Wikiplayer

marți, 6 mai 2014

La Bella Italia


Pentru cei carora le place sa citeasca despre calatorii ...
Sunt sigura, ca multi ati fost in " gradina Italiei ", cum e supranumita Toscana. Sper sa va trezesc amintiri frumoase iar celor ce inca n-ati ajuns acolo, poate va inspir planuri de vacanta. Ce am ales sa vedem noi din multele posibilitati pe care le ofera Florenta  ?  Cate putin din toate, dar mai ales gradini. In oras nu puteam rata gradinile Boboli ( cu ocazia asta am fost si la muzeul portelanului si la cel al tezaurul familiei Medici ), gradina rozelor si pe cea a irisilor, despre care deja v-am povestit. In ultima zi am ajuns ceva mai la sud, intr-o alta gradina, "La Foce", deschisa destul de recent publicului, careia  o sa-i rezerv un articol separat. 
Am stat la Impruneta, intr-o casa de piatra la marginea satului, cu pardoseala din caramizi de teracotta smaltuite si perdele azurii la ferestre. Mergeam zilnic la Florenta cu masina si ne opream invariabil in piateta Michelangiolo. Am vazut-o dimineata, la pranz si seara, cu si fara umbrela si de departe e locul meu favorit. Am mancat zilnic inghetata, chiar si de doua ori pe zi ( clasamentul  familiei a acordat locul intai la egalitate gelateriei La Carraia si gelateriei dei Neri ) si aproape zilnic, eu, panacotta. Exceptia am facut-o in ultima zi, cand am incercat vin santo cu cantucci si de atunci planuiesc sa pun in practica reteta faimosilor biscuiti cu migdale. 
Mi-a ramas intens pe retina memoriei verdele primaverii in Toscana, gardurile vii de dafin la tot pasul si zidurile masive ale fermelor. Apoi, culorile frescelor, expresivitatea picturilor renascentine si perfectiune pietrei, fie ea travertin sau pietra dura. In alta ordine de idei, inca ma mai gandesc la cafeaua cu spuma in culoarea scortisoarei si la pietele pline cu bunatati. Gustul trufelor se strecura zilnic in meniu, vinurile rosii insoteau fiecare masa iar painea dulce cu mirodenii din Siena a intrat si ea pe lista preferintelor noastre ( am adus cu mine fructele  zaharisite cerute de reteta traditionala - pepene si chitra ). 
In final, va las in compania fotografiilor. Cateva din cele multe ...













Arrivederci Italia  !  Arrrivderci Toscana  !


40 de comentarii:

  1. Fiul nostru locuieşte la Milano. Cînd l-am vizitat prima dată, ne-am propus să mergem pe urmele lui Michelangelo, apoi nu am mai continuat tema aceasta...Atîta că noi am fost în "bella Italia" în noiembrie şi în august. Oricînd ajungi acolo, sînt atîtea de văzut. Merci pentru această frumoasă postare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate reusiti data viitoare :) Italia e frumoasa in orice anotimp si daca as putea, as programa o calatorie in afara sezonului turistic. Imi pare bine, ca ti-a placut, Marta !

      Ștergere
  2. Italie is on my wishlist Dani. You made beautiful photo's and your story tells me you had a wonder time.
    Have a wonderful evening.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. You will love Italy, I'm sure ! Have a nice weekend, my dear Marijke !

      Ștergere
  3. Iistorie, arta, culoare, frumusete, ce mai lipsea?
    Un fotograf talentat asa cum esti tu:)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, daca ai stii cati fotografi am vazut in vacanta asta :) Si se pare, ca toti ne-am indragostit de piazza Michelangiolo :) Merci, Myky !

      Ștergere
  4. Nu, n-am fost dar mi-as dori tare mult sa merg. Cunosc insa viata si stilul de viata al italienilor si am inteles din ce ai scris ca si pe tine te-a impresionat Italia, chiar daca nu ai fost prima data. Ultima poza imi place cel mai mult:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neaparat ! Italia e aproape si are enorm de multe de oferit. Noi ne simtim foarte bine de fiecare data cand mergem. Dar nu m-as duce pentru mare :) Si daca ai posibilitatea, alege sa vezi Florenta toamna tarziu sau primavara devreme, turismul organizat e de groaza, mai ales cand vine vorba de muzee ...

      Ștergere
  5. Superbe fotografii si impresii foarte sugestive! E un articol la care voi apela cand voi planui sa ma reintorc in Florenta. Multumesc, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Gabi ! Iti urez, sa te plimbi in Florenta cat de curand !

      Ștergere
  6. am fost in Italia, dar nu acolo, doresc taaareee mult sa ajung! minunate locuri!!
    astept biscuitii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura, ca o sa ajungi si acolo :) Biscuitii, daaa, numai sa ma organizez si sa curat migdalele :)

      Ștergere
  7. Mie imi place sa citesc ,dar imaginile sunt superbe.M-as duce pe jos pana acolo daca s-ar putea,dar ma multumesc cu povestirile voaste de peste mari si tari.Te imbratisez .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine, ca ti-au placut fotografiile ! Inchipuie-ti, ca sunt doar o picatura in ocean ...

      Ștergere
  8. Sarut mana,
    Nu m-am ales decat cu domul din Milano si un pic de inundatie in San Marco ca ei oricum ei sunt pe canale, insa am admirat stilul de-a imbraca blocurile in verdeata, multitudinea de ghivece si jardiniere din balcoane, spatiile verzi impecabile pe care chiar poti sa te odihnesti si sa admiri peisajul,arborii seculari plus pestii din lac.
    Im locul excursiei la Roma din cauza unor incidente neplacute ne-au dus in Lugano la elvetieni dar n-am regretat.
    Speram sa mai vizitam peninsula si atunci poate ajungem si in Roma, Florenta, Napoli ca de Venetia ne-am lamurit( numai reclama si centru in rest o mizerie, pacat de incarcatura istorica).
    Mai zi si tu,hoo, ca m-am scapat in taste si nu mai ies.
    Oricum concluzia-i clara, fotograful e mesereias 1, si 2 merita vizitata mai pe indelete Italia, 3 muzica-i bestiala..
    O seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Lugano n-am fost :) In Elvetia mi-ar place sa facem un circuit cu trenul, dar inca n-am planuri amanuntite, e doar o idee de viitor. Venetia nu m-a atras niciodata, imi inchipui, ca aerul nu miroase prea bine ...
      Roma e superba si Florenta la fel. De Napoli nu pot spune inca ce si cum, dar e si pe lista mea, impreuna cu Sicilia, dar acolo as vrea sa merg in perioada in care se coc rosiile.
      Si de ce sa zic, hoo ? Imi place sa " sporovaim " despre calatorii. Ma bucur, ca ti-a placut atat de mult, incat ai scris un mesaj mai consistent :)
      O zi buna, Vasile !

      Ștergere
  9. Florenta este minunata, mi-ar placea sa o vizitez si eu candva! Pozele tale sunt superbe, ca de obicei!
    Toate cele bune, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu daca vii din Canada, o sa faci un circuit sa le vezi pe toate. Florenta e la doua ore de mers cu trenul de Roma si nici pe autostrada nu-i prea mult de mers. Iar Grecia e la o aruncatura de bat :) Numai bine, Vulpito !

      Ștergere
  10. Draga Dani, peisajul din ultima poza iti taie respiratia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un cer extraordinar, intr-un loc memorabil, la sfarsitul unei zile perfecte.

      Ștergere
  11. Textul tău chiar inspiră şi îndeamnă la călătorie.
    Şi eu visez la Toscana. Am prins câteva emisiuni pe Discovery şi e fascinant. Apoi pe Paprika, despre bunătăţile de-acolo.
    Cred că aşa am ajuns să-mi doresc să am un dafin.
    Dacă faci biscuiţi cu migdale, să ne dezvălui secretele lor. :)
    Faine poze, mulţam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Carmen ! Sper sa-ti implinesti visul !
      Sa vezi ce dafini enormi au acolo, de ne-am minunat si noi, cu toate ca in Grecia dafinii cresc peste tot. Iar despre bunatati, imi lasa gura apa :) Numai ca trebuie sa stii sa te orientezi, la turismul ce se practica acolo sunt multe capcane turistice. Eu mi-am facut lectiile din timp si am plecat cu liste pentru inghetata, pentru panini, pentru bistecca etc. As putea scrie un ghid intreg legat de latura gastronomica :)
      De-abia astept sa fac biscutii. Mai ales, ca se pot servi si cu inghetata. Incet, incet se apropie sezonul estival. Azi e asa o zi frumoasa, de nu-mi vine sa cred :)

      Ștergere
    2. Atunci, în caz de călătorie în Italia, te consultăm, să ne spui cum să evităm capcanele turistice, da? :)

      Ștergere
    3. Recomand cu mare drag locurile in care ne-am simtit bine. Si la nevoie imi caut notitele si va impartasesc listele mele :)

      Ștergere
  12. Gata, ne-ai convins, vom merge si noi! Aseara ii povesteam sotului meu, la o plimbare prin Herastrau, despre postarea ta. Peisajele sunt superbe! De asemenea, si vila in care v-ati cazat!
    Multumim pentru tot. Zi frumoasa, Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am preferat sa ne cazam in afara orasului si n-am regretat. Vila Relais a fost minunata. Daca mergeti, sa planifici totul din timp, eu am facut rezervarile in Decembrie trecut.
      O zi perfecta, Mihaela !

      Ștergere
  13. Câtă frumusețe!
    Fotografia cu vederea de sus peste câmpuri și case ar merita înrămată.
    Eu nu am vizitat Florența, de fapt, sunt foarte în urmă cu vizitatul Italiei că nu am fost decât în Sardinia, dar chiar plănuiam Toscana pentru la anul, când vor fi copiii mai mărișori. E o idee fantastică să mergi așa, primăvara.
    Imaginile pe care le am eu în minte când mă gândesc la Toscana sunt cele din filmul Stealing Beauty a lui Betolucci, deci mai văratice-tomnatice, dar și verdele ăla ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sardinia e si ea undeva pe lista locurilor de vizitat :) Toscana e splendida primavara, sunt atatea flori, totul e proaspat, parcurile si gradinile sunt minunate ... Atatea pasari cantand in zori de zi n-am mai auzit de mult si asta inseamna, ca natura e respectata si nu folosesc multe chimicale si ingrasaminte.
      Si eu am visat la peisajele aurii din filmele celebre turnate in Toscana :) Gasisem chiar o harta pe Google care dadea amanunte iar inainte de calatorie ascultam coloana sonora din " A Room with a View " ... Stiai ca scenele din " Gladiator ", cele cu lanurile unduitoare si drumul strajuit de chiparosi sunt filmate langa Pienza ? Sudul Toscanei e nemaipomenit de frumos. Sa incluzi Val D'orcia pe traseul vacantei viitoare, eu am ramas profund impresionata de frumusetea locurilor.
      Daca vrei vreo fotografie, ti-o trimit cu drag.

      Ștergere
    2. Ha! Cât de tare harta aia! O voi căuta și eu.
      Eu nu am văzut filmul Room with a View, dar am citit cartea, iar imaginația mea e bogată :)
      La Gladiatorul am adormit ...., dar aștept poate o partea a IIa cu pozele tale de vacanță.
      Da, mi-ar plăcea fotografia cu câmpurile dimineața, mi-aș pune-o în birou ca inspirație.
      Mulțumesc de ofertă.

      Ștergere
    3. Cartea am citit-o si eu. Desi de obicei filmele sunt mai prejos decat proza ce le inspira, aici am ramas cu parerea contrara. Filmul m-a impresionat mai mult. Sa il cauti inainte de a vizita Florenta :) Cred ca o sa-l vizionez zilele astea, in amintirea vacantei :)
      O sa mai pun poze cu ultima gradina vizitata, care e chiar langa Pienza si peisajul seamana cu cel din finalul Gladiatorului, dar in varianta verde.
      Trimite-mi adresa de mail si soseste poza imediat. Doar ca e un apus si nu un rasarit :)

      Ștergere
  14. Fotografiile sunt ...... de vis, peisajul acela din a opta fotografie este de poveste. Uite asa calatoresc si eu virtual si ma bucur de minunatiile prezentate de tine si de Andreea(dingradinaluiardei). Numai bine Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza cu pricina e facuta la Pienza, in ultima zi, chiar inainte de a se porni ploaia ... aproape ca vedeam norii cum inaintau spre noi.
      Andreea e mai aventuroasa si vad ca s-a indragostit de Asia :) Eu ma multumesc cu batrana Europa :)

      Ștergere
  15. Dani, ce am mai oftat! Ai surprins atat de bine in cuvinte si imagini linistea si frumusetea Toscanei, de am avut impresia ca ai povestit de fapt vacanta mea - cu dealuri verzi, tufe imense de dafini, Michelangelo peste tot, aroma de trufe... Ma bucur ca v-a placut Toscana, de fapt nu imi pot imagina ca exista cineva pe lumea asta care nu o aprecieze. Pe mine trebuie sa ma mai astepte putin, pana in septembrie, cand voi merge sa o revad. Atunci iti voi arata si eu Toscana mea, ca sa iti aduci aminte... Multumesc pentru calatorie. A fost minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, e greu sa nu admiri perfectiunea ... Toscana e minunata si deja te invidiez pentru vacanta din toamna :) M-as duce acolo in orice anotimp ... o sa astept cu nerabdare sa vad descoperirile tale, ca sa ma inspir pentru urmatoarea calatorie.
      Placerea e de partea mea !
      Avem un blogroll ce se suprapune in mare parte, doar amandoua iubim gradinile si calatoriile :)
      O saptamana frumoasa, Andreea !

      Ștergere
  16. Acum am vazut ca avem inca o prietena comuna! Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  17. N-am reusit să vad blanda Toscana dar am fost o zi la Florenta. O prietena tocmai s-a intors dintr-o excursie in Toscana si mi-a povestit mai multe. Imi plac pozele, mai ales cea cu voi in oglinda mi se pare tare reusita:) Ihmmm...inghetata italieneasca! Ca spui de ingradientele pe care ti le-ai adus...exct asta am facut azi, m-am uitat ce ingrediente as putea sa-mi aduc de prin pietele exotice pe care sper sa le vad curand. Fiindca am luat-o de la cel mai recent articol, inapoi, voi citi acusi ce ai mai scris despre calatorie. Dupa cum observi, citesc in salturi, la intervale mai lungi sau mai scurte, dar citesc! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am scris prea multe despre Florenta si despre Toscana ... poate daca ne intalnim in vara o sa-ti povestesc :)
      Ne-am simtit foarte bine, a fost o vacanta reusita si, daca s-ar putea, as merge in Italia in fiecare an ...
      Poza in oglinda imi trezeste amintiri dulci si racoroase :) Am gustat acolo inghetata de trandafiri si fistic si pentru mine a fost cea mai buna inghetata din calatoria asta.
      Piete exotice ? Nu te intreb unde o sa pleci, stiu ca iti plac surprizele, dar imi trec prin minte o gramada de destinatii. E foarte bine, ca prospectezi totul din timp, asa vei stii de la bun inceput ce iti doresti sa aduci cu tine in amintirea vacantei. Eu ma intorc pe cat posibil cu o planta, mirodenii sau fructe zaharisite care se pastreaza mult si neaparat un vas de sticla sau ceramica in care pot pune flori si de fiecare data ma gandesc cu drag, ca l-am adus de departe. De data asta am luat si doua acuarele :)
      Te imbratisez, draga mea !

      Ștergere