Wikiplayer

miercuri, 24 august 2011

Culorile in gradina



  In urma cu vreo doi ani am nimerit peste un articol al doamnei Claire Austin , fiica celebrului David Austin, despre cum e recomandabil, sa alegem culorile alaturate in gradina. 
 Am ramas  eu, cu niste idei, dar n-am aplicat prea multe in practica. Zilele trecute, am gasit, ce mi-am notat atunci.  Si, cum gradina are nevoie de ceva modificari si, poate, ca mai sint si altii, care se gindesc la asta, fac aici o recapitulare.

 Culorile : alb, rozalbastru, rosu si galben. 

 Alb : florile albe se potrivesc aproape peste tot. Se invecineaza frumos cu inflorescente roz, albastre sau rosii.  Sint renumite gradinile albe ( Gertrude Jekyll, Vita Sackville- West ) si  gradinile lunii ( cu flori luminoase si parfumate, unde albul e predominant ).




 Roz : merge cu alb, albastru si liliachiu. Daca se folosesc si plante cu frunze argintii, e si mai impresionant rezultatul, la care se va ajunge. 





 Albastru :  se mariaza cu orice culoare. Adauga o senzatie de departare si de racoare gradinii. Deci florile albastre sint la mare pret. 



 Rosu : culoarea verii si a toamnei. Alaturati florile rosii celor albe, galbene si celor albastre ( mai ales nuante inchise ). Greu de combinat cu flori in culori pastelate.



 Galben : merge linga rosu, albastru si mov-purpuriu. 
  

   Ce parere aveti ?

14 comentarii:

  1. Dani, color combinations in the garden is a topic for endless discussions. In the end I believe it comes down to your personal choice, what color combinations you like or not. I feel that white goes with everything and enhances almost all other plants. I agree with what is written in the article that silver goes very well with pink, but in my opinion with white too. I am usually not a big fan of red and yellow color combinations, but there are exceptions. Very nice photos from your garden, I love the purple and white verbenas together with all the green plants as a background.
    Christina

    RăspundețiȘtergere
  2. Christina, you are so right, personal choice is the most important. I am still searching for my combinations. Something that I like, is pale yellow with pale pink. Thank you, for the comment.

    RăspundețiȘtergere
  3. daca as avea gradina mea, cred ca in primii ani as pune orice, sa ma satur de culori. poate dupa aceea sa fac ceva aranjamente:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Robert, eu cam tot asa am functionat. Cumparam tot ce ma atragea si, pe urma, nu stiam, sa le gasesc locul. Acum sint in anul IV de la facerea gradinii si incep, sa vad altfel lucrurile. Trebuie mai multa planificare, pentru un rezultat mai bun .

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoase poze!
    Mie, personal, imi plac cel mai mult si mai mult combinatiile de verde-galben si verde mov. Si aici ma refer mai mult la verdele din gazon, cu acesta imi place sa asortez florile. Cat de frumoase sunt papadiile galbene, primavata in gazon sau o tufa de levantica, inconjurata tot de gazon sau un trandafir galben care are in vecinatate o tuie verde sau buxus, off, este o splendoare. Parerea mea :))))

    RăspundețiȘtergere
  6. mare dreptate, albul merge cu orice culoare...iar, pozele, sunt minunate...

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu ador trandafirii. La tara, imi facusem in gradina, alei cu trandafiri.
    Te salut si te invit in fiecare duminica sau luni (cand ai timp) sa accepti provocarea "Life in Pictures" de pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vasi, verdele e fundalul si e cel care pune in valoare florile. Intra si aici nuantele de verde - verde crud, verde argintiu, verde marmorat cu alb sau galben, verdele inchis al chiparosului si lista e mare . Asta complica si mai mult alegerea vecinilor in strat ... Ca sa nu mai spun, de forma frunzelor, ca intram deja la alta categorie .

    RăspundețiȘtergere
  9. Tamy, albul e fantastic, mai ales, in gradinile Sudului. Nu se decoloreaza in soarele puternic si lumineza straturile in umbra serii. Vara iesim in gradina doar seara, din cauza caldurii, si, florile albe, ne intimpina de departe ... pe celelalte, mai mult le ghicim.

    RăspundețiȘtergere
  10. Costin, trandafirul, e floarea mea preferata . Si sint atitia trandafiri, pe care ii vreau ... iar in gradina nu mai incap altii.
    Pe duminica !

    RăspundețiȘtergere
  11. Biały pasuje do wszystkiego, ale ja tam lubię kolorowo. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam

    RăspundețiȘtergere
  12. Verbinele imi aduc aminte de bunica mea, care iubea foarte mult florile.Albul este culoarea inocentei,dar toate culorile imi plac la fel de mult..TE SARUT DANI!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Giga, multumesc ! Se vede in gradina ta, ca iti plac culorile, ai acolo un curcubeu de flori .

    RăspundețiȘtergere
  14. Mami, tu nu poti renunta la nici o floare, indiferent de culoare. Eu sint mai selectiva, din lipsa de spatiu ... Ai multe sarutari de la toti, mai ales, de la Nikos !

    RăspundețiȘtergere