vineri, 3 noiembrie 2017

Ultimele


Vad ca in Romania a venit frigul si toata lumea isi protejeaza smochinii.
Noi anul asta inca mai culegem fructe coapte la inceput de Noiembrie si e de mirare. Dar asta e urmarea primaverii racoroase. In loc sa culegem grosul in August, am avut smochine din belsug in Septembrie si inca mai sta scara sprijinita de pom. Cele din varf au ajuns sa le ciuguleasca pasarile. 

Apropo, poate va intereseaza ca se poate face lichior din frunzele smochinului. Retete pe net : fig leaf ligueur .


Zile frumoase  !

22 de comentarii:

  1. Lichior din frunze de smochin, zici? Am să caut prin magazine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam de acest fel de bautura din frunze de smochin. Mie imi place dulceata de smochine, dar inca nu am facut eu asa ceva. E doar in proiect ideea! :D Imi plac mai mult fructele proaspete, desi nici pe acestea nu le mananc prea des. Acum ca scriu asta si mie imi suna ciudat. Dar daca provenienta nu imi place, pur si simplu nu cumpar! :D
    Am o curiozitate: Ai pus la uscat smochine? Ai o experienta in acest sens?

    Weekend placut si poate iti vine o idee de licoare "smochinoasa"!
    Cu drag!


    Weekend placut, draga Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca cele mai bune sunt smochinele proaspete :)
      Eu nu am uscat smochine pana acum, dar am vazut cum se procedeaza. Socrul meu le usca pe vremuri pe terasa. Taiate in doua si puse pe sita la soare, acoperite cu plasa. Apoi, cand erau deja uscate, le oparea cateva secunde, le scotea din apa si le punea inca o tura la uscat.
      Un frumos sfarsit de saptamana, Suzana !

      Ștergere
  3. Nu am nici cea mai mica idee cum s-ar comporta un smochin aici în NL.
    Iernile sunt relativ calduroase (adica asa la 12 grade ziua si cateva nopti pe an unde scade temperatuta mai vertiginos noaptea), dar ce facem vara cand ploua... ploua si sunt 21 de grade! :))
    Tu ai facut acel lichior?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar avea probleme in noptile cu scaderile bruste de temperatura. E foarte sensibil la frig. Altfel ma gandesc ca l-ar fi aclimatizat olandezii :)
      Nu, n-am facut inca lichiorul, dar am reteta intr-o carte portugheza. Si tot o incerc odata si odata :)

      Ștergere
  4. Din smochine se face un vin excelent. Nu știu rețeta, dar am băut decîteva ori...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa ma interesez de vinul asta. Daca nu-i prea complicat, o sa incerc. Merci de idee, Marta !

      Ștergere
  5. Acuma zici,,? Dupa ce am dat snochinul?? Macar de lichior din frunze sa ma fi carpit cu el ca altceva...sanda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai fiindca am citit la multa lume ca nu ajung sa manance smochine, mi-a venit ideea sa scriu de lichiorul asta, desi eu nu l-am facut inca. Daca stiam ...

      Ștergere
  6. Oooo Dani, arata delicios! Ar fi perfect daca am putea avea fructe proaspete tot timpul anului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi perfect, dar ne-am plictisi dupa un timp 😊

      Ștergere
  7. ce smochin gros ai !!! la noi, clima nu ne permite să devină aşa ! iar la noi au rămas aşa de multe smochine necoapte - a sosit brusc frigul şi le-a surprins aşa!
    cu drag, îţi doresc o săptămână cât mai plăcută ! pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creste in strada in fata casei parintesti a sotului. A ridicat trotuarul cu radacinile si in fiecare an ii taiem crengile ca sa nu creasca prea inalt. Dar aici e o clima ce ii prieste.
      Imi pare rau ca nu s-au copt smochinele voastre ...
      O saptamana buna, draga mea japoneza !

      Ștergere
  8. Curios:azi am desfacut un borcan cu dulceata de smochine,as fi mancat ceva dulce si uite,aici la tine citesc de smochine.Telepatine nu gluma!

    RăspundețiȘtergere
  9. Smochinul acesta imi pare un copacel aparte. Cand eram copil îl vedeam foarte rar si tanjeam dupa smochinele unei vecine. De-a dreptul exotice le vedeam pe atunci. Călugării de la Mănăstirea Plumbuita au unul, mereu ma uit cu drag la el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are frunze atat de frumoase si fructe de poveste :) Stiai ca de fapt fructul cunoasterii binelui si raului era smochina ? Am vazut o fresca foarte veche anul asta la Matera, in care Adam si Eva intindeau mana spre roadele unui smochin.

      Ștergere
  10. Imi plac smochinele! Cele uscate îmi sunt interzise dar cele proaspete sunt chiar recomandate pentru diabet! Acum se găsesc la noi, pe la supermarketuri, deşi cam scumpe. De lichior n-am auzit dar de vin, da. Oricum, nu-s pentru mine...Avem în vecini, în faţa blocului, doi destul de bătrâni, deci cu tulpinile mai groase. Fac şi destule fructe, nu ştiu cine le mănâncă. O săptămână bună, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa te abonezi la smochinii din vecini :) Toate cele bune, Adriana !

      Ștergere