Wikiplayer

vineri, 28 septembrie 2012

Comanda de bulbi

    Azi am rasfoit cataloagele pepinierelor de plante bulboase. E vremea, sa pun ceva narcise si lalele in straturi. Vad ca supravietuitoarele din sezonul anterior, mai ales narcisele precoce, freziile si muscari, si-au facut aparitia dupa ce a plouat binisor la inceput de Septembrie. 
    Fiindca am avut un procentaj relativ mare de disparitie la bulboasele din anii trecuti iar verile se preconizeaza tot mai fierbinti, am cautat informatii despre soiurile rezistente in climatul cald, mai mult sau mai putin arid. Am dat peste un articol despre narcisele iubitoare de caldura si citindu-l, am aflat, ca nu orice narcisa e sortita gradinii mele si ca ar fi cazul, sa ma profilez pe speciile mai rezistente. 
    Asa mi-am explicat de ce tufele inaripatei " Thalia "(  aparuta in 1916 ) revin an de an mai bogate. E o narcisa ideala pentru climatul meu mediteranean si e asa de frumoasa in gradina de primavara.



    La lalele treaba sta cam la fel, au sorti de a trece in primavara viitoare doar lalelele apropiate de cele salbatice. Am pus pe lista citeva lalele pitice cu origini in Asia si doar asa, de pofta am comandat si una alba si gratioasa din cele clasice. Stiu de-acum, ca va inflori frumos doar in primul an, eventual voi mai vedea o floare razleata in a doua primavara si gata. Am experimentat cu lalelele in fel si chip, le-am scos si le-am pus in frigider, le-am pus in jardiniere ... rezultatul nu e deloc multumitor. Incerc acum cu speciile botanice.
    Dupa indelungi consultari cu listele facute, am ales sa cumpar de la Floriana Bulbose , au o mare gama de bulbi de toate soiurile si parca am mai multa incredere in bulbii crescuti in Italia, conditiile climatice seamana mai mult cu cele ale Greciei. Au intrat in cos narcisele Thalia, Nir, Geranium si Erlicheer, Tulipa bakeri Lilac Wonder, Tulipa humilis, Tulipa Purissima, niste bulbi de crocusi si o punguta cu gladiole bizantine, pe care le-am vazut si in flora spontana. 
    Cu bulbii a fost usor, cu trandafirii mi-e mai greu sa iau decizia finala ... dar mai am vreo luna la dispozitie, ca sa vad ce vreau sa aduc in gradina.  Va urez un weekend frumos, cu multe clipe placute in gradina !      
    

37 de comentarii:

  1. Se pare ca narcisele astea rezista la extreme, caci si la mine le merge grozav, desi stau la polul romanesc al frigului :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astea comandate de mine-s ceva mai sensibile, nu mi-as dori sa dea gerul peste ele ... Tu stii ce soiuri ai ?

      Ștergere
  2. Spor la populat grădina. Narcisele Thalia sunt chiar de vis !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Zina ! De-abia astept, sa vad ce va rasari din cele vechi ...

      Ștergere
  3. Dani, your post came just in time to remind me that I wanted to get some daffodils for my garden this year, too! The 'Thalia' daffodil looks so amazingly beautiful. If it works in your garden it might work in mine as well. I am so excited, I have to see if I can find it somewhere here. Will come back to read the article about daffs that love the heat when I have more time!
    Christina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You love white flowers and I think " Thalia " would be perfect for your garden. The article is from America’s Expert Source for Heirloom Flower Bulbs, I am sure you'll find on their catalog the right bulbs :)

      Ștergere
  4. Am si N. triandrus Thalia http://curcubeul-incert.blogspot.ro/2012/05/narcissus.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Ty szukasz kwiatów odpornych na ciepło, a ja odpornych na zimno.Powód, klimat tu i tam. Białe żonkile i z tulipanami wiosną będą pięknie wyglądać. Pozdrawiam i buziak, albo i dwa.
    Sunteți în căutarea pentru flori rezistente la căldură, și am fost rezistent la zimno.Powód, clima de aici și acolo. Narcisele albe și lalele va arata frumos in primavara. Îi salut și sărut, sau, doi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes Giga, we must find the plants that grow best in our climat. I love english gardens, but I live in Greece :) Hugs, my friend, and wishes for a lovely evening !

      Ștergere
  6. Imi plac tare mult nercisele, au un parfum superb! cand eram copil visam sa am o gradina plina cu narcise doar pentru mine :) Acum stau la bloc.... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti avea un balcon plin de narcise, daca plantezi acum niste bulbi intr-o jardiniera. Chiar si la fereastra le poti pune :) Ce zici ?

      Ștergere
  7. nu mă pricep ca să îţi sugerez ce să alegi ...
    ştiu sigur că vei alege varianta care ese cea mai plăcută sufletului tău!
    şi mai ştiu sigur că vei avea o grădină şi mai frumoasă la primăvară (mă cam încurc în anotimpurile de la tine!)!
    îţi doresc un weekend cât mai plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca era sa aleg dupa floare, altfel algeam :) Dar prefer sa infloreasca bogat si repetat, sa nu trebuiasca sa cumpar bulbi in fiecare an. Primavara ? Sa zicem, ca la sfirsit de februarie incepe primavara :)
      Zi frumoasa azi si duminica placuta !

      Ștergere
  8. Lovely these white flowers..... nice pictures Dani

    RăspundețiȘtergere
  9. :)))) cred ca voi lua in calcul sfatul tau, spar sa gasesc un loc printre crini, muscate, violete de parma, hibiscus si feriga :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai deja asa o colectie de plante, narcisele vor fi o jucarie :) Succes !

      Ștergere
  10. parca sunt niste mirese :)
    imi place mirosul discret al narciselor...nu credeam ca pot creste si in ghiveci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au asa un aer delicat si petalele se rasucesc usor, e ca si cum s-ar pregati sa-si ia zborul ... Sigur, ca le poti creste in ghiveci. Daca le pui acum si le uzi bine, vor fi inflorite in plina iarna.

      Ștergere
  11. superba Thalia! nici nu am auzit de ea pana acum! Mireasa intre narcise :) eleganta si suava, pura si zvelta.
    Noi ne-am obisnuit sa punem bulbii in pamant la sfarsitul lui octombrie.
    Iti dorsc un sfarsit de saptamana minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am luat-o prima data din intimplare, apoi mi-a placut asa de mult, incit am cautat-o an de an. Nu-mi pot inchipui gradina fara ea ...
      O sa plantez bulbii noi cam la jumatatea lui octombrie, mai am de pregatit straturile si de desfacut gramada de compost. Se poate si mai incolo, in noiembrie sau decembrie ( aici nu ingheata ) si asta face florile sa apara in valuri, e chiar mai bine, sa nu fie plantati toti bulbii deodata.
      Un weekend frumos, Carmen !

      Ștergere
  12. .•°♫♪♪

    Passei para admirar suas fotos.
    Amei o seu blog.
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    彡♪♫°¸.•♫°`

    RăspundețiȘtergere
  13. It's always a great time reading the catalogu's and make choice. Overhere there is so much to chose that I don't know what to take. I love them all. Haha, but special in a small garden i can only select a few because there is no space to plant them, hahha.
    Have a wonderful weekend my friend
    Rosehugs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Well, I would have the same problem if I would live in Holland :) We can't have all those beauties, so we must chose wisely ...
      A great week to you too,Marijke !!! Hugs !!!

      Ștergere
  14. Imi plac si mie narcisele albe. Gradina ta va fi minunata, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca as avea mai mult spatiu, as pune mai multe soiuri, asa ma multmesc cu cele ce-mi plac mai mult ... Sper, sa fie frumos in gradina la primavara, numaratoarea inversa a inceput :)

      Ștergere
  15. Už aj u nás je vidieť rôzne odrody narcisov, ale takéto čisto biele som ešte nevidela. Sú veľmi pekné. Ja som si tiež nedávno kúpile cibule - hyacinty a tulipány. No ešte som sa nerozhodla, kam ich posadím, Či si ich nechám na balkóne alebo ich zasadím von na ten môj kvetinový záhon. Ale je už najvyšší čas, aby som ich posadila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posad cibule aj na balkone aj v zahradke, a budes vidiet kde sa im viac paci :) Ja som si kupila aj biele tulipany :) Ale bolo tasko sa rozhodnut ... Dobry nedelny vecer !!!

      Ștergere
  16. Ce frumoase si delicate sunt narcisele albe!

    RăspundețiȘtergere
  17. Dani, fix la etapa asta sunt și eu...poate un pic mai înainte, că am trecut pe la un centru de grădinărit să iau ceva plante pentru o jardinieră de iarnă și apăruseră deja bulbii așa că am cumpărat ....probabil în jur de 100 - narcise, lalele, brândușe și altele. Încă nu le-am făcut inventarul și nu am planificat cum să le combin și unde să le plantez.
    Cât despre trandafiri, sunt curioasă ce alegi.
    Și eu vreau 2 David Austin (am un shortlist de 5 acum) plus 2 de la Meilland.
    Apropos de Meilland, au un site interesant http://www.meillandrichardier.com/ unde poți comanda și alte plante în afară de trandafirii în care sunt specialiști.
    Dar probabil că îl știi deja, caz în care iartă-mă, te rog, pentru un pont inutil.
    Spor și inspirație la alegeri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana, multumesc de link, nu il aveam :) O sa caut, sa vad ce exista acolo din categoria Tea, Noisette si China, incerc sa ma axez pe trandafiri adaptati la zona mea. Am o lista, pe care va trebui sa o scurtez drastic, am loc doar de 5-6 trandafiri noi ... Si daca au si alte plante, o sa ma pierd cu mare placere pe pagina lor.
      Te-ai aprovizionat din belsug cu bulbi :) De-abia astept, sa vad gradina ta in primavara.
      Jardiniera de iarna ? Trebuie sa demarez si eu actiunea asta, am niste glastre orfane de plante ...
      Numai bine si distractie placuta cu plantatul si comenzile !

      Ștergere
    2. ma bucur ca informatiile au fost noi :) Meilland e un fel de echivalent frantuz al lui David Austin. El a creat multi trandafiri adaptati gradinilor mediteraneene, deci sunt sigura ca poti gasi ceva interesant acolo. Mai greu e cu spatiu... si te-nteleg asa de bine!
      Da, la mine asta ar fi a doua jardiniera de iarna, de fapt variatii pe aceeasi tema (bruyere) ca la noi iarna nu-i asa calda ca la tine, chit ca nu-s gerurile din Ro
      O seara buna si tie!

      Ștergere
  18. Fetelor, mi-ati luat-o inainte... Nu am facut inca cumparaturile de bulbi si am mari remuscari.
    Spendita alegerea de narcise albe! le gasesc mult mai elegante decat pe cele galbene. Asa ca m-ai facut sa schimb iar lista...
    anul trecut am pus Tazzettas pt prima oara si rezultatul a fost foarte placut. buchetelele de flori mici si foarte parfumate au fost o adevarata revelatie! sunt perfecte pt clima mediterneana, cred ca varietatile botanici sunt din peninsula iberica - de fapt cresc salbatice pe tapsane...
    Ripp van Winkel, o narcisa mini si un pic ciufulita e pe lista mea ideala, si irisi pitici...si Eremurus Cleopatara daca o sa mai fie un loc...
    cred ca nu mai pun lalele, anul trecut nu am avut succesul sperat si nu reinfloresc nici moarte!
    o seara placuta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si in Grecia cresc asa narcisele, mai ales cele cu flori in buchete mici, unele de culoare ivorie, altele albe-galbui,toate foarte, foarte parfumate. Mereu imi propun, sa aduc astfel de narcise in gradina si parca nu-mi vine sa le dezradacinez din mediul lor natural. Am trei-patru tufe presadite dintr-o livada, le astept sa se inmulteasca :)
      Ripp van Winkel ? Am pus trei bulbi anul trecut. Imi place si mie, sper sa apara din nou in primavara ...
      Irisii pitici n-au mers bine la mine, de-abia au scos doua frunze ... poate le schimb locul ... Iar cu lalelele, am si eu aceeasi problema. O sa vedem, daca speciile botanice fac fata la vara secetoasa de-aici ...
      La Eremurus o sa ma uit, e o idee buna pentru perioada de vara. Nu il vad in gradini, dar exista ceva salbatic asemanator. Merci pentru idee !
      O seara frumoasa si tie, Rosa !

      Ștergere