Pentru cei carora le plac ardeii, fiindca acum e vremea lor, va dau doua idei - doua gustari pentru serile petrecute in veranda.
Intii o salata iute de brinza : tyrokafteri ( tyri = brinza si kafteri = iute ) , cu dedicatie pentru Adinuca . Nu cred, ca exista taverna in Grecia, fara salata asta in meniu.
Aveti nevoie de 1/4 kg feta, 1-2 ardei iuti ( preferabil albi, ca sa nu iasa prea colorata salata - ideali sint ardeiasii Alexandrei ) , un ardei Cornul caprei , cam 1/4 cupa ulei de masline de cel mai bun si o lingura de otet. Asta-i tot. Si prepararea e la fel de simpla - ardeii ii prajiti in ulei, apoi ii curatati de coaja si seminte si ii macinati in blender cu otetul si uleiul. Brinza o farimati cu furculita sau, daca vreti o pasta mai omogena o puneti impreuna cu ardeii in blender. Daca vi se pare prea densa pasta obtinuta, puteti pune 1-2 linguri de lapte. Se pastreaza citeva zile la frigider. Se serveste cu legume sau carne sau chiar si numai cu piine proaspata si rosii ( asta-i varianta mea preferata ). Cind o puneti pe farfurioara sau in bol, turnati putin ulei proaspat de masline deasupra si ornati cu rondele de ardei ( arata fantastic feliile de gogosari pe crema alba de brinza ).
A doua reteta e cea de ardei umpluti cu cascaval si sunca . Se folosesc ardeii lunguieti si subtirei, gen Cornul caprei ( eu am pozat , ce am acum in gradina - voi puneti din ceilalti ). Se taie capacelele de la baza si se umplu cu bastonase de cascaval invelite in fisii de sunca presata sau jambon. Se pun intr-o tavita, se stopesc cu putin ulei si se dau la cuptor, pina se rumenesc putin si se inmoaie ardeii. Cea mai simpla reteta. Daca vine cineva pe nepregatite, gustarea e gata imediat. Si sint fantastic de buni si reci.
Pofta buna !
Narobiłaś mi smaku, szczególnie drugim przepisem. My też robimy faszerowane papryki, ale ryżem i mięsem mielonym. Pozdrawiam ciepło
RăspundețiȘtergereGiga, this is the most easy way to make stuffed peppers. Thank you for passing by, my friend. Pozdrawiam.
RăspundețiȘtergereImi plac ambele retete!! nu mai zic de gradina care-i de vis!! pupici
RăspundețiȘtergereAntonina, din partea ta, complimentul are valoare maxima. Sint retete simple, care imi permit, sa nu pierd mult timp in bucatarie, mai ales vara, cind caldura e greu de suportat.
RăspundețiȘtergeresuper retetele...o sa incerc sigur !
RăspundețiȘtergereSuper simplu, super bun ! Coco, sa-mi scrii cum ti-au reusit .
RăspundețiȘtergereFlordel,
RăspundețiȘtergereSi mie imi place! Suna bine si daca-i si rapid cu atat mai bine. O sa incerc si eu. Merci pentru retete.
Cu placere, Flordel ! Vara n-am rabdare sa bucataresc, asa ca, ma multumesc cu feluri mai simple. Numai pentru musaca transpir la tigaie .
RăspundețiȘtergereDraga mea dar este cu totul altfel fata de cum o faceam eu pana acum. Raman profund indatorata pentru secrete si cum o fac cum o postez in semn de multumire. Si noi o preferam tot cu paine proaspata si cu masline Kalamata. La nesfarsit... Un sfert de kilo de Feta e prea putin pentru familia numeroasa... Voi inmulti cu doi... sau cu trei...
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet!
Apropos am facut si musaca si ne-am gandit la tine cand o mancam, ca am facut-o cu dovlecei si vinete si feta si cu bechamel cum mancam in Grecia. Mare caldura si satisfactie...
Toate bune si spor in toate
Adinuca, sper sa iasa bine. Cu mare placere !
RăspundețiȘtergereSi noua ne place foarte mult sa mincam musaca. Fac o tava enorma, sa ramina si pe a doua zi, ca e tare buna si rece. Dar la musaca nu se pune feta.Tu pui in bechamel ?
Mulțumesc pentru rețete DANI,
RăspundețiȘtergerele voi încerca și eu pentru
că îmi plac ardei!
Un weekend excelent îți doresc!
Te îmbrățișez draga mea!
Tu stii Dani ca eu mananc ardei ca merele, dar reteta ta este fara carne si tata nu mananca... asa ca nu am pentru cine sa fac.Mai bine mananc branza cu ardei,mai simplu pentru mine.Sa aveti o zi frumoasa in weekend!!!
RăspundețiȘtergereElena, cu placere ! Reusita e sigura.
RăspundețiȘtergereSfirsitul de saptamina se intrevede minunat( o sa mergem la mare ).
Sper, sa petreci si tu dupa pofta inimii !
Numai bine !
Mama, pui si tu un snitel linga. Ce sa-i faci, tata nu se dezminte ...
RăspundețiȘtergereLa tine ma gindesc, mereu, cind vad ardeii, ce se inrosesc in gradina. Ai vazut gogosarii ? Cred, ca sint primii gogosari crescuti in pamint grecesc. Ii plac mult lui Nikolis.
O sa mergem la Lefkada - clasicul traseu cu siesta la minastire.
Te sarutam !!!
Doamne, nu am mancat niciodata combinatia branza-ardei iute. Cred ca ai ceva senzatii :))
RăspundețiȘtergereCand se vor iuti si ardeii mei, am sa incerc si eu. Pup!
E o reteta clasica in bucataria greceasca. Am incercat-o in multe variante, dar asta e de baza. O sa ma pomenesti, Vasi !
RăspundețiȘtergereCe mai reţeta ai pus tu aici !
RăspundețiȘtergereMaine direct in bucatarie ma opresc.Sa ma uit cum prepara soţia mea aperitivul descris mai sus.
Dani, your peppers look sooo... good. I love these simple, but of so delicious Mediterranean recipes! Thanks!
RăspundețiȘtergereChristina
Che bel sottofondo musicale,mi fa sognare la tua Grecia!
RăspundețiȘtergereDani, queste ricette devono essere davvero gustose...le proverò sicuramente.Grazie amica cara! C'è una bella atmosfera quì da te.
Un abbraccio Luci@
Vineri si sambata am evadat si eu putin la Moeciu de unde am venit cu o branza de oaie fantastica!!
RăspundețiȘtergereMaine cred ca stii ce fac, nu? :)
Mihai, trebuie sa imi spui impresiile dupa ce gusti brinza iute ! Sper, sa va placa !
RăspundețiȘtergereChristina, the simple food is always the best. I try, to follow the traditional way of cooking. Thank you !
RăspundețiȘtergereLucia, grazie per il passagio e per le belle parole !!! Ti abbraccio !!!
RăspundețiȘtergereAlexandra, trebuie sa imi spui cum a iesit. Sper, sa devina o reteta favorita. Asa, chiar daca blogurile o sa intre in uitare, o sa-ti amintesti de mine, cind o s-o prepari.
RăspundețiȘtergere