Wikiplayer

luni, 7 ianuarie 2013

Rosii de iarna

   Mi-e dor de rosii.  Ce n-as da acum pentru niste rosii de gradina ... dulci, acrisoare, sa le stropesc cu ulei proaspat de masline ... 
   Si tot citind pe ici pe colo, am dat peste o pagina ce scria despre rosiile de iarna ( " hanging tomatoes " sau " pomodorino del piennolo " ) . Da, exista asa ceva si spre surprinderea mea, am gasit si un pachet de seminte din soiul Principe Borghese , achizitionate acum doi ani si lasate deoparte. Atunci nici nu stiam, ce-am cumparat, ca altfel le semanam anul trecut.
   Rosiile astea micute, cu fructe in ciorchini, recoltate toamna, se pastreaza luni de zile si se folosesc mai mult la gatit dar si in salata. Am gasit o gramada de articole care arata cum se procedeaza .
   O alta modalitate e caracteristica regiunii Puglia, apoi la poalele Vezuviului se cladeste altfel ciorchinele si intr-un final, se pare ca fiecare zona isi are traditia ei pentru a pastra dulceata verii in lunile friguroase.  Foarte ingeniosi italienii !
   Cel mai tare mi-a placut, ca soiurile astea rezista la seceta si nu trebuie udate aproape deloc. O sa le incerc sigur, impreuna cu cele din Santorini, rosii micute si de asemenea foarte adaptate la temperaturi extreme. Dupa cum vedeti, am inceput sa fac lista de rosii pentru 2013 si asta inseamna, ca se apropie perioada rasadurilor.  Mai e putin !




37 de comentarii:

  1. La noi ninge din belsug, ne gandim la bulgari de zapada:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si la noi e rece, se simte iarna cum sufla dinspre Siberia ... se pare, ca la Atena ninge :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am apucat sa ma uit in cutia cu seminte.
      Am pus ochii pe niste soiuri de rosii gen kumato, black krim sau costoluto genovese.
      Acum ma gandesc cum sa fac rotatia culturilor. Aici m-am impotmolit :)

      Ștergere
    2. De kumato doar am auzit, black krim pun in fiecare vara ( imi plac la nebunie ) iar costoluto ( dar nu stiu daca-i genoveza ), e candidata si ea pentru 2013 :)
      La rotatia culturilor am si eu semne de intrebare ...

      Ștergere
    3. Se pare ca exista alternativa si la rotatia culturilor...mai pe romaneste spus, nu cultivi straturi de monocultura, ci, pe acelasi strat pui, nu chiar de-a valma, dar asa sa apara, 10-20 de specii de legume; totusi trebuie oleaca de planificare, in primul rand se tine seama de afinitatile dintre plante, asa numita asociere de plante companion, apoi se tine seama si de relatia dintre talia plantelor si punctele cardinale si alte fineturi de genul asta...in natura nu este rotatia culturilor, dar nici monocultura...acolo unde este ceva de genul monoculturii se intampla din cauza potentei unei anumite plante in fata unor conditii de mediu deosebite.

      Ștergere
    4. Daaa, e o alternativa foarte buna si tare-mi place cum arata un strat din asta cu de toate :) Am citit, dar n-am aprofundat treaba cu plantele companion, mai am multe de invatat in materie de legumicultura. Doar despre rosii am retinut mai multe, ele-s favoritele de vara si le rasfat cu busuioc si craite si patrunjel :) Merci de subliniere si ma bucur ca ai deschis subiectul ! Mi-ai dat o tema de cercetat :)

      Ștergere
    5. Kumato am cultivat si eu , am gasit la supermarket anul trecut in februarie si am cumparat cateva rosii pentru ca aratau haios, micute si foarte inchise la culoare . Gustul foarte bun, pregnant de rosie si foarte tari, crocante, am pastrat de curiozitate 10 seminte si le-am spalat si uscat cam doua saptamani . Apoi le-am plantat in mica sera si au iesit toate semintele . o sa caut pozele cu ele in gradina , sunt foarte bune. Foarte frumoasa postarea Dani , si mie imi este dor de rosii , mai spune-ne despre pasta aceea de rosii de care ai amintit mai sus.

      Ștergere
    6. La noi n-am vazut kumatao la magazine, as fi curioasa sa le gust :) Pe de alta parte am o multime de soiuri de rosii de incercat ...
      Pasta de rosii se face din pulpa rosiilor carnoase de tip Roma sau San Marzano. Se decojesc, dupa ce se oparesc in apa un minut ( inainte se cresteaza putin, ca sa iasa mai bine coaja ) apoi se scot semintele si se storc nitel de suc. Se dau prin mixer si piureul obtinut se pune la uscat in tavi la soare ( tavi de plastic sau emailate sau inox, ca sa nu se oxideze si de preferinta tavi cu marginea mai inalta ). Se pune cam o lingura de sare la fiecare tava si putin ulei de masline. Tavile sa acopera cu tifon si se leaga tifonul, ca sa nu poata intra insectele. Se amesteca zilnic cu lingura si seara se aduce in casa. Dupa trei, patru zile se aduna si se pune in borcane apasat, astfel incit sa nu ramina aer inauntru. Se pastreaza in loc racoros sau in frigider, adaugind ulei de masline pe deasupra, ca la conserve. Eventual, se poate concentra piureul obtinut initial punindu-l la stors intr-un saculet de tifon. E o modalitate de conservare pe care o foloseau mult in insule, mai ales in Ciclade.
      Eu n-am facut, am luat de gata in vara din insula Milos, dar avem prieteni de familie care prepara singuri pasta asta de rosii si e foarte buna.

      Ștergere
    7. Ce interesant ! Nu am stiut despre aceasta metoda. Pun pe lista ! Seminte San Marzano si Roma mai am , am verificat. Mi le-a trimis o prietena stabilita in Italia . Nu am stiut ce sa-i cer si mi-a trimis ea ce a gasit in targul din Perugia . Mai am de la ea si soiul Hobby - rosii mari greoaie, foarte bune.

      Ștergere
    8. De soiul Hobby n-am auzit, dar parca nu suna a ceva italienesc :)

      Ștergere
  3. Cum la noi a cam fost seceta mare in ultimele veri, ar fi numai bune. Oamenii nostri trebuie sa se reorienteze!

    RăspundețiȘtergere
  4. Your tomatoes are saturated with the sun. They must be delicious.
    I also soot tomatoes in his garden. I love them.
    Sends his regards.
    Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Lucja !
      Thank you for passing by, my friend :) I would love to see your tomatoes :) Pozdrawiam cieplo !

      Ștergere
  5. Zjadłabym teraz pyszne pomidory prosto z krzaka, ale trzeba niestety poczekać. Pozdrawiam.
    Acum aș putea mânca roșii delicioase drepte din tufiș, dar va trebui să așteptați, din păcate. Al tău.

    RăspundețiȘtergere
  6. E o noutate pentru mine, dar m-ai facut curioasa. Deci dupa ce trebuie sa ma uit in cautarile mele? Sa scrie pe plic hanging tomatoes sau pomodorino....? Tu de unde stii ca soiul tau este din acesta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit despre rosiile astea pe forumurile italienesti de gradinarit si era amintit soiul Principe Borghese. M-am uitat si pe plic si scria si acolo, ca se conserva asa pentru iarna.
      Daca e un catalog italian, o sa figureze ca : " pomodoro per l'inverno o da appendere " sau " pomodoro del piennolo " sau " pomodoro pendolino da appendere ". Nu am vazut prea des seminte de asa ceva in cautarile mele pe net, se pare, ca cea mai renumita rosie din categoria asta e cea denumita vezuviana, fiindca creste la poalele vulcanului. Exista rosioare din astea rotunde si alungite, rosii si galbene si italienii din sud le au la mare pret, nu fiindca-s cele mai gustoase, ci fiindca rezista si ofera delicii culinare in perioada de iarna. Daca vrei, trimit seminte :)

      Ștergere
    2. Nu stiu ce sa zic, sa nu fie prea scump...
      Mi-as dori :)
      Pupici!

      Ștergere
    3. O sa pun semincioare in urmatoarea scrisoare pentru mama si ti le trimite ea :) Te sarut !

      Ștergere
  7. si mie imi este dor de rosiile care miros si au gust de rosii...
    chiar in seara asta am facut o salata din patrunjel si rosii dar rosiile aveau doar culoare,noroc cu parfumatul patrunjel...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa postez reteta salatei de patrunjel :) E o alternativa minunata si merge cultivat si-n jardiniera.

      Ștergere
  8. Excelenta informatia,multumesc! Eu caut de mult timp rosii rezistente la seceta si tot am fost in Italia, dar la seminte nu m-am gandit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Italia se gasesc multe soiuri traditionale si daca ai pe cineva acolo iti poate cauta seminte de la persoane ce le cultiva din generatie in generatie.
      Cele ce se pastreaza in ciorchine se gasesc de cumparat in zonele amintite la piata si la magazinele de legume fructe si se pot pasttra semintele, nefiind hibrizi. Am citit, ca si in Toscana au rosii din astea, dar acolo le comercializeaza mai putin. Daca am noroc cu ele, o sa adun si eu seminte, ca sa dau mai departe

      Ștergere
  9. Noi am mancat acum doua zile ultima salata de rosii din productia de anul trecut. Am cules in noiembrie (inaintea brumei) cateva ladite de gogonele, chiar si parguite, si le-am pus pe terasa acoperita. Nu au savoarea celor din vara, dar mult mai bune fata de cele din magazin.
    In ceea ce priveste cresterea tomatelor fara udare, este foarte importanta si zona in care sunt cultivate. Intotdeauna am spus ca una este sa cultivi tomate la campie si alta in zona de deal sau de munte. Oricum, faptul ca sunt rezistente la seceta e un avantaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norocoaso !
      Ai dreptate cu zona in care se cultiva, mai precis, solul e cel important. Acolo unde le merge bine, e sol vulcanic ... care aduna noaptea umezeala si le pastreaza proaspete in arsita zilei. Dar o sa fac o incercare si vom vedea ce va iesi ... as incerca sa pun si vreo trei cuiburi direct in gradina.

      Ștergere
  10. Ce minunatie de rosii! Of, ce n-as da pentru niste rosiute de-ale mele! Si nu stiu cum, dar iarna asta am gasit in comert doar rosii, atat mari cat si cherry, foarte rele - necoapte, tari, coaja tare, fara gust. Asta importa astia de pe la noi - probabil cele mai proaste legume de pe piata. M-am uitat si pe filmulet si am vazut cum se fac ciorchinii aia. Ai idee, unde se pastreaza pe urma? La caldura, lumina, intuneric etc? Trebuie trecute pe lista neaparat. La tine este sigur, la iarna ne vei arata poze cu salate din gradina proprie si noi vom muri de pofta. Adica langa buchetul de trandafiri merge si un ciorchine de rosiute :) Ai spus de rasaduri, cand te apuci de ele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu cumpar rosii de la magazin sub nici o forma. Mai bine fara ... ca nu le pot consuma. Am o pasta de rosii facuta la soare cu care ung tartinele si imi mai potolesc pofta de ele.
      Ciorchinii ii pastreaza in magazii aerisite, la racoare ( uneori si pe balcon, daca nu da inghetul ). Ai vazut in filmuletul despre rosiile de la poalele Vezuviului, cum le agata la pastrare, e un loc destul de luminos, dar nu in bataia soarelui. Am citit, ca unii le tin chiar in bucatarie, asa un ciorchine mai la indemina. Si daca nu-s multe, se tin si in ladite, dar am impresia, ca in ladite le cade codita si asta le micsoreaza durata de pastrare. Scria pe undeva, ca trebuie asezate pe sforicica rapid, altfel n-o sa stea frumusel acolo si-o sa se imprastie pe jos ...
      Stai sa rasara si pe urma vedem ce rosii o sa adun de la ele :) Ma tot socotesc in ce colt din gradina-batistuta sa le pun :)
      As vrea eu un buchet de trandafiri ( am doar un trandafiras galben acum, ultimul mohican ), ca sa nu mai zic de rosii ( de dragul lor m-as duce iarna in Italia ). O sa ma apuc de rasaduri in ultimele zile de ianuarie si primii vizati vor fi ardeii, fiindca germineaza mai greu si cresc mult mai incet decit rosiile. Apoi in februarie, urmeaza rosiile si busuiocul :)

      Ștergere
    2. Vinete nu pui? Eu cu ele incep, dar mai tarziu - spre sfarsitul lui februarie. Zilele astea am programat un inventar printre seminte, sa vad ce si cum. Mi-e teama ca semintele recoltate de mine nu vor fi bune - este prima oara cand am facut asta, pana acum am cumparat. Nu stiu ce sa fac, daca sa le folosesc sau sa caut sa cumpar. Am emotii, in special in cazul dragelor de rosii. Restul, mai treaca-mearga, dar daca rosiile nu se fac...e jale mare. Am cautat niste site-uri externe care sa livreze si in Romania si nu am prea gasit. Daca stii tu vreunul cu seminte bune, poate imi recomanzi si mie. PS Nu ar fi asa de rea o mutare de iarna in Italia...

      Ștergere
    3. Pun putine vinete, ca sa am loc de rosii. Din fericire, socrul meu gradinareste de zor si ne aprovizioneaza din belsug cu de toate. Anul trecut am avut foarte multe vinete din gradina lui.
      Acum doi ani si anul trecut am facut rasaduri mai exotice - una verde Listada de Gandia si una alba rotunda italieneasca, imi scapa numele. Cea verde a fost un esec, cea alba a rodit frumos in gradina socrului :) Anul asta o sa cumpar vreo zece fire de la piata, vor fi suficiente.
      De ce ti-e frica pentru semintele de rosii ? Nu poti da gres, te asigur ca o sa germineze, chiar daca nu le-ai pus in pahar cu apa si nu le-ai lasat sa faca pojghita de mucegai. Doar sa nu fie soiuri hibride. Eu am comandat seminte de la Kokopelli ( http://kokopelli-semences.fr/ ), presupun ca livreaza si in Romania, daca mi le-au trimis mie in Grecia. Incearca sa vezi ce mai e disponibil la ei si daca vrei ceva de la mine imi spui si iti trimit cu drag :)

      PS - Cred ca si la italieni e tot asa de frig :) Daca si Creta a intrat la frigider ...

      Ștergere
  11. Nici noi nu cumparam din magazin, parca sunt de plastic.
    Eu fac un fel de salata din rosii in suc propriu,le tai feliute si peste sosul lor pun putin ulei de masline, putina ceapa taiata si gata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conserva asta de rosii in suc propriu am vazut-o si la Vasi si o sa incerc si eu anul asta :)

      Ștergere
    2. Nu o sa-ti para rau, este delicioasa, plus ca poti sa o folosesti la diverse sosuri.

      Ștergere
    3. Rosiile pot fii asa de versatile. Bulion, pasta, conserva in suc propriu, rosii uscate pe sfoara sau in ulei, gogonele ... ketchup, chutney si in final, marmelada :) Timp sa am si o recolta frumoasa in gradina !

      Ștergere
  12. Super! La tine chiar se preteaza.
    La multi ani in noul an!
    O familie sanatoasa si o gradina imbelsugata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa incerc anul asta si, daca am cu ce, la iarna agat un ciorchine in camara :)
      Anu Nou Fericit, Ioana, tie si familie tale !

      Ștergere