Wikiplayer

marți, 14 ianuarie 2014

Despre carti dragi


     Prima amintire legata de carti e de pe vremea cand inca nu stiam sa citesc si bunicul ma incanta cu nesfarsitele " Povesti nemuritoare " in fiecare dupa amiaza. Stateam cuminte si ii sorbeam cuvintele, apoi asteptam sa adoarma si ma strecuram cu mare grija afara. Povestile erau necesare, somnul mai putin.
     Prima carte pe care am citit-o repetat a fost un volum din " Basmele " lui Ispirescu, intr-o editie foarte veche, cu o coperta ce inca ma fascineaza, ca un labirint visiniu cu negru. Ma ascundeam in marul din gradina, care-mi oferea crengile cu darnicie. Ani de zile m-am catarat in el cu carti in brate ... ultima oara am stat acolo citind despre viata lui Michelangelo si de atunci, frumusetea cartii lui Irving Stone e strans legata de parfumul merelor. In ultimii ani locul preferat de citit s-a schimbat radical, acum e un sezlong de pe plaja, pe cat posibil o plaja linistita, fara muzica in difuzoare si cu cat mai putini oameni in jur.
     Accesorii de lectura : un semn de carte special (de fiecare data altul ), o frunza sau o floare presata intre filele cartii, uneori o aripa de cicada sau de libelula, o ceasca de ceai sau o cafea cu gheata, o farfurie cu fructe sau un iaurt cu miere si, daca e iarna, un pled calduros si focul aprins. 
     Ce carti as vrea sa citesc  ? " Edith Wharton's Italian Gardens " de Vivian Russel si cartea ce a inspirat-o " Italian Villas and Their Gardens " a doamnei Wharton, Walden " de Henry David Thoreau, " Women in my Rose Garden " de Ann Chapman si lista ramane deschisa. Chiar ieri am vazut un titlu nou printre achizitiile unui gradinar pasionat .  Cartea pe care si-o dorea cel mai mult pare foarte atragatoare. Mi se pare extrem de practic, sa ma documentez despre gradinaritul intr-un climat in schimbare. 
     Acum citesc despre musetel, am gasit o carte intitulata nici mai mult nici mai putin : " Musetelul vindeca 180 de boli  ". Incepe cu istoria musetelului, de la Dioscuridis citire si in final sunt insirate niste retete de lichioruri de plante de mai mare dragul. Daca o  sa le pun in practica, o sa le impartasesc cu voi, se intelege.
     Ar mai fi si altele de povestit despre carti, librarii si biblioteci, despre jurnale, versuri si vise. Ramane pe mai tarziu.
     Draga mea japoneza , sper ca ti-a facut placere sa citesti.  
  

44 de comentarii:

  1. am citit biblioteci intregi, tare-mi mai place...acum nu am asa timp liber, dar tot mai incerc...imi plac cartile adevarate, nu-mi place sa citesc pe tableta!
    te pupic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac cartile adevarate :) Numai ca-mi trebuie ochelari noi :) Te imbratisez, Coco !

      Ștergere
  2. Îmi plac începuturile tale într-ale cititului. Ispirescu m-a pasionat mereu. Şi mie îmi place să citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am crescut in epoca fara jocuri electronice :) Cartile ne ajutau sa evadam din cotidian ...

      Ștergere
  3. As vrea sa recitesc Balanta lui Ion Baiesu in decoruri asemanatoare celor descrise de tine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai cat de adevarata este chestia cu "numai ca-mi trebuie ochelari noi!" :))
    Sa ai o zi minunata! >:d<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Minnie, presbiopia isi spune cuvantul ... si din vara tot incerc sa inghesui in program o vizita la oftalmolog :) O seara frumoasa, draga mea !

      Ștergere
  5. cartea de care m-am indragostit in copilarie a fost "Vrajitorul din Oz", imi amintesc si acum ilustratiile si pantofii cu catarama ai vrajitoarei :)
    am batut-o pe bunica mea mult timp la cap pana cand am primit si eu niste pantofiori cat de cat asemanatori :)

    abia astept sa citesc retetele de lichioruri descoperite de tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si n-ai pastrat macar cataramele pantofiorilor fermecati ?
      Lichior de musetel :) Cine-a mai auzit de el ?

      Ștergere
  6. Dani,cred ca ai uitat ,ca mai existau si alte intamplari ....cu cititul. Nu plecai niciodata undeva la drum cu masina, fara carte si altele... si acum eu ce fac cu atatea carti? nepotii mei mai bine stau pe internet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am uitat ... si-acum imi iau cartile dupa mine :) Todoras a inceput sa citeasca de zor in ultima saptamana, a nimerit o carte ce il pasioneaza si tare ma bucur. Poate odata va citi si in romaneste si-atunci va cauta in biblioteca de la voi :) Are multe de descoperit acolo.

      Ștergere
  7. Alexandria, Jules Verne, Dostoievski, Sadoveanu, Groapa, Săptămâna nebunilor... Mai încoace am fost fermecat de Umberto Eco...
    De sărbători am citit mult, inclusiv trei antologii de proză scurtă și una de poezie... Nu, nu mă laud cu cantitatea, m-am mirat că am regăsit ritmul de altădată...
    Mi-a plăcut articolul, se vede cum am alunecat imediat în melancolie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ritmul de altadata nu cred sa-l mai gasesc ... rareori raman treaza pana dimineata cu o carte in brate ... ma bucur, cand pot citi fara intrerupere macar o ora. Asa a devenit sezlongul locul preferat, pe plaja copii sunt ocupati si, cat ei se lupta cu valurile, eu ma delectez intorcand paginile :)
      Ma bucur, ca ti-a placut !

      Ștergere
  8. Ce frumos ai scris! Imi pot doar imagina ce frumos era sa stai sa citesti in mar simtind parfumul fructelor coapte. Si mie imi place mult sa citesc doar ca mi-as dori sa am mai mult timp. Cand citesc insa nu am nevoie de nimic, decat de liniste si sa nu fie nimic in jur care sa ma disturbe. :)
    P.S: Cum pe mine in ultima vreme m-a interesat subiectul, in caz ca iti plac si tie diferitele teorii ale conspiratiei iti recomand cartea Clubul Bilderberg, de la editura Litera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timpul e mereu o problema ... e mai usor sa citesti pagini de blog printre picaturi :) O sa-mi amintesc titlul cartii pentru la vara, cand voi face turul librariilor in vacanta :) Merci, Marc !

      Ștergere
  9. Prima mea carte pe care am citit-o si recitit-o de nenumarate ori a fost "Hoinareli prin natura" de Demostene Botez - o suita de povestioare despre animalele padurii. In liceu am beneficiat de educatia unui profesor de limba si literatura romana care ne-a indemnat sa citim si ne-a insuflat pasiunea pentru lectura( de multe ori venea cu geanta plina de carti din biblioteca personala ca sa le putem citi si noi) mai apoi vremurile te faceau sa citesti pentru ca nu exista alta posibilitate de a evada din centura proletcultismului. Si vedeti ca toate acestea in timp creeaza obiceiuri, pacat ca generatiile actuale nu mai sunt interesate de lectura( pana la urma si un ebook este recomandat unei emisiuni cu fufe si papitoi).
    O sera frumoasa si multumesc pentru artiocol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, daaa, cartile erau pretioase in anii dinainte de revolutie ... iar cu profesorii de limba romana am avut si eu experiente placute :) Demostene Botez ... oare mai exista asa ceva prin librarii ?
      Copii din secolului 21 cresc in cu totul alt mediu ... si ma bucur pentru fiecare carte pe care o citeste adolescentul meu. Pe cel mic il pot atrage eventual cu reviste de benzi animate :) Sunt bune si cartile electronice, ai dreptate. O sa incerc in curand si varianta asta.
      Multumesc pentru vizita si pentru mesaj ! O zi frumoasa !

      Ștergere
  10. Cred ca ne functioneaza telepetia.De mult nu luaseem cu mine o carte in minivacanta.Am constatat ca e foarte bine seara,dupa ce doarme nepotica sa citesc.Am citit Parfumul gloriei de Barbara Harrison.Citisem demult Spitalul municipal.Am fost la o prietena si am imprumuat cateva carti.NU mai dau banii pe carti,daca am surse.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place sa le vad in biblioteca dupa ce le-am citit :) Sunt geloasa cu cartile mele, greu le imprumut ... stiu ca-i exagerat, dar asa sunt eu.
      In serile de iarna e numai bine de citit, mai ales daca ai un ingeras adormit langa tine :) Te imbratisez, Flori !

      Ștergere
  11. Iubesc mult cartile,si le imprumut doar celor care au grija de ele.Nu-mi place sa le vad indoite sau murdare.Citesc pana tarziu in noapte,dar trebuie musai sa-mi ochelari,altfel nu mai rezist.
    O zi buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ochelarii sunt indispensabili :) Si pana la un punct ajuta si gimnastica oculara. Trebuie sa ne ingrijim, ca sa continuam sa citim :) O zi buna, Mihaela !

      Ștergere
  12. cum să nu-mi placă ce ai scris?! Dani, imi face plăcere să citesc (face parte din lectura mea on-line, de acum...) câte puţin din colţişorul tău de rai, actual sau din copilărie...are un farmec aparte pentru mine!!! iar muzica, ce îmi însoţeşte lectura, îmi amplifică alunecarea spre visarea copilărească spre care am atâta înclinaţie...cât de mult mi-aş fi dorit să am şi eu acces la un măr în crengile căruia să citesc!!! încerc acum să am un astfel de locşor, în grădina de acum, dar e greu pentru că viaţa noastră a intrat într-o fază mai dură, nu îmi lasă timp pentru ... visare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, ca ti-a placut :) Si sunt sigura, ca o sa-ti gasesti coltisorul perfect pentru citit in gradina la primavara, chiar daca timpul e limitat. Iar de visat suntem liberi in fiecare moment :) Vise frumoase si mai ales sa se realizeze, draga mea japoneza !

      Ștergere
    2. citind cele scrise de fiecare, Dani, îmi dau seama că ai avut un succes foarte mare cu participarea la...leapşa despre cărţi!!! mi-a plăcut reacţia tuturor, fiecare a alunecat spre lumea minunată a cărţilor!!!

      Ștergere
    3. Se vede ca cei ce scriu pe bloguri sunt bibliofili :)

      Ștergere
  13. Książka, która mi szczególnie ujęła, to "Śmiech Afrodyty", o greckiej poetce Safonie. Teraz to czytam o ogrodach i ptakach. Pozdrawiam.
    Cartea, pe care am recunoscut în special, o "Râsul Afroditei" de către poetul grec Safonie. Acum, am citit despre grădini și păsări. A ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău că am uitat pentru a trimite un sarut, așa că acum am să le trimit un lot. :)

      Ștergere
    2. Draga mea Giga, multumesc mult ca ma insotesti in fiecare zi pe paginile blogului !
      O carte despre Sappho nu poate fi decat minunata. Gradini si pasari ? Ce poate fi mai potrivit pentru lectura in miezul iernii :) Pozdrawiam i buziaki !!!

      Ștergere
  14. Citesc de cand ma stiu, nici n-as putea altfel. Cand plec in vacanta imi iau 2-3 carti cu mine si, ca si tine, citesc pe plaja saus eara, la hotel daca nu sunt la mare. Pentru cei care iubesc cartea, e greu sa o inlocuiasca cu un kindle, chiar daca acolo intra peste 1000 de volume:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartile sunt companioni dragi chiar daca nu reusim sa citim decat cateva pagini in vacante, nu-i asa ? Eu cumpar cate una in fiecare calatorie, de obicei ceva legat de gastronomie sau de gradinarit. As incerca sa citesc carti electronice doar fiindca pot mari literele ca sa le vad mai bine, dar e cu totul alta senzatie ...

      Ștergere
  15. You have wonderful memories of reading as a child. Thank you for sharing. I like your idea of an ideal beach, except that I tend to fall asleep there :). The Secret Garden is a lovely book about children and gardening that I enjoy very much.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I love " The Secret Garden " too, Masha :) The book and the movie.
      And on the other side, the sleep on the beach is great :) Somehow, everything's perfect on the beach ...
      Thank you, for passing by ! Wishing you the best for 2014 !

      Ștergere
  16. Si copilaria si adolescenta mi-au fost marcate de carti. Seara nu adormeam pana nu citeam o poveste iar mai inspre adolescenta savuram romanele de dragoste si cele politiste :) am doua biblioteci ticsite de carti si din pacate, acum nu mai am nici timpul necesar si parca nici rabdarea sa mai citesc . Cand si cand, mai trec cu vederea peste titluri si mai rasfoiesc sau mai recitesc cate ceva. Pup, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o singura biblioteca ticsita si stive de carti ce asteapta o biblioteca noua ... Nu mai cumpar asa de multe volume ca pe vremuri, am devenit mai selectiva :) Si citesc intr-un ritm de testoasa :) Dar e bine, cand pot sa o fac, simt ca ma desprind de grijile zilnice. E o evadare cu rezultate aproape la fel de bune ca o dimineata petrecuta in gradina. Rabdarea e greu de gasit ... ai dreptate, oare de ce ne pierdem rabdarea pe masura ce anii se inmultesc ? O zi frumoasa, Danuta !

      Ștergere
  17. Cum de iti venea ideea sa te cocoti in mar, ca sa citesti , nu stiu, poate nici tu nu iti aduci aminte motivele, dar faptul este amuzant. Eu una cred ca as fi cazut, fiind cu atentia indreptata asupra cartii, sa nu o scap din maini. Mai buna e solutia adoptata acum , cu sezlongul . :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, am fost un copil activ si am escaladat cam tot ce se putea in gradina :) Marul cu pricina avea o ingemanare de crengi ca un leagan, stateam foarte comod acolo ... puteam citi vazand lumea de la inaltime, privind in gradinile vecine si peste paraul din fundul gardinii inspre padure ... toamna ma infruptam cu fructe ... Au trecut anii si nu mai fac acrobatii :)

      Ștergere
  18. Foarte frumos articolul, mi-am si imaginat o mogaldeata pe genunchii bunicului, apoi o copila cocotata pe crengile marului... Daca ai ajuns sa citesti Agonie si extaz in mar, inseamna ca te-ai catarat in el si cand erai mai marisoara. :) E minunat cand iti petreci copilaria la curte, sunt lucruri pe care doar asa le poti experimenta. Imi pare rau de copiii care traiesc doar la bloc. Despre locul preferat pentru citit de acum...subscriu. Inca o data - un articol minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, eram adolescenta pe vremea cand l-am descoperit pe Irving Stone ... Acum copii mei sa catara in alti pomi, in aceeasi gradina :) E o continuitate ce imi incalzeste cosul pieptului ... suntem atat de norocosi, ca pot petrece vacantele langa bunici. Unul din motivele pentru care mi-am dorit sa stam la casa e libertatea lor de a se juca afara ... desi stramb din nas cand vin cu pantalonii noroiti sau cu genunchii zdreliti :)
      Ma bucur, ca ti-a placut, Andreea !

      Ștergere
  19. Mai am un pic si ajung la zi :) Ma intorc la tableta :) si voi cauta "Women in my Rose Garden". Eu citesc, nu atat cat citeam pe vremuri, dar citesc. Mi-a placut blogul tau, chiar daca nu este o carte, l-am citit din "scoarta in scoarta" ( si comentariile - nu toate :) ) O sa revin cu placere de fiecare data cand o sa am putin timp.
    Sa ne auzim cu bine, Dani draga!
    cititorul de noapte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma intrebam, unde ai ajuns :) Tocmai ieri am fost la oftalmolog si am primit o prescriptie de ochelari noi. Sper sa ma ajute sa revin la cartile mele dragi :)
      Ma bucur, ca mi-ai tinut companie pe paginile blogului si sper sa ne mai intalnim :)
      Toate cele bune !

      PS - daca te hotarasti sa impartasesti frumusetile gradinii tale, sa-mi dai de veste.

      Ștergere
  20. Iti doresc sa porti sanatoasa ochelarii, fac parte din stitlul de viata contemporan. Si eu port ochelari din tinerete.
    Inca nu am luat o decizie, dar cu siguranta vei fi invitata mea de onoare. Poate primavara ma convinge.
    O primavara minunata iti doresc!
    (cred ca este deja 1 Martie la tine)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ! Si eu port ochelari din adolescenta, dar acum se adauga si problemele varstei ... Sper sa te convinga primavara :) Sa ai o gradina asa cum o visezi si sa petreci clipe placute printre plantele tale dragi !

      Ștergere