Wikiplayer

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Despre gradina


   M-am intors la ea.  Intram incet, incet in toamna si gradina rasufla usurata.  A scapat de arsita si de-acum o sa-si revina si-o sa ne bucure asa cum stie ea mai bine. 
   Ieri am curatat o multime de trandafiri de florile ofilite si am adunat uscaturile de prin straturi. Am tuns glicina, care se involbura nebuneste in jurul verandei, ramurile batute de grindina ale tufei de Cestrum ( anul asta n-o sa ne parfumeze serile ... miile de flori s-au scuturat prematur ) si am coafat-o  pe Lady Banks . Am tuns-o mai devreme si nu asa de mult ca in toamna trecuta. Incepe sa isi indeseasca lastarii dirijati spre balconul de la etaj si arata promitator.
   Urmeaza sa ma ocup de gradina de legume ... rosiile s-au uscat cu mici exceptii si trebuie smulse, cartofii nu i-am dezgropat inca, gramada de compost de iarna trecuta trebuie trecuta prin sita, pamintul sapat si capsunii inspectati si pregatiti de iarna. Semintele de salata vor fi semanate primele in avanpremiera sezonului umed. 
   De ieri ploua sanatos si o sa fie numai bine de sapat si de semanat rucola, spanac, morcovi, ceapa verde si usturoi, brocolli si varza neagra,  marar si patrunjel si niste sfecla, ca am gasit si seminte de sfecla, pe care nu-mi amintesc de unde le am. 
   Daca voi reusi sa cultiv macar a zecea parte din ce imi propun, ma declar multumita.
   Am gasit virfuri verzi intr-un cuib de narcise precoce si asta inseamna, ca trebuie sa scot bulbii pe care ii pastrez la frigider de citeva luni. Anul asta au stat la rece, de frica sa nu se deshidrateze.
   Gradina intra intr-un nou ciclu si ma simt si eu inviorata, facind planuri pentru anul viitor.
    Si, cum nu am poze noi, o sa colorez povestea de azi cu ultimele flori de vara, fotografiate inainte de vacanta. Poate in weekend reusesc sa ies cu aparatul in gradina ...


Rosa Magenta

Rosa Ballerina

Rosa Pink Grootendorst 

din nou Magenta

Nigella


Clematis Jackmanii
                                         O duminica frumoasa, tuturor !    

41 de comentarii:

  1. Wundervolle Aufnahmen in rauschenden Farben, was will man mehr...

    Lieben Gruß
    CL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danke Cloudy,

      Greetings from Greece and wishes for a lovely sunday !

      Ștergere
  2. Beautiful pictures again Dani! Love the roses and the Nigella. Amazing that they're still blooming now. Love the purplish colour on that first Nigella.
    Bye,
    Marian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. They are not blooming now ... I just used some pictures I had in my folders from June ... But after the rain, I am sure the roses will bloom again :) Have a nice evening, Marian !

      Ștergere
  3. Multa munca, frumoase rezultate! Meseria e bratara de aur:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meserie nu-i :) Dar gradinaresc cu mult drag :)
      Numai bine, Robby !

      Ștergere
  4. Superba Magenta
    Pot sa stiu de unde ai procurat-o...
    Plizzzzzz

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepe sa arate bine, dar inca n-a dat tot ce poate. A inflorit greu, in al treilea an de la plantare, aproape ca imi luasem speranta de la ea ... Am primit-o de aici, cadou la o comanda de trandafiri : http://www.rosenhof-schultheis.de/

      Ștergere
  5. the roses and nigela are so beautiful. I hope they will bring you flowers again this year Dani.
    Have a wonderful sunday.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lovely colored flowers Dani..... you have made very nice photo's.

    Wish you a lovely sunday.

    Greetings, Joop

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you so much, Joop, glad you liked my flowers :)
      Have a wonderful day !

      Ștergere
  7. Hello! Thank You very much for so beautiful photos!

    RăspundețiȘtergere
  8. la mine a sosit ploaia astăzi! şi a găsit o grădină arsă de soarele nemilos!
    multe s-au trecut, altele le-am cules ... greu a mai fost! acum privesc prin geam cum cad picurii fragili de ploaie, amestecaţi cu nelipsitele pale de vânt! nu-mi vine să cred că tot zbuciumul, lupta de o vară, pentru a salva grădina - s-a terminat! a venit ploaia binecuvântată! de această vreme se va bucura varza! tot este bine şi aşa!
    mare bucurie pentru ochii şi auzul meu orice vizită la tine! ai flori minunate iar muzica este atât de plăcută!
    îţi doresc să pui bazele unei grădini şi mai minunate! ca eu (egoistă, puţin!) să mă pot delecta cu fotografiile tale superbe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ! E toamna si ploua si cautam jachetele in dulapuri ...
      Am dormit asa de bine cu muzica ploii in urechi, parca vedeam cum apa isi cauta loc si curge inspre radacinile plantelor ... Aerul e curat si proaspat, frunzele-s spalate de praful verii, busuiocul miroase fantastic, parca si ultimele rosii din gradina-s mai dulci. Imi place toamna !
      Merci de urari ! Am multe planuri, semintele-s scoase pe bufet, in bucatarie de o saptamina :) Asteptam doar ploaia ca sa declar deschis sezonul de toamna.
      Te imbratisez !

      Ștergere
  9. Eu am semanat ceva salata- mix, care a si rasarit cam in 10-12 zile si am semanat si rucola de mi-ai adus-o tu :))), care a iesit in 3-4 zile, asa vrednica este, ca si tine :))
    Eu mai pot incerca spanac sa mai pun acum, ca in rest....nu mai stiu, poate ceva ridichii de luna.....
    La tine parca este primavara, asa planuri iti faci, parca sa zic ca imi este un pic ciuda ( ha,ha,ha).
    Ia zi-mi, nigella nu este negrilica?
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toamna aici e o a doua primavara, Vasi. Eu nu pot cultiva salata verde si alte frunzoase vara, asa ca, acum e inceputul de sezon la verzituri :)
      Ceapa verde nu pui si niste praz, macar in solar ? Daca rezista spanacul, rezista si ceapa. Ridichi sa pui neaparat. O sa cer de la socrul meu niste seminte de ridichi albe si-ti trimit, el e pasionat cu ridichile si imi aduce asa de multe, ca eu nici nu mai pun anul asta. Daca nu ajung in timp util, le pui la primavara.
      Rucola e buna frageda, sa culegi frunzele tinere si le pui in salata cu de toate. Mie imi place si la salata de cartofi, ca si garnitura. Si, cum n-o sa mai am rosii proaspete in curind, o sa le consum cu rosii uscate :)
      Daca negrilica are seminte comestibile, cred, ca e aceeasi planta cu nigella. Are o capsula frumusica, plina de seminte, ca o maciulie.
      Te imbratisez, Vasi !!!

      Ștergere
  10. Florile sunt minunate.
    Abia astept si alte fotografii cu gradina ta.
    O saptamana buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Admir florile tale,in gradina mea nu mai sunt flori.Am inceput si eu sa curat straturile pentru primavara. Totul este uscat,unele dalii nici nu au inflorit.
    Va doresc o saptamana plina de realizari!! Sa aveti o seara frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mami, astea din poza nu mai sint, dar am vrut sa pun culoare linga cuvinte si am postat niste fotografii din Iunie. De la intoarcerea din vacanta nu mi-am facut timp sa ies cu aparatul foto in gradina ... am avut prea multe de facut.
      Daliile mele s-au uscat rapid, nu stiu daca bulbii au rezistat. O sa incerc, sa ii scot si sa-i pun la pastrare ...
      Azi am sapat doua straturi si-am curatat rucola si menta. pamintul e moale si se lucreaza usor.
      O saptamina frumoasa si voua si sarutari !!!

      Ștergere
  12. Ma bucur ca esti din nou in gradina ta, Dani! Sper ca ai avut o vacanta frumoasa. Noi ne-am schimbat planurile si n-am mai plecat decat eu...in Uzbekistan! M-am intors acum 2 zile si incep in curand sa deapan povesti despre Tashkent, Khiva, Bukhara si Samarkand:) Inainte de a pleca, am terminat de povestit despre Thassos.

    Ce culoare frumoasa are prima Nigella! Ale mele sunt bleu. Imi poti spune si mie, te rog, cum pregatesti rosii uscate?

    Iti doresc o toaman rodnica si spornica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun sosit de pe meleaguri indepartate !
      Chiar asa departe ai ajuns ? Multi km ai parcurs anul asta :)
      O sa urmaresc postarile tale, e o destinatie inedita pentru mine.

      In alta ordine de idei, rosiile uscate sa fac la soare sau in cuptor. Se folosesc rosiute mici, de preferinta soiuri carnoase, fara multe seminte, cum sint Roma sau San Marzano. Se taie, se sareaza putin si se aseaza pe tavi sau pe site. Daca se usuca afara, se acopera cu tul, ca sa nu se aseze insectele si praful pe ele. Nu-i prea greu, dar iti trebuie spatiu. Pe urma se fac siraguri pe sfoara sau se pastreaza in ulei de masline. Eu prefer a doua varianta, fiindca dau gust uleiului si imi place la salata.
      Multumesc de urari, la fel iti doresc si eu, o toamna frumoasa si camara plina !

      Ștergere
  13. La voi nici nu se cunoaste ca a venit toamna,totul este inca verde si frumos.
    La noi si-a intrat in drepturi toamna,cei drept caldura mai avem,numai ca nu imi place cand vad ca totul incepe a se usca treptat,treptat,asta deja incepe sa imi aduca aminte de iarna, ceea ce nu imi place deloc.
    Oricum ne-a mai ramas timp sa ne bucuram de verdele ierbii,de flori,de gradina si de plimbarile prin parc,chiar daca nu prea imi place mie cand intram in zona de Toamna,are si ea farmecul ei,si de cele mai multe ori imi place.
    O saptamana minunata si plina de culoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, acum incepe sa inverzeasca totul, vara e pentru noi cel mai greu anotimp. Dar pozele-s mai vechi, trandafirii astia erau infloriti in Iunie ... O sa fac si poze zilele astea, ca sa va arat gradina in Septembrie.
      Mie imi place toamna, nu ma supara schimbarile de culoare. De-abia astept, sa mergem la munte toamna, e asa de frumos ...
      O saptamina frumoasa si sper, sa ajungi intr-un final si tu la gradina ta, am citit, ca n-ai fost de multisor !
      Numai bine, Maria !

      Ștergere
  14. Beautiful pictures of your flowers Dani! And so many plans for the fall garden!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, Sweetbay, for the kind comments. I would love to have a garden like yours ...

      Ștergere
  15. O multime de activitati ai programat :).Eu nu rup trandafirii ofiliti, ii las sa faca macese pentru ca am obsevat ca iarna , cand e foarte frig vrabiutele sau si alte pasari poate, le ciugulesc pe toate. Si le las surse de hrana peste iarna .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si cu macese, unii pe care ii las pina in februarie - martie. Dar pe cei ce infloresc o singura data ii tund acum, ca sa infloreasca frumos in primavara, altfel, daca ii las pentru februarie, nu reusesc sa creasca suficient.
      Iar cei cu inflorire repetata vor da boboci noi daca ii stimulez cu o taiere usoara. O sa-i mai tai o data cumsecade pe la sfirsit de iarna ...

      Ștergere
  16. ce culori frumoase! rosu-rubiniu, roz-delicat, albastru ca cerul... Superba gradina ta, Dani draga!

    RăspundețiȘtergere
  17. Bine ai revenit!!!
    LA mine creanga de cestrum a inflorit .Multumesc mult pentru butesul trimis .
    Are un miros imbatator si foarte puternic. Sper ca la anul sa aiba mai mult de o ramura , dar pentru inceput e bine si asa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ne-am regasit, Gabi !
      Tare ma bucur, ca a inflorit butasul tau. O sa creasca incet la inceput, apoi, daca are o glastra mare, o sa ai ce taia le el :)
      Eu sper,al meu sa mai faca o tura de flori, cum a avut anul trecut. Depinde de vreme ...

      Ștergere
    2. Eu am rabdare .Acum sa treaca iarna cu bine , ca apoi creste el :)
      Apropos, unde ar trebui sa il pun la iarna ? in casa sau in beci la racoare (aici nu pea are lumina ).

      Ștergere
    3. Daca e desfrunzit, il poti tine si in beci, iarna nu e deloc impresionant, intra in hibernare. Eu il tai drastic in primavara devreme, in rind cu trandafirii.

      Ștergere
  18. Bine ai revenit din vacanta!
    Foarte frumoase pozele, iubesc nigella - din cate stiu, i se mai spune si love in the mist :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Ioana !
      Imi place floricica asta nepretentioasa si as vrea sa se disemineze in gradina. Si are un nume asa de romantic ...

      Ștergere
    2. nu-ti fa griji Dani ca de Nigella nu mai scapi ( din fericire) o data ce se prinde!! si pe urma e grozava pe langa bazele golase de la trandafiri!

      Ștergere
    3. De aia-mi place, ca umple golurile :)

      Ștergere