Minunat de aspectoase si in acelasi timp foarte apetisante muraturile tale.Doresti se le mananci nu doar sa le admiri !Succes mai departe in toate ! Carmen Maria
Bună DANI! Arată super....și cred că sunt un deliciu la la o friptură.. vin și eu când începi un borcan! Îți doresc o seară și o săptămână cât mai plăcută! Te pup draga mea!
Elena, esti binevenita ! Da, la friptura merg muraturile de minune . De sarbatori, de obicei fac un rulou umplut cu sunca, brinza si alte bunatati ... incep deja, sa fac planuri ... O seara linistita si numai bine, draga mea !
Arată tare bine! Îmi plac murăturile asortate, merg aproape la orice (când nu se termină înainte, că-mi plac şi simple...). Am făcut şi noi, eu le-am fotografai şi le-am arătat deja prietenilor... :))
Dani, ia sa-i inveti si pe greci ce inseamna muraturile noastre romanesti...Ce daca sunt legume proaspete, langa o friptura, nu fac fata ca o varza murata sau un ardei iute sau capia.. Eu nu pun otet in muraturile asortate, deloc, deloc. Numai sare si marar uscat, sunduc, hrean si neaparat, sfecla rosie, pentru culoare si nu numai. Pupici!
Max, sint bune si cu piine si slanina prajita . Ca sa nu mai spunem, de cirnati ... Apropo, ai stiut, ca in Grecia, se pune praz si coaja de portocale la cirnati ? N-am depistat muraturile tale. Ai pus poze pe blog ? In Octombrie sau mai devreme ?
Vasi, mie imi plac si proaspete si murate, legume sa fie . La muraturi pun otet si zahar, imi plac asa, dulci-acre, cum le punea bunica si le face si mama. Asa cu sare, le punea soacra-mea . Sfecla n-am inca, in citeva saptamini o sa avem proaspata. De sunduc, n-am auzit ! E leguma sau mirodenie ? Te sarut, Vasi !
Mihaela, asa ii pune mama, umpluti cu varza. Ai mei erau prea silueti, ca sa-i umplu, i-am pus de nevoie asa ... Cornul caprei au fost cei mai productivi anul asta . Inca mai au flori ...
Dana, tu pui muraturi ? Eu nu le-am planificat, a trebuit, sa golesc frigiderul de ardei, dar s-a nimerit bine, ca aveam si o ditamai varza ... Anul trecut am avut rosiute verzi, anul asta nimic ... Ne adaptam . Te imbratisez si iti urez o zi buna !
Mi s-a facut pofta de muraturi, desi mereu incec sa le deschid cat mai tarziu, nu reusesc. Arata excelent asa, o idee grozava. Sa stii ca astea in sare sunt mult mai sanatoase, fiindca acreala e data de fermentare, nu de un acid. Asa se formeaza un complex de B-uri, foarte util in iarna. Cele in otet ar trebui sa se numeasca marinate, fiindca se marineaza, nu se mureaza, acreala e data de otetul care intra in ele.
Corina, sper, sa fie bune de consumat, cit mai repede . Nici eu nu sint prea rabdatoare ... Mi-e frica, sa nu se inmoaie prea mult, fiindca n-am pus hrean, asa ca, o sa le deschidem rapid . Asa cu sare, fara nimic altceva, se fac niste masline negre stafidite nemaipomenite . O sa ma tin de socrul meu anul asta, sa faca o portie si sa-mi iau notite, sa nu pierd reteta ...
servus, Dani! te-am trecut pe lista calendarului de Advent, am o rugaminte numai: da-mi si un mail la zazuzablog [at] yahoo [punct] com, ca sa am si eu o evidenta clara. a, si inca o rugaminte: un borcan cu muraturi, la pachet, in Austria :)))
Sunt foarte gustoase.Eu umplu ardeii cu varza.O seara buna sa ai. Daca-ti face placere poate ma vizitezi si tu,doresc si eu sa-mi fac prieteni in blogosfera.
Vorsicht mit Meerrettich, Dani. Ich habe mir auch eine Wurzel aus Deutschland mitgebracht und begangt, ob er überhaupt wächst in Südfrankreich. Nun, obwohl er kein Wasser bekam, oder vielleicht deshalb, hat er den halben Garten unterwandert. Er wächst durch alle Gehölze und Stauden. Ich bekomme ihn nicht mehr los. Diesen Sommer habe ich ihn in einen großen Topf gepflanzt und er hat seine Wurzel unter dem Topf zur Nachbarin wachsen lassen.
Er bekommt nun einen Spezialplatz. Aber hier gibt es Meerrettich nicht zu kaufen. So versorge ich mich selbst.
Zazuza, deja am trimis mail-ul . Cu borcanul, e mai greu ... dar, daca fac masline stafidite, zau, ca iti trimit ! Multumesc, ca m-ai primit in rindul participantilor la proiectul tau de Advent . O sa ma straduiesc, sa mentin standardul ridicat !!!! Te sarut si astept raspuns la mail .
DiaMar,bun sosit ! Si eu i-as fi umplut, dar erau din cei subtirei, ce nu se puteau umple. De nevoie, merge si-asa ... Numai bine si spor in bucatarie ! O sa trec, sa vad ce bunatati pregatesti tu acolo .
Sigrid, draga mea, si eu am aceeasi problema, nu gasesc hrean in Grecia . Am mai adus radacini din gradina parinteasca, dar asta a fost singura, ce a rezistat ... Stiu, ca e invaziv si nu te scapi usor de el, daca tragi sa-l scoti din pamint se rupe radacina si, din bucata ramasa, planta se regenereaza . O sa-l plantez intr-un colt, intre zid si alee, ca sa nu se poata intinde in voie si, cind se va inmulti il voi pune pe terenul inierbat de linga casa, sa se amestece cu flora spontana. Multumesc de sfat si iti urez o zi frumoasa !
Anul trecut am ramas cu multe rosii necoapte, asa ca le-am transformat in muraturi, gogonele asortate cu sfecla rosie, varza si morcovi. Anul asta nu am pus nimic, parca imi lipseste agitatia asta de "umplut camara pentru iarna".
De aia ne straduim, sa punem noi conservele, Anto, ca sa stim, ce legume si fructe folosim si sa evitam conservantii si aromele artificiale . Plus, ca folosim, ce avem la indemina . Nu e mare lucru, doua borcane ... Multumesc de vizita ! Vin acusica, sa vad noutatile tale . Te sarut !
Eu nu planuiesc prea mult, Dana. Dupa cum se nimereste si cind am timp ... Gogonelele o sa fie la mare cautare anul asta, a fost an dificil cu rosiile cam peste tot . Sa vedem, la anul viitor, daca ne descurcam mai bine ...
Eu mor dupa muraturile grecesti, asortate, cu ardei iuti printre ele, bucati de morcov, in fine, mai multe feluri de legume si sare de mare, din aceea bruta, care chiar are gust de mare. Sunt delicioase si tare mi-as dori sa gasesc o reteta de muraturi care sa iasa macar pe-aproape ca acelea. Muraturile despre care vorbesc se serveau la restaurant la fiecare mic dejun de tip bufet suedez si cred ca sunt pregatite in cantitati mari. Le-am regasit in fiecare an in care am mers in concediu in Sithonia. Poate gasesti o reteta autohtona si ne-o daruiesti si noua!
Singurele muraturi grecesti, la care am urmarit prepararea, erau cele facute de mama sotului meu. Ea punea doar sare groasa de mare ( in Grecia nu exista alta sare, eventual, doar in vreun magazin de delicatese ) si usturoi. Dar n-am aprofundat problema, fiindca mie nu imi placeau, daca nu erau si putin dulci, asa eram obisnuita de acasa ... In Macedonia, au obiceiuri alimentare mai apropiate de restul Balcanilor. Pun si varza la murat si fac sarmale. In restul Greciei, nu stiu oamenii, ce-i varza murata ... Daca aflu vreo reteta, o postez sigur .
frumoase ? cred ca o sa fie super gustoase !!!
RăspundețiȘtergerearata grozav...de gust...nu ma indoiesc ca vor fi minunate :)
RăspundețiȘtergereCoco, sper, ca o sa fie bune, nu pun des muraturi si nu-s specialista . Anul trecut am pus cu ciuperci si au iesit foarte bune ...
RăspundețiȘtergerePandhora, de sarbatori o sa facem degustarea . Sper, sa se mureze bine pina atunci ...
RăspundețiȘtergeresunt foarte frumoase!
RăspundețiȘtergereMinunat de aspectoase si in acelasi timp foarte apetisante muraturile tale.Doresti se le mananci nu doar sa le admiri !Succes mai departe in toate ! Carmen Maria
RăspundețiȘtergereArata super bine ,si sunt sigura ca vor fi delicioase si gustoase !!!!!
RăspundețiȘtergereSimona, era mai de efect cu niste varza rosie . E bine si-asa . Folosim ce avem ...
RăspundețiȘtergereCarmen Maria, multumesc ! Bun sosit si sper, sa mai 'conversam '!
RăspundețiȘtergereBună DANI!
RăspundețiȘtergereArată super....și cred că sunt
un deliciu la la o friptură..
vin și eu când începi un borcan!
Îți doresc o seară și o săptămână
cât mai plăcută!
Te pup draga mea!
Annamaria, cind le deschid, o sa dau raportul . O seara frumoasa !
RăspundețiȘtergereElena, esti binevenita !
RăspundețiȘtergereDa, la friptura merg muraturile de minune . De sarbatori, de obicei fac un rulou umplut cu sunca, brinza si alte bunatati ... incep deja, sa fac planuri ...
O seara linistita si numai bine, draga mea !
Arată tare bine! Îmi plac murăturile asortate, merg aproape la orice (când nu se termină înainte, că-mi plac şi simple...). Am făcut şi noi, eu le-am fotografai şi le-am arătat deja prietenilor... :))
RăspundețiȘtergereDani, ia sa-i inveti si pe greci ce inseamna muraturile noastre romanesti...Ce daca sunt legume proaspete, langa o friptura, nu fac fata ca o varza murata sau un ardei iute sau capia..
RăspundețiȘtergereEu nu pun otet in muraturile asortate, deloc, deloc. Numai sare si marar uscat, sunduc, hrean si neaparat, sfecla rosie, pentru culoare si nu numai. Pupici!
Bravo, foarte frumoase borcanele. Ai incercat sa pui si ardeii umpluti cu varza?Sunt delicioasi!
RăspundețiȘtergereMax, sint bune si cu piine si slanina prajita . Ca sa nu mai spunem, de cirnati ... Apropo, ai stiut, ca in Grecia, se pune praz si coaja de portocale la cirnati ?
RăspundețiȘtergereN-am depistat muraturile tale. Ai pus poze pe blog ? In Octombrie sau mai devreme ?
Vasi, mie imi plac si proaspete si murate, legume sa fie .
RăspundețiȘtergereLa muraturi pun otet si zahar, imi plac asa, dulci-acre, cum le punea bunica si le face si mama. Asa cu sare, le punea soacra-mea .
Sfecla n-am inca, in citeva saptamini o sa avem proaspata.
De sunduc, n-am auzit ! E leguma sau mirodenie ?
Te sarut, Vasi !
Mihaela, asa ii pune mama, umpluti cu varza. Ai mei erau prea silueti, ca sa-i umplu, i-am pus de nevoie asa ... Cornul caprei au fost cei mai productivi anul asta . Inca mai au flori ...
RăspundețiȘtergereHey Dani,
RăspundețiȘtergereI am getting hungry but you also bring new recepy's. I anjoyed your photo's.
Have a lovely evening.
gr. Marijke
Chętnie bym spróbowała, ale robić chyba bym się bała. Nie wiem, czy by mi się udało osiągnąć odpowiedni smak. Pozdrawiam
RăspundețiȘtergereArata delicios! sa-i mananci din ochi, nu altceva.
RăspundețiȘtergereMarijke, they will be ready in a few weeks, just in time for Christmas . Thank you for stopping by, my dear ! Hugs !!!
RăspundețiȘtergereGiga, it is so easy ! You may use green tomatoes, beets, cauliflower, even green melons . Pickles are great with meat in the winter . Pozdrawiam !
RăspundețiȘtergereDana, tu pui muraturi ?
RăspundețiȘtergereEu nu le-am planificat, a trebuit, sa golesc frigiderul de ardei, dar s-a nimerit bine, ca aveam si o ditamai varza ...
Anul trecut am avut rosiute verzi, anul asta nimic ... Ne adaptam .
Te imbratisez si iti urez o zi buna !
Mi s-a facut pofta de muraturi, desi mereu incec sa le deschid cat mai tarziu, nu reusesc. Arata excelent asa, o idee grozava.
RăspundețiȘtergereSa stii ca astea in sare sunt mult mai sanatoase, fiindca acreala e data de fermentare, nu de un acid. Asa se formeaza un complex de B-uri, foarte util in iarna. Cele in otet ar trebui sa se numeasca marinate, fiindca se marineaza, nu se mureaza, acreala e data de otetul care intra in ele.
Corina, sper, sa fie bune de consumat, cit mai repede . Nici eu nu sint prea rabdatoare ...
RăspundețiȘtergereMi-e frica, sa nu se inmoaie prea mult, fiindca n-am pus hrean, asa ca, o sa le deschidem rapid .
Asa cu sare, fara nimic altceva, se fac niste masline negre stafidite nemaipomenite . O sa ma tin de socrul meu anul asta, sa faca o portie si sa-mi iau notite, sa nu pierd reteta ...
Sunducul este o planta aromatica si se mai numeste schinduf. Se foloseste in special la varza murata :)) Pup!
RăspundețiȘtergereservus, Dani! te-am trecut pe lista calendarului de Advent, am o rugaminte numai: da-mi si un mail la zazuzablog [at] yahoo [punct] com, ca sa am si eu o evidenta clara. a, si inca o rugaminte: un borcan cu muraturi, la pachet, in Austria :)))
RăspundețiȘtergereSunt foarte gustoase.Eu umplu ardeii cu varza.O seara buna sa ai. Daca-ti face placere poate ma vizitezi si tu,doresc si eu sa-mi fac prieteni in blogosfera.
RăspundețiȘtergereVorsicht mit Meerrettich, Dani.
RăspundețiȘtergereIch habe mir auch eine Wurzel aus Deutschland mitgebracht und begangt, ob er überhaupt wächst in Südfrankreich. Nun, obwohl er kein Wasser bekam, oder vielleicht deshalb, hat er den halben Garten unterwandert. Er wächst durch alle Gehölze und Stauden. Ich bekomme ihn nicht mehr los.
Diesen Sommer habe ich ihn in einen großen Topf gepflanzt und er hat seine Wurzel unter dem Topf zur Nachbarin wachsen lassen.
Er bekommt nun einen Spezialplatz.
Aber hier gibt es Meerrettich nicht zu kaufen. So versorge ich mich selbst.
Lieben Gruß
Sigrid
Vasi, am mai aflat ceva ! Multumesc de explicatie . Te sarut !!!
RăspundețiȘtergereZazuza, deja am trimis mail-ul . Cu borcanul, e mai greu ... dar, daca fac masline stafidite, zau, ca iti trimit !
RăspundețiȘtergereMultumesc, ca m-ai primit in rindul participantilor la proiectul tau de Advent . O sa ma straduiesc, sa mentin standardul ridicat !!!!
Te sarut si astept raspuns la mail .
DiaMar,bun sosit !
RăspundețiȘtergereSi eu i-as fi umplut, dar erau din cei subtirei, ce nu se puteau umple. De nevoie, merge si-asa ...
Numai bine si spor in bucatarie ! O sa trec, sa vad ce bunatati pregatesti tu acolo .
Sigrid, draga mea, si eu am aceeasi problema, nu gasesc hrean in Grecia .
RăspundețiȘtergereAm mai adus radacini din gradina parinteasca, dar asta a fost singura, ce a rezistat ...
Stiu, ca e invaziv si nu te scapi usor de el, daca tragi sa-l scoti din pamint se rupe radacina si, din bucata ramasa, planta se regenereaza .
O sa-l plantez intr-un colt, intre zid si alee, ca sa nu se poata intinde in voie si, cind se va inmulti il voi pune pe terenul inierbat de linga casa, sa se amestece cu flora spontana.
Multumesc de sfat si iti urez o zi frumoasa !
Dani, Your pickled vegetables look delicious. One day soon I would like to try my own hand at canning fruit and vegetables
RăspundețiȘtergereJennifer, it's quite easy, and they taste great . Glad you like them ...
RăspundețiȘtergereCe provizii minunate ai aici!!! si cand ma gandesc ca-s eco, mai ca ma apuca invidia ;) super arata!! pupici
RăspundețiȘtergereAnul trecut am ramas cu multe rosii necoapte, asa ca le-am transformat in muraturi, gogonele asortate cu sfecla rosie, varza si morcovi. Anul asta nu am pus nimic, parca imi lipseste agitatia asta de "umplut camara pentru iarna".
RăspundețiȘtergereDe aia ne straduim, sa punem noi conservele, Anto, ca sa stim, ce legume si fructe folosim si sa evitam conservantii si aromele artificiale . Plus, ca folosim, ce avem la indemina . Nu e mare lucru, doua borcane ...
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita ! Vin acusica, sa vad noutatile tale . Te sarut !
Eu nu planuiesc prea mult, Dana. Dupa cum se nimereste si cind am timp ... Gogonelele o sa fie la mare cautare anul asta, a fost an dificil cu rosiile cam peste tot . Sa vedem, la anul viitor, daca ne descurcam mai bine ...
RăspundețiȘtergereAllô Dani!
RăspundețiȘtergereI enjoy yours things… they seems delicious! I don’t know do that but I will learn!!!
Great photos
Kiss
BIA
Bia, my dear, it's very easy - an ancient method to preserve food ...
RăspundețiȘtergereThank you for passing by !
Have a beautiful sunday ! Kisses and hugs !
Eu mor dupa muraturile grecesti, asortate, cu ardei iuti printre ele, bucati de morcov, in fine, mai multe feluri de legume si sare de mare, din aceea bruta, care chiar are gust de mare. Sunt delicioase si tare mi-as dori sa gasesc o reteta de muraturi care sa iasa macar pe-aproape ca acelea. Muraturile despre care vorbesc se serveau la restaurant la fiecare mic dejun de tip bufet suedez si cred ca sunt pregatite in cantitati mari. Le-am regasit in fiecare an in care am mers in concediu in Sithonia. Poate gasesti o reteta autohtona si ne-o daruiesti si noua!
RăspundețiȘtergereSingurele muraturi grecesti, la care am urmarit prepararea, erau cele facute de mama sotului meu. Ea punea doar sare groasa de mare ( in Grecia nu exista alta sare, eventual, doar in vreun magazin de delicatese ) si usturoi. Dar n-am aprofundat problema, fiindca mie nu imi placeau, daca nu erau si putin dulci, asa eram obisnuita de acasa ...
RăspundețiȘtergereIn Macedonia, au obiceiuri alimentare mai apropiate de restul Balcanilor. Pun si varza la murat si fac sarmale. In restul Greciei, nu stiu oamenii, ce-i varza murata ...
Daca aflu vreo reteta, o postez sigur .