O idee pentru cei ce au vinete intirziate in gradina - se pot transforma intr-o excelenta dulceata. O reteta clasica greceasca, pe care o recomand cu caldura. Noua ne place foarte mult.
Aveti nevoie de 1 kg de vinetele mici, cit degetul, 750 de g de zahar, 2 cesti de apa, sucul a 3 lamii, migdale curatate si cuisoare.
Se curata codita vinetelor si coaja ( e mai usor sa folositi instrumentul de curatat cartofi ) si se face o mica incizie pe lung la fiecare vineta ( acolo vor intra migdalele ). Se pun apoi intr-un vas cu apa multa in care adaugam sucul a doua lamii. Acoperim cu o farfurie, ca sa stea scufundate in apa si lasam asa 2-3 ore. Urmeaza sa le strecuram si sa le fierbem in apa curata, pina se inmoaie putin. In final se scot si se pun in apa rece pentru 3-4 ore. Schimbati apa de citeva ori.
Pentru sirop se fierb cele doua cesti de apa cu zaharul si apoi se adauga vinetele. Se fierb 7 minute, se trag de-o parte si se lasa sa stea 12 ore ( de obicei peste noapte ). Se pun din nou pe foc in ziua urmatoare pina se leaga siropul ( eu incerc cu metoda picaturii ), adaugind sucul unei lamii la sfirsit, ca sa nu se zahariseasca. Spumuiti ca la orice dulceata. Se lasa sa se raceasca si, in final, se umple fiecare vineta cu o migdala ( migdalele se rumenesc dinainte in tigaie ) si se infige cite o cuisoara in partea in care era codita. Inca un clocot si se pune dulceata in vase de sticla sterilizate. Eu o tin la frigider, n-are viata lunga, dar se poate steriliza, daca vreti sa o pastrati in camara pentru mai mult timp.
Si sa nu-mi ziceti, ca e greu. Dulceata asta o face sotul meu si ii reuseste de minune.
Aveti nevoie de 1 kg de vinetele mici, cit degetul, 750 de g de zahar, 2 cesti de apa, sucul a 3 lamii, migdale curatate si cuisoare.
Se curata codita vinetelor si coaja ( e mai usor sa folositi instrumentul de curatat cartofi ) si se face o mica incizie pe lung la fiecare vineta ( acolo vor intra migdalele ). Se pun apoi intr-un vas cu apa multa in care adaugam sucul a doua lamii. Acoperim cu o farfurie, ca sa stea scufundate in apa si lasam asa 2-3 ore. Urmeaza sa le strecuram si sa le fierbem in apa curata, pina se inmoaie putin. In final se scot si se pun in apa rece pentru 3-4 ore. Schimbati apa de citeva ori.
Pentru sirop se fierb cele doua cesti de apa cu zaharul si apoi se adauga vinetele. Se fierb 7 minute, se trag de-o parte si se lasa sa stea 12 ore ( de obicei peste noapte ). Se pun din nou pe foc in ziua urmatoare pina se leaga siropul ( eu incerc cu metoda picaturii ), adaugind sucul unei lamii la sfirsit, ca sa nu se zahariseasca. Spumuiti ca la orice dulceata. Se lasa sa se raceasca si, in final, se umple fiecare vineta cu o migdala ( migdalele se rumenesc dinainte in tigaie ) si se infige cite o cuisoara in partea in care era codita. Inca un clocot si se pune dulceata in vase de sticla sterilizate. Eu o tin la frigider, n-are viata lunga, dar se poate steriliza, daca vreti sa o pastrati in camara pentru mai mult timp.
Si sa nu-mi ziceti, ca e greu. Dulceata asta o face sotul meu si ii reuseste de minune.
Multumesc de reteta, Dani. Intotdeauna gasesc ceva interesant si frumos pe blogul tau. O sa incerc reteta. Sa ai o saptamana superba!
RăspundețiȘtergereArata minunat, trebuie ceva rabdare pentru astfel de dulceata :)
RăspundețiȘtergerechiar este prima data cand aud ! tre' sa fie buna ! dar nu am vazut asa mici vinete pe la noi...
RăspundețiȘtergereDana, la tine ma gindeam, cind postam reteta asta . Sper, sa-ti reuseasca . O saptamina buna, cu zile frumoase si luminoase !
RăspundețiȘtergereFly2sky, e foarte buna ! Dureaza cam doua zile pina e gata, dar merita efortul .
RăspundețiȘtergereCoco, aici se vind la piata vinetele astea mici, acum in Octombrie . Si eu m-am minunat prima data, cind am gustat asa ceva . E aromata de la cuisoare. Merge grozav si cu o lingura de iaurt grecesc in farfurioara .
RăspundețiȘtergere:)))))Am ras cu pofta:) la ultima parte.
RăspundețiȘtergereAaaa, Robert, da de ce ? Eu sint sincera si recunosc, la dulceata asta el e specialist . Are mai multa rabdare .
RăspundețiȘtergereBună DANI!
RăspundețiȘtergereSincer,crede-mă că nu am
auzit de ea!
Îți doresc o săptămână frumoasă!
Te pup..
Te cred, Elena . E un ingredient inedit pentru dulceata .
RăspundețiȘtergereNumai bine !
Super tare :), anul asta nu am vinete in gradina, ca am preluat-o stearpa, doar cu doua tufe de rosii, dar o tin la pastrat (reteta) pentru anul viitor...Acum bia ce-am facut o dulceata de struguri, ca erau prea multi pentru must :D .. dar munca al naibii de migaloasa cu semintele de struguri =))
RăspundețiȘtergereGanguritu, daca ai facut dulceata de struguri, asta n-o sa ti se para grea, e mai putin de lucru cu vinetele decit cu strugurii .
RăspundețiȘtergereAm si eu in program o partida cu boabe si seminte ... Oftez de pe-acum, dar dulceata tare-mi place ...
Ei, mie imi place...farfuria. Ca dulceturi noi consumam de Topoloveni, facute fara zahar :).
RăspundețiȘtergereArata deosebit in farfurie.Si banuiesc ca e şi buna la gust.
RăspundețiȘtergereMai ramane de vazut de unde se pot procura acele mini-vinete,ca pe aici nu prea am vazut........
Chiar, fara zahar, Mihaela ? Cu fructoza ?
RăspundețiȘtergereFarfuria e de la mama, special pentru asa ceva - mai are si sase farfurioare micute de tot, cit sa pui in fiecare un strop de dulceata .
Eu pun cite o lingurita la iaurt ... sint o pofticioasa ...
Mihai, macar daca nimeresti peste vinete din astea mici, o sa stii, la ce sa le folosesti . As zice, ca aduce cumva cu dulceata de coaja de pepene verde plus gustul cuisoarelor .
RăspundețiȘtergereCred ca e foarte interesanta si parfumata.Nu m-as fi gandit niciodata la asa ceva!
RăspundețiȘtergereOmul gospodar foloseste tot ce are in gradina, nimic nu se risipeste.
Felicitari, ne-ai invatat ceva nou.
..Nu mi-a reusit dulceata...:( este prea dulce pentru gustul meu si inca mai are samburi...
RăspundețiȘtergereCorina, chiar e buna dulceata . Citeam peste tot despre muraturi cu vinete si am zis, sa pun si o reteta de ceva dulce . Multumesc !
RăspundețiȘtergereGanguritu, as vrea, sa iti dau sa gusti din a mea . Ce vinete ai pus ? Trebuie sa fie micute, de doar 5 cm lungime, ca sa nu aiba seminte . Zahar poti pune mai putin, n-am incercat, dar presupun, ca se poate . De obicei, la dulceata se pune 1:1, in reteta asta e chiar mai putin ...
RăspundețiȘtergereImi pare rau ...
Dani, daca te plângi la sâmburii de struguri, atunci incearca (dupa principiul cu scosul caprei din casa...) sa faci dulceata de coacaze rosii fara sâmburi. N-o sa ti se mai para greu cu strugurii.
RăspundețiȘtergereIn ceea ce priveste dulceata de vinete, ce sa zic. Daca exista dulceata de gogonele, de ce n-ar exista si de vinete. N-am sa ma apuc (desi, asijderea sotului tau, ma pricep si eu nitzel la "sportul" asta) sa fac asa ceva pentru ca nu am inca... migdale! :)
Nu mai bag eu alta capra in casa, Alex. Coacazele sint bune de jeleu si de lichior, da n-am, ca s-au uscat . In primavara, o sa plantez citeva tufe din nou, mai la umbra . Nu se prea cultiva in zona mea si daca iar dau gres, ma las pagubasa ...
RăspundețiȘtergereAi putea inlocui migdalele cu simburi de caisa, dar gustul e mai amar ...
Care-i dulceata ta favorita ?
dacă tot există pe piață, la magazinele de la tine, nu există și semințe pentru asemenea vinete?
RăspundețiȘtergerefaină ideea !
Thamara, nu sint vinete speciale, sint doar vinete micute, ce nu ajung sa se coaca .
RăspundețiȘtergereImi pare bine, ca treci pe la mine . Eu incerc sa intru la tine, dar e foarte greu sa navighez pe pagina ta, se incarca greu de tot si de asta te vizitez rar. Ce mai e in gradina ta ?
Reteta de dulceturi de Topoloveni e secretul lor, marca inregistrata . Nu stiu reteta , decat ca e facuta cu suc de mere sau de gutui care contin suficient zahar si pectina pentru legarea dulceturilor.Au numai cateva variante de dulceturi, de cirese negre, visine , magiun de prune si afine , foarte bune .
RăspundețiȘtergereSuna bine, Mihaela ! Si e super sanatos . La noi n-am vazut asa ceva . Poate in vreun magazin cu produse bio ... o sa ma uit mai bine pe rafturi .
RăspundețiȘtergereda, pagina are foarte multe flash-scripturi. am să încerc să mai reduc din ele. mie nu-mi merge greu, poate pentru că eu am win 7 iar tu folosești win XP ? (pentru că browserul, văd că tot chrom ai ! )
RăspundețiȘtergeregrădina mea este cam dezastru. pentru că am folosit în primăvară îngrășăminte de vacă :D ( adică bălegar ), buruienile m-au omorât anul ăsta. cred că voi aplica metoda cu nesăparea pământului, ca să văd dacă japonezii au dreptate...
(eu te vizitez foarte des, doar că sunt cam leneșă la comentarii)
apropo de dulceața fără zahăr, anul trecut am făcut și eu magiun fără zahăr, a ieșit foarte fain și am și acum din el, nu s-a stricat( poate pentru că am pus multe felii de lămăi, cu coajă cu tot? nu știu! )
Win, adica Windows, Thamara ? Sa nu crezi, ca stiu multe despre calculatoare. Am invatat singura si mereu il intreb pe sotul meu ce si cum. Nici nu stiu, ce Windows am ( mi-e rusine, dar asta e ) . O sa verific .
RăspundețiȘtergereIntru de pe trei calculatoare ... s-ar putea, sa difere de la unul la altul .
Poate ne scrii reteta de magiun fara zahar. E bine de stiut .
Cu balegarul e problema, daca e proaspat . Dar si daca pui compost, se intimpla, sa iasa tot soiul de plantute - la mine au rasarit o multime de rosii si de regina noptii ( aruncasem semintele si cojile rosiilor ramase de la bulion si lujerii uscati de regina noptii ).
Mai 'vorbim'.
Danutule ce idei nastrusnice ne dai!La o asemenea dulceata nu as fi visat nicicand, nici acum nu mi le pot imagina in forma dulce, eu le prefer cat mai piperate si mai picante.Dar daca spui ca e ceva delicios am sa incerc si eu reteta sa vedem ce va iesi.
RăspundețiȘtergerecalculatorul de pe care ai intrat azi la mine pe blog, are windows XP, iar browserul este chrom. pe celelalte nu știu ce ai, dar când mai intri, de pe alte calculatoare, voi vedea :)
RăspundețiȘtergeremagiunul fără zahăr, e cel mai simplu din lume. nu știu dacă se poate numi rețetă modalitatea de ”fabricare”, căci pur și simplu scot sâmburii, pun jumătățile de prune într-o cratiță maaare de inox și le fierb în sucul pe care-l lasă, spre sfârșit pun multe felii de lămâie cu tot cu coajă(la 1 kg de prune 1 lămâie ), vanilie - există la noi niște pliculețe cu vanilie ,,fluidă”- când le iau de pe foc, pus fierbinte în borcane, întors borcanele invers și sprijinite pe capac, și asta-i tot !
nici o filozofie !
Szqwer, de la tine ma asteptam sa stii de μελιτζανάκι γλυκό . Trebuie sa incerci . Daca gasesti asa vinete micute ... Sper, sa-ti placa !
RăspundețiȘtergereThamara, mersi de reteta . Poate o fac la vara viitoare . Prune avem din gradina socrului, dar s-au cam terminat .
RăspundețiȘtergereTu esti detectiv de calculatoare ? Nu-mi spune, cum stii ce si cum, ca deja e complicat ...
bună dimineața, dani
RăspundețiȘtergerenu sunt detectiv :D
scriptul negru din josul (stânga) paginii mele, de la feedjit, îmi arată dacă clikuiesc pe Real-time view, cine intră, ce win și browser folosește, din ce oraș, țară și ce a căutat pe google și a ajuns la mine, de pe ce blog, la ce oră... etc :)
Buna dimineata ! M-ai lamurit, Thamara .
RăspundețiȘtergereHmm... dura intrebare! Toate-mi plac in felul lor. Si niciuna n-ar trebui s-o manânc!
RăspundețiȘtergereSi eu sint mare amatoare de dulceata . Favorita mea e cea e portocale, cu tot cu coaja, ca sa aiba gust dulce amarui .
RăspundețiȘtergereСпасибо!
RăspundețiȘtergere