Wikiplayer

joi, 1 mai 2014

Irisi florentini

Bine v-am gasit ! Pauza de vacanta s-a terminat dar amintirile au ramas, colorate si parfumate. Florenta a fost, cum era de asteptat, aglomerata si fermecatoare iar gradina irisilor, o adevarata incantare. Pentru amatorii de irisi e bine de stiut, ca e deschisa doar cateva saptamani pe an, in perioada de inflorire a florilor careia ii e dedicata. E amplasata in balconul estic al pietei Michelangiolo, intr-o livada de maslini. Cararile pietruite coboara serpuind pana la un mic lac cu nuferi si irisi galbeni salbatici ... 
Nu ma mai intind la povesti, sigur o sa mai scriu despre Florenta si Toscana. Astept sa se concentreze trairile ultimelor zece zile ...


















Mi-a fost enorm de greu sa aleg fotografiile. Lista ajunsese la vreo 50 de poze si nu o puteam scurta cu nici un chip. Asa ca, scrieti-mi daca doriti sa vedeti si alti irisi in nuante neasteptate, serialul poate continua.
Partea cea mai buna a fost, ca la plecare am luat cu mine cinci plante - patru irisi roz si un iris albastru, bicolor. Inca dau ture prin gradina si ma gandesc unde o sa-i plantez ...

Cele mai bune urari la inceput de Florar  ! 

46 de comentarii:

  1. Bine ai revenit!
    Imaginile, ca intotdeauna, fara cusur!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit si vad cu elan muncitoresc ca de 1 Mai.Foarte frumosi irisii, forme si culori deosebite scoase in evidenta de maestria fotografului atent la fiecare firicel de polen.
    Intrebarea cred ca-i retorica. Cine nu vrea sa vada flori minunate si mai ales exemplare deosebite, normal ca trebuie sa continue serialul.
    O seara minunata si o luna plina de spor si realizari in gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu elan de luna Mai, Vasile :) Trebuia sa vezi in ce viteza si cu ce emotii am fotografiat irisii, vremea era pornita spre ploaie si in cealalta jumatate a orasului deja turna cu galeata. Daca ratam ocazia trebuia schimbat programul excursiei ca sa ma pot reintoarce la irisi ... Ma bucur, ca ti-au placut ! Toate cele bune, prietene !

      Ștergere
  3. Hi Dani, how wonderful that you got to visit Florence! The iris is my runner up flower right after the rose, so I truly enjoyed your photos. The very dark almost black one is really stunning, but there is no doubt that all of them are beautiful! Hope you find some good spots for the ones that you took home with you in your garden.
    Christina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi, Christina ! I have planned a trip in Tuscany for two years ... and it was just perfect :) Glad you liked the photos ! Irises are great flowers and seeing them in such a nice place is truly special. I am still thinking where it will be best to plant the new plants ...
      Wishes for a nice weekend !

      Ștergere
  4. bine ai revenit!
    am si eu cativa irisi albastrii, de fapt mai multi, am observat ca sunt destul de rezistenti si invazivi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Coco ! Rezistenti sa fie si daca se extind, eu n-o sa ma supar :)

      Ștergere
  5. Bentornato! (daca tot vii din Italia) :) Ce locuri frumoase ai vizitat.. Irisii din imagini sunt o minunatie, cred ca as fi plecat de acolo cu o valiza plina de bulbi - clar mai vrem episoade din serial! Spor la plantatul in gradina!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grazie, Marc ! Irisii sunt plantati in vase de plastic, daca gaseam bulbi, luam si eu mai multi :) Dar cum portbagajul era plin ochi, trebuia sa ma limitez. Poate ii plantez duminica, daca nu ploua torential ...

      Ștergere
  6. E intotdeauna greu cand se termina vacanta! Foarte frumosi irisii, e bine ca ti-ai cumparat cativa care iti vor aminti de gradina! Eu nu am decat irisi hollandica care sunt mai mici si nu imi ocupa atat de mult spatiu in gradina.
    Si mie mi-a fost destul de greu sa aleg pozele dar tot am facut o postare de peste 50 de poze cred :)). Eu nu m-as supara daca ai mai pune poze in viitor. Si eu am zis ca urmeaza inca 2 episoade de la Keukenhof.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e greu sa intram in ritmul cotidian ... Noroc, ca s-a intercalat si ziua de 1 Mai si saptamana s-a terminat pe nesimtite. O sa revin si eu cu cel putin inca un episod despre irisii Florentei :) La Keukenhof nu stiu daca voi ajunge, asa ca o sa ma bucur de fotografiile tale :)

      Ștergere
  7. Beautiful Dani! I had no idea there were so many different varieties of Irisses. I don't have any n my garden so thank you so much for sharing them here to enjoy.
    Marian

    RăspundețiȘtergere
  8. Beautiful! I love our natives but the iris is still my favorite flower. So many different colors. Beautiful pictures too. Do you have more?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, I have more photos with irises and I will post them in a couple of days. I'm happy you like them. Thank you, Sweetbay !

      Ștergere
  9. Bine ai revenit, Dani ! Superbi iriși ! Cel mai mult îmi plac cei grena.

    Sănătate și spor la treburi în grădină !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am regasit, Zina ! Cei grena erau cei mai greu de fotografiat ...
      Toate cele bune, draga mea !

      Ștergere
  10. Bine ai revenit!
    Astept povesti din Toscana...poate ajung si eu (candva) sa o vizitez
    Eu nu eram fana irisilor. In copilarie ii vedeam pusi pe langa morminte si incepusem sa-i asociez cu cimitirul.
    Anul asta mi-am marit si eu numarul irisilor din gradina. :)
    Sunt pereni si rezistenti, iar interventia mea sa-i ingrijesc tinde spre 0.
    Sunt minunate pozele, iar fotografia cu cel negru e wowww

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur o sa ajungi in Toscana :) Dupa ce o sa vezi acolo irisii din parcuri si livezi o sa-ti schimbi parerea radical. Stii, ca emblema Florentei e un iris rosu pe fond alb si Societatea italiana de irisi, care bineinteles isi are sediul in oras si patroneaza frumoasa gradina, incearca sa obtina un iris rosu. Cred ca exista chiar si un premiu pentru asta :)
      Ma bucur, ca ti-au placut fotografiile ! Stiam eu, ca irisul negru va face furori :)

      Ștergere
  11. Irisul ochilor tai au preluat cu siguranta frumusetea irisilor admirati, pentru ca daca irisii ochilor nostri s-au umplut de culoare, ce sa zic de ai tai!!!!
    Esti o norocoasa :)))) Vreau partea a doua !
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost in extaz inconjurata de atatea flori exceptionale, nici nu stiam cum sa acumulez atat frumusete ... si rezultatul a fost, ca i-am invidiat pe florentini pentru un motiv in plus ...
      Partea a doua vine in curand :)
      Te sarut, Vasi !

      Ștergere
  12. Cat de darnica este Mama Natura, ce forme, ce culori, ce desene, ce pasteluri, intr-un cuvant ! :)
    Bine ai revenit, Dani draga, ne-a fost dor de tine ! Cred ca ai avut o vacanta foarte frumoasa. Irisii sunt de poveste. Sa stii ca in gradinile de la tara, aici la noi, se regasesc multi dintre irisii fotografiati de tine. Eu , ca sa ajung la serviciu, trec cu microbuzul prin cateva comune si nu-ti spun cat imi lungesc gatul prin curtile oamenilor ca sa pot vedea cat mai multe flori, printre care si irisi. Sunt o minunatie!
    Multumim pentru imagini si asteptam sa ne mai arati din frumusetile vazute de tine . Te imbratisez, Dana B.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Danuta ! Si mie mi-a fost dor de voi :)
      Aici la noi se intalnesc irisi mai mult in salbaticie si pe marginile drumurilor dar de obicei sunt simpli, albi, galbeni sau violeti. Albastrii sunt doar cei iernatici ... In gradini si in parcuri ii vezi mai rar si ma intreb de ce, sunt plante de incredere si reziste la verile noastre toride. Eu mi-am dorit irisi roz de cand i-am vazut prima data in gradina unei vie romane si sunt tare fericita, ca am reusit sa-i gasesc :)
      Numai sa-mi fac timp sa incarc fotografiile din vacanta si va invit la partea a doua a plimbarii :)
      Te imbratisez si iti urez spor la gradinarit ! Parca am citit pe undeva, ca te pregateai sa scoti rosiile in gradina.

      Ștergere
  13. Ah, bine-ai venit, mi-ai lipsit! Ma bucur mult pentru tine, cred c-ai fost tare fericita acolo, e atat de frumos! Sigur ai multe de povestit si de aratat, asa ca noi asteptam cuminti continuarea! Sa fie cu noroc irisii florentini si sa te incante cu florile lor ani multi! Greu de ales, toti sunt frumosi, cred ca-mi plac totusi cel mai mult cei din pozele 8, 9 si 15...dar repet, greu de ales...Cred ca ti-e greu si-n gradina, sa le faci loc, noi avem nevoie de gradini maricele, ca sa punem tot ce ne dorim ! Te imbratisez, Dani draga, sanatate si ganduri bune de aici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ne-am regasit, Maria ! Daa, sunt multe de povestit :) N-am vazut chiar tot ce ne-am propus, dar se intampla mereu cand mergem intr-un loc ce are multe de oferit si asta ne ofera un prilej de a ne reintoarce. Ma bucur, ca ti-au placut irisii ! Daca aveam mai mult loc in gradina, luam mai multi, cu riscul de a face drumul de intoarcere cu ei in brate. Dar la gradinuta mea sunt prea multi si-asa. Te imbratisez si eu cu mult drag si iti urez tot binele !

      Ștergere
  14. Ce încântare, Dani!
    Grădina arată superb, iar fotografiile tale de detaliu sunt foarte reușite.
    Eu aștept și alte poze. Poate ar trebui să îi grupezi pe culori sau în alt mod dacă sunt încă prea multe foto de postat.
    Bine ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mereu simt, ca pozele sunt reusite daca locul respira armonie :) Si gradina asta mi-a daruit clipe magice la ceas de seara. O sa mai pun si alte poze, cred ca o sa-ti placa si irisii salbatici, desi sunt de un galben intens.
      Poza de profil e tare draguta, mai ales ca se vad niste manute dolofane :) Weekend reusit, Ioana !

      Ștergere
  15. De cate ori ma duc la gradina si trec pe langa trandafirul meu cel galben,imi amintesc de tine.Frumoase flori! La noi sunt multi albastrii,care sunt foarte rezistenti si li se mai spune ,stanjenei.Nu stiam ca sunt atatea nunante de irisi.Multumim ca ne impartasesti impresii si ne arati poze din vacanta ta.Cu bine,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci daca ma apuca sughitul, trebuie sa ma gandesc la tine :)
      Irisilor li se mai spune si stanjenei, ai dreptate, aproape ca uitasem. Eu multumesc, pentru vizita si mesaj, Flori ! Un sfarsit de saptamana cat mai frumos !

      Ștergere
  16. Superbi, m-ai lasat fara cuvinte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca n-am avut timp sa ii identific. Mi-ar fi placut sa stiu cum ii cheama ...

      Ștergere
  17. Bine ai revenit, Dani, draga! Irisii de astazi sunt absolut minunati, eu, una, as vrea sa-i vad pe toti!
    Stii unde am vazut eu niste irisi foarte frumosi? La Palatul Mogosoaia (foarte putin la N de Bucuresti). Erau doar din cei albastri si erau plantati desi si aratau ca un lan imens, minunata imaginea, daca o sa gasesc pozele, o sa pun si pe blog.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Vulpito ! As vrea sa vad irisii de la Palatul Mogosoaia :) Ma bucur, ca ti-au placut cei italienesti :)

      Ștergere
  18. Florenta si Toscana! Ce am mai suspinat!!!
    Irisii sunt superbi!
    Bine ai revenit, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am suspinat cand s-a terminat vacanta ... oare de ce tot ce-i frumos se termina prea repede ? Gabi, iti urez sa ajungi sa vizitezi " gradina Italiei " !

      Ștergere
  19. mi-a fost dor de tine! dar mă bucur, din toată inima, că ai avut o vacanţă minunată! ştiu că o să ne prezinţi, treptat, multe fotografii minunate - doar eşti fotograf cu mult talent! se simte că nu te-ai desprins încă de zona de vacanţă: muzica frumoasă ce acompaniază minunatele fotografii cu irişi! sper că plantele din grădina ta nu vor fi geloase pe noii veniţi - dar ştiu că tu ai darul de a le împăca pe toate - şi de aceea grădina ta este minunată!
    cu drag, îţi doresc un weekend cât mai plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci pentru intampinarea calduroasa. draga mea japoneza ! Da, ai dreptate, inca mai fredonez melodiile pe care le auzeam la radio in masina :) Plus ca mi-am luat niste CD-uri pe care le ascult si acum in drum spre servici.
      Irisii o sa fie plantati la loc de cinste si vreau sa-i pun pe toti impreuna, ca sa fie mai de efect. Poate chiar o sa fac ceva rocade in gradina :)
      Seara frumoasa si duminica placuta !

      Ștergere
  20. Nu am vazut niciodata atatea culori de irisi. Sunt foarte frumosi!! Va imbratisez cu dragoste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un curcubeu de irisi ! Ti-ar fi placut sa-i vezi de aproape. Multe. multe sarutari !

      Ștergere
  21. Minunati irisii pe care ni i-ai daruit, Dani! Ma bucur ca ati avut o vacanta frumoasa, care sa va ajute sa rezistati pana spre sfarsitul verii. Au fost si copiii cu voi?

    Pozele tale m-au inspirat si mi-au amintit de irisii pe care i-am avut eu in gradina, acum 5 ani. Cumnata mea mi-a facut cadou rizomii unor soiuri deosebite, pe care ii comercializa cineva la noi. Din pacate, in cativa ani, au disparut foarte multi, mancati de inca un neidentificat animal, care-mi mananca tot ce e rizom sau bulb in gradina! N-am reusit sa ma dumiresc ce e si am pierdut astfel multe flori. Voi folosi acele poze de acum 5 ani pe celalalt blog al meu, pe ochiulbabei.me Le vei putea vedea acolo, dupa amiaza:)

    O saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irisii au fost simbolul vacantei din Italia de anul asta :) Da, am fost cu totii, programul a fost imbunatatit cu multe opriri interesante pentru baieti si mai ales, am degustat pe indelete inghetata si alte bunatati.
      O sa trec sa vad irisii ce te-au parasit ... ma intreb. ce animal ar fi putut sa ii distruga ... Daca solul e umed, s-ar putea sa fi putrezit. Eu patesc mereu asa cu bulbii de lalele, care-s cei mai sensibili.
      O saptamana buna si cat mai insorita !

      Ștergere
  22. Bine ai venit din vacanta! In sfarsit, ne-o prezinti! Pe ea, frumoasa gradina la care ai visat si tu si eu. Ma bucur ca a fost asa cum te-ai asteptat. Iar fotografiile tale sunt atat de frumoase! Chiar daca le-ai ales cu greu, le-ai ales bine. Cata eleganta au aceste flori de altfel destul de comune. Irisii adusi acasa iti vor aminti mereu de aceasta vacanta. Asteptam imagini si povesti si cu restul vacantei. Stiu ca a plouat destul de mult in Florenta, dar poate pe voi v-a ocolit. Sau in orice caz, nu v-a stricat planurile... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit si tu pe blog, Andreea !
      A fost o vacanta atat de verde si inflorita. plina cu de toate : istorie si arta si gastronomie si mai ales triluri de pasari ... am reusit aproape tot ce ne-am propus, dar sper sa reusim in viitor sa ne intoarcem pentru Siena. In prima si in ultima zi am avut parte de ploaie ( Siena era programata in ultim zi si am schimbat programul din cauza ploii ). In rest a fost asa de cald, incat m-am felicitat ca pus in bagaje bluzele cu maneca scurta.
      O sa mai scriu despre Florenta, mi-a placut mult :)

      Ștergere
  23. Gorgeous so many hues colours.
    Such a feast to the eyes.

    RăspundețiȘtergere