Wikiplayer

duminică, 8 ianuarie 2012

Rosii - 2012

  Am inceput sa-mi fac planuri de rasaduri. Sortez semintele, scriu liste, desenez straturile viitoare si ma uit la calendarul lunii. Si visez la rosii ... Vara sint dependenta de rosii. 
  Anul asta o sa pastrez doua din soiurile de anul trecut : Noire de Crimee si Orange Queen. Prima are un gust nemaipomenit in salata iar a doua imi place grozav sa o folosesc pentru umpluturi .
  Am fost multumita si cu Black Cherry si cu Inima roz, dar vreau sa incerc si alte rosiute.  
  O sa pun semintele primite de la Elisa , cele de la Bia, citeva  italienesti cumparate anul trecut la Genova, un soi rusesc, comandat prin Internet, seminte din soiul traditional de Santorini ( adaptate la seceta ) si citeva ramase din cele primite de la tata in 2010. Doar citeva fire din fiecare si sincer, nu stiu unde o sa incapa in gradina, dar intii fac rasadurile si pe urma mai vedem. 
  Mai am de asteptat vreo trei saptamini pina dau startul la semanatul esalonat. In avanpremiera rosiilor o sa seman si ceva ardei, ca ardeii sint mai lenesi cu germinatul.
  Intre timp am pus mazarea si astept sa rasara.
  

44 de comentarii:

  1. ce pofta mi-ai facut de rosiile care au gust de rosii...mmmm...
    nu cred sa fi gustat din soiurile amintite de tine...de fapt nici nu stiu cum se numesc rosiile pe care le cumpar :(

    RăspundețiȘtergere
  2. buna de unde ai facut rost de seminte?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dani, your are really into tomatoes :-)! No wonder if I look at the photo of your delicious harvest! I hope this year will be a good tomato year for you. I don't know if I will grow tomatoes this year. I am always so busy with the roses that I don't seem to find the time to grow vegetables. Thanks for answering my question about where you are located! Have a good start into the new week!
    Christina

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca sunt singurele de pe planeta salvate de E-uri ;) Astea ale tale.. ca din cate am inteles si la tara mai pun batraneii niste chestii de le coloreaza instantaneu.. In fine.. anul asta venim sa mananc rosii de la tine! Te pup si o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce pofta mi-ai facut cu rosiile acelea.Si eu sunt dependenta de rosii vara.Te pup si o zi buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe blog mi-ai luat-o inainte Dani cu planurile de rosii :).Si eu de cand ma tot gandesc la ele, abia astept sa incep sa fac rasadurile de rosii.

    RăspundețiȘtergere
  7. In Grecia este deja primavara?
    Noi inca mai stam cu bolovanul deasupra capului: iarna inca nu si-a facut de cap.Ma tem ca daca nu-i iarna acum, va fi in mai si asta-i rau.
    Ce sa zic, am o multime de soiuri si mie imi vine sa fac rasaduri din toate, insa loc nu am destul, dar, asa, cateva fire din fiecare si cel mai mult soiul cel mai gustos cu patlagelele mari , suculente si cu miros de rosii.
    Anul asta o sa ma ocup de seminte inainte de a le semana,le spal in spirt si le tin in apa calda cateva minute.
    An bun de gradinarit si fara boli,iti doresc,le doresc tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pandhora, pina recent nici eu nu stiam prea multe despre soiurile de rosii, de cind cu gradina, am aflat ce si cum si inca mai invat ...

    RăspundețiȘtergere
  9. De priceput, nu mă pricep, dar un lucru îl facem şi noi: avem un soi (habar n-am cum îi spune) la care an de an păstrăm seminţe pentru primăvara următoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,Crinat26 !
    Daca dai clic pe " soiurile de anul trecut " o sa gasesti in postul din primavara trecuta adresa unui site din Franta, de unde am cumparat seminte doi ani la rind. Pe celelalte le-am primit de la prieteni si rude. Cauta cu Google, oferta e foarte mare, mai greu e, sa te hotarasti ce soi merge mai bine la tine. Eu inca experimentez.

    RăspundețiȘtergere
  11. Christina, thank you !!! I can't live without tasty tomatoes in the summer. That's why, the roses are neighbours with the tomatoes.
    Have a great week, my friend !

    RăspundețiȘtergere
  12. Avantul tau mi-a starnit si mie gustul..Am si eu o gradina, la tara, la cca. 80 de km de Timisoara (unde stau). La inceput era plina de tot felul de flori minunate (chiar ma gandeam sa fac si eu un blog de gradina), apoi, din varii motive, am neglijat-o...Legume am cultivat doar in primul an dupa achizitie (acum 5 ani), apoi am renuntat fiindca mergeam doar in weekenduri acolo si nici asta regulat. Vara, cand trebuia sa recoltam, nu prea eram pe acolo, asa ca nu avea rost. S-ar putea insa ca datele problemei sa se schimbe de anul acesta si, mai ales, de la anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dintre toate soiurile prezentate, ai vreunul extratimpuriu, cumva? Imi doresc mult si nu gasesc decat hibride.Sa-mi spui daca vrei ceva de la mine, am ardei capia rosu, gogosar, castraveti de vara,ardei gras, rosu....mai multe.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. Antonina, de aia le cultiv eu, ca sa stiu ce pun pe masa. Vino tu si eu ma ingrijesc de rosii !
    Te sarut ! Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  15. DiaMar, si mie imi fac pofta, ca mai e mult pina ce s-o coace prima rosie. Dar imi place enorm sa ma ocup de ele din faza de seminte. Te sarut !

    RăspundețiȘtergere
  16. Mihaela, jonglez cu semintele de citeva saptamini, dar se apropie momentul semanatului. Anul trecut le-am pus in ultima saptamina din ianuarie. Daca e frig, o las pentru inceputul lunii viitoare, sa n-o dau in bara din start. Nu stiu, ce temperaturi vom aveam de-acum incolo.

    RăspundețiȘtergere
  17. Elisa, chiar primavara nu e, dar va veni mai devreme aici. Totul e devansat cu aproape doua luni fata de Romania.
    Anul asta rosiile tale vor fi predominante in gradina mea. Din celelalte o sa pun un fir, maxim doua, sa vad ce rosii fac.
    Multumesc de urare ! Sa avem un an bun in toate, daca se poate, cu totii.
    Zici, ca speli semintele cu spirt si le pui in apa calda ? Incerc si eu metoda, mersi de sfat.
    Cu rosiile n-am avut necazuri pina acum, doar gongile alea puturoase m-au necajit la sfirsitul verii. Sint pe picior de razboi cu ele.
    Iti urez o saptamina buna, Elisa si multumesc mult de vizita !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Max, daca e soi de incredere asa si trebuie. Le-am vazut si in poza asta vara, rotunde, lucioase si de un rosu pur. N-are importanta numele, rezultatul conteaza. Respectele mele !

    RăspundețiȘtergere
  19. Soimule, din Banat sint si eu, si cam la aceeasi distanta de Timisoara e casa parinteasca.
    Ma bucur, ca te-am pornit spre gradinarit. E si frumos si folositor, sa cultivi o bucata de pamint. Si poate pui si de-un blog de gradina ! Eu le cam amestec pe-aici, gradina, calatoriile si alte cele, dar toate ma pasioneaza si nu-s in stare sa gestionez mai multe bloguri. Te salut !!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Vasi, nu stiu daca e vreuna, ca cele mai multe au doar numele pe plic si nici o alta informatie. Cele mai precoce sint rosiile siberiene, care se matureaza in timp record, dar nu le-am incercat inca. O sa fiu atenta, daca nimeresc seminte extratimpurii, sa le adaug la colectie.
    Din cele de anul trecut Minibel si Aurora au fost primele ce s-au copt. N-am tinut seminte, din pacate ...
    Daca ai destule, poate imi trimiti pe adresa mamei niste seminte de capia rosu si castraveti de vara.
    Te imbratisez !!!
    PS - n-am uitat de Alyssum si Bacopa. Astept sa primesc comanda si o sa-ti trimit semintele in timp util.

    RăspundețiȘtergere
  21. Credeam ca doar pe mine ma maninca degetele si umblu in seminte de pe acum.
    Dani succes si recolta bogata.

    RăspundețiȘtergere
  22. Gabi, stai, ca nu le-am semanat inca. Doar visez la ele cu ochii deschisi. Semintele le trec in revista periodic si de vreo doua saptamini troneaza in bucatarie, la loc de cinste. Am facut lista si o tot modific ...
    Multumesc de urari !

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce-mi place ca esti organizata!
    Alea siberiene chiar ca sunt tentante, cred ca s-ar coace in gradina si la mine! :)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Sint organizata, numai timp sa am ! De-aia imi place, sa ma ocup de plante, ele nu ma grabesc de fel.
    Rosiile siberiene se coc in cam doua luni de la semanare, sint adaptate la verile nordice, racoroase si scurte. Nu m-am aventurat le ele, ca nu stiu cum ar rezista in canicula prelungita de la mine. Dar la tine ar merge perfect.

    RăspundețiȘtergere
  25. Asta e partea cea mai placuta a iernii: planuri si proiecte pentru un nou sezon de gradinarit. Bravo Dani, ai luat startul, la tine vine primavara in curand. Spor la treaba si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dana, chiar daca nu se realizeaza tot ce imi propun, imi place sa fac planuri. Bilantul, la toamna ...
    In curind preiei stafeta !

    RăspundețiȘtergere
  27. Ei ce bine, poti visa la plantarile de primavara.Frumoasa recolta.
    La noi inca asteptam zapada, sa speram ca vine odata, ca tare e uscat.

    RăspundețiȘtergere
  28. adica te pregatesti de primavaraaaa...da..daaa !!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Dani, lasa-mi adresa mamei tale la mine la comentarii si dupa ce o transcriu, am sa sterg comentariul.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  30. Corina, as putea planta deja, anul asta doar ce o sa iau de la magazinele locale ... n-am comandat trandafiri noi. Dar am o multime de seminte de germinat. E distractia mea pe ianuarie-februarie.
    Macar de-ar ploua si la tine. Aici a plouat relativ tirziu, fata de alti ani, dar pamintul e destul de ud. Si sper, sa mai ploua ...

    RăspundețiȘtergere
  31. Coco, da incet, incet. Incep cu gradinaritul in veranda acoperita, unde vor sta rasadurile. Zilele astea o sa cumpar pamint de flori si o sa pregatesc cutiutele si tavitele de rigoare. Un nou inceput ...

    RăspundețiȘtergere
  32. Dani,

    ...those are really great tomatoes. I deeply hope this year will be a really good one. For our vegetables especially good for the tomatoes!
    I’m organizing the seeds too!!!
    I’m looking to the fairy…
    Kisses

    BIA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Let's hope, everything will be ok with our tomatoes this year, Bia.
      I am looking forward to sow the seeds, but it's to early ...
      Hugs, my dear !

      Ștergere
  33. Ce roşii frumoase! Dar eşti o grădinăreasă pasionată! Felicitări pentru aceste preocupări ..."gustoase"! Voiam să te întreb dacă n-ai încercat şi soiuri româneşti? Sunt unele pur şi simplu delicioase, cu un gust inconfundabil.
    Mult spor la grădinărit! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, multumesc! Imi plac rosiile, de dragul lor cultiv legume. Am avut vreo doua soiuri anul trecut din Romania. Si anul asta iar pun, chiar mai multe. Toate soiurile sint traditionale, soiuri vechi, care fac fructe gustoase, dar unele sint mai dulci, altele mai acide, fiecare e altfel.

      Ștergere
  34. Cele mai bune rosii au fost cele inima de bou si voi merge in continuare tot pe ele. Mi-a promis cineva ca imi da niste seminte de ceva rosii hibride .. sunt curios sa vad ce recolta dau pentru ca sunt foarte laudate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florine, cu rosiile hibride n-am experienta. Sigur dau recolte bogate, dar nu stiu, cum se comporta dpdv. al bolilor.
      Pe-aici prin Grecia, lumea pune tot rasaduri cumparate-hibride si doi ani la rind a fost prost, s-au imbolnavit plantele masiv. Ale mele, n-au patit nimic, decit, ca le-au intepat ceva gongi puturoase in partea a doua a verii.

      Ștergere
    2. Am sa vad anul acesta cum merge cu hibirdele

      Ștergere
    3. O sa urmaresc blogul tau, sa vad rezultatele.

      Ștergere
  35. Buna Dani!
    Imi place nespus sa arunc priviri furise si mai putin furise prin ograzile oamenilor harnici. deabia ce fusai la Elisa, acum trecui pe la poarta ta. Frumos, util, concis. Nu degeaba se spune "cine se-aseamana - se aduna impreuna"
    Scuze ca am dat buzna, nu mai fac fara sa fiu invitata, promit, dar mi-a atras atentia asta: "un soi rusesc, comandat prin Internet"
    Dani, draga mea, spune-mi si mie, rogu-te, secretul comenzii pe Intrenet, pentru ca eu incerc de mi s-au strepezit dintii sa comand de la ei si vesnic imi dau cu "bâşti".
    Crezi ca pot indrazni sa-mi dai si mie un link, site, folositoare?!
    Scuze pentru buzna,
    cu drag
    svetlana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Svetlana, eu sint bucuroasa de oaspeti, cu atit mai mult, cu cit sint gradinari. Poarta-i deschisa si te rog, sa-ti faci simtita prezenta. De aia am indraznit sa-mi fac blog, dupa multa codeala ...
      Deci, bun venit !
      Si-acum, sa luam de la capat problema cu semintele.
      Anul trecut si acum doi ani am comandat din Franta ( http://www.kokopelli.asso.fr/boutic/index.html ). Anul asta din Anglia ( http://www.tandmworldwide.com/seeds1/ilist/fruit-vegetables-a.html ). Mergi la Solanacees - Tomates, respectiv la litera T - Tomatoes si vezi ce soiuri au disponibile, se precizeaza provenienta .
      De fiecare data am platit cu VISA - card, complectind datele cerute in forma aparuta la sfirsitul comenzii. Comanda era confirmata imediat prin mail. Semintele au sosit in aproximativ 10 zile, in plic, direct acasa. O modalitate foarte simpla.
      La unele site-uri, altele decit cele amintite, se plateste prin PayPal, e putin mai complicat, fiindca trebuie sa-ti faci cont, urmezi indicatiile si, odata deschis contul, il poti folosi si in alte domenii.
      Daca vrei, dupa ce vad ce imi ramine disponibil, iti pot trimite si tie, macar citeva soiuri, unde am surplus de seminte. Anul trecut am facut multe rasaduri, anul asta voi fi mai conservativa.
      Sper, ca am fost de folos. Numai bine !!!
      Succes la comenzi !!!

      Ștergere
  36. Buna dimineata!
    Multumesc pentru raspunsul promt si amanuntit!
    Negresit voi intra sa ma odihnesc si sa ma delectez cu povestile, sfaturile si post-urile tale! ;)
    Si multumesc, deasemenea, pentru intentia ta frumoasa si darnica.
    Fara doar si poate, la randul meu, iti voi oferi din ce si daca te-ar interesa la momentul respectiv
    cu drag
    svetlana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Svetlana, cum ajung, sa arunc si eu o privire in gradina ta ?

      Ștergere