buna .
      In loc de coniac pot aduga si esenta de rom?,...nu de alta dar papa si copii si imi este teama sa le dau ceva care contine alcool.

      Ștergere
    3. Maria, poti face siropul simplu, fara esenta. Romul are un gust puternic si ar acoperi gustul mirodeniilor. Ultima data n-am avut coniac si am pus putina esenta de vanilie. Experimenteaza si vezi cum va place.

      Ștergere
  9. Daca este cu nuca,nu poate fi decat super.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, nuca se simte grozav in prajitura asta. O zi minunata, Mihaela !

      Ștergere
  10. Imi poti spune te rog cat inseamna o cupa ? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E echivalentul a 250 de ml. Eu am marcate gradatiile pe paharul de la blender, dar poti folosi si o ceasca mare sau o cana in care incape un sfert de litru. Succes !

      Ștergere
    2. Excelenta prajitura , multumesc pentru reteta! Mi se pare potrivita pentru Sarbatorile de Iarna, datorita aromelor .S-a parfumat toata casa.

      Ștergere
    3. Adica, ai facut-o deja ? Esti grozava, Mirela ! Da, e o prajitura simpla, care se potriveste si de sarbatori. Cu frisca, crema de vanilie, chiar si cu sirop de ciocolata :) Pofta mare !

      Ștergere
  11. Da , am facut-o ! Am si mancat cu inghetata si am vrut sa-ti spunem cu totii ca e foarte buna . Am folosit toate ingredientele, inclusiv coniacul.Acum cautam de zor si alte retete la tine pe blog , si am gasit reteta de covrigei cu must.
    La noi prajiturile se fac repede , baiatul meu imi pune semne in revista si eu ma straduiesc sa tin pasul cu ce-i place.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ! E o reteta pe care am incercat-o prima data la cumnata mea si mi-a reusit perfect din prima. Promit sa pun si alte retete :)
      Covrigeii cu must seamana a biscuiti aromati cu scortisoara ( e o mirodenie foarte des folosita in bucataria greceasca ). Sa-mi scrii cum ti-au iesit daca ii faci :) Te imbratisez si urez intregii familii toate cele bune !!!

      Ștergere
  12. kalimera...eu sant anonima care iubeste Elada...dar sa ma prezint,ma numesc Cren...am avut sansa sa cunosc si sa lucrez in Grecia timp de 12 ani,iubesc dulcele in general si ori de cate ori am ocazia incerc orice reteta ...pasta Flora,galaktobureko,bugata,spanakopita...e o bucurie sa descopar noi retete [care sant direct de la sursa]...un enorm multumesc ptr bucatica de Elada pe care o imparti cu noi...o zi placuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana am ajuns sa citesc ce-ai scris, e deja seara :) Καλησπέρα si imi pare bine, Cren ! Deci ai cunoscut Grecia de aproape si ai gustat viata aici din plin. Eu implinesc anul asta 19 ani de cand am terminat facultate si m-am mutat ... si parca a fost ieri ...
      Prajiturile grecesti sunt foarte bune, iar asta cu nuca imi place mai ales vara, cand o servesc rece, de la frigider. Inca mai invat si daca o sa perfectionez vreo reteta noua, o sa o impartasesc pe blog :)
      Eu iti multumesc, placerea e de partea mea ! Toate cele bune si un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti !

      Ștergere