Wikiplayer

vineri, 16 mai 2014

In gradina de legume

Stiu ca v-ati obisnuit sa vedeti flori in gradinuta mea, dar, printre altele, mai cresc si niste cartofi. De data asta, cartofi albastri sau mai bine zis, violeti. I-am primit din Romania ( in Grecia inca nu sunt la moda ) si au fost comandati la adresa primita de la Green, careia ii multumesc inca o data.
Imi plac cartofii sub orice forma si cautam de mult minunile astea asa ca, sunt fericita sa-i vad atat de frumosi in primavara asta jilava. 
Si la voi ploua  ?  
Un sfarsit de saptamana cat mai frumos  !


38 de comentarii:

  1. Buna, Dani! Da, si in Bucuresti ploua. Ieri si azi a dat cate-o rapaiala de ziceai ca pica cerul pe asfalt. Dimineata a fost chiar frig dupa ce ieri a fost o temperatura cat de cat buna.
    Sa stii ca asteptam poze si cu gradina de legume. :) Sa-ti creasca mari cartofii si sa va bucurati de un pireu (cica asa este corect desi eu am crescut cu piure) albastru/mov. :)
    Un sfarsit de saptamana cu soare si spor in gradina (fie de flori sau legume)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i vremea si aici, Mihaela, o zi ploua, o zi ne amageste sa iesim fara jachete, pe urma vine-un nor si iar e racoare ... Imi e mila de gradina, e ciufulita si uda acum cand e gatita de sarbatoare. Cartofii i-am pus intr-un coltisor mai uscat si ma feliicit, altfel poate ca ii afecta umezeala din sol. De-abia astept sa fac un piure / pireu cu ei :)
      Merci de urari, draga mea ! Un weekend insorit si vesel !

      Ștergere
  2. si la noi ploua dar cartofi albastri nu am vazut decat la TV :)
    astept sa-i vad pe ai tai :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti urez, sa stea ploaia ! Si fii sigura ca o sa fotografiez prima farfurie cu cartofi albastri :)

      Ștergere
  3. Cred ca am mai vazut pr bloguri si aveau niste flori violet foarte frumoase, dar n-am vazut inca cum arata un cartof dupa recoltare. Asa Dani ca ramane sa ne prezinti tu recoltele de cartofi violet.
    Si la noi ploua in fiecare zi, acum a iesit soarele dupa ce cu cateva ore in urma ploua torential! Ciudata primavara! Un weekend insorit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai citeam, ca e bine sa rupi florile cartofilor, ca sa faca tuberculi mai mari. Dar zau daca ma lasa inima, imi plac mult florile solanaceelor :)
      Bineinteles, ca o sa vedeti recolta ! N-o sa fie ei multi, dar o sa fie gustosi.
      De primavara asta nu stiu ce sa mai cred, e atat de anapoda ... Sa speram, ca o sa avem un weekend cu soare si noi si voi :)

      Ștergere
  4. Nu, a plouat zilele trecute si acum in sfarsit e soare :) Frumos arata si gradina de legume, pe langa minunatele flori din postarile trecute:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ploaia aia de zilele trecute de la tine a ajuns mai la sud si ne strica treaba in gradina. Cum dau cu piatra vanata sau cu ceai de ceapa si alte cele, cum da o rafala si spala tot. In conditiile de fata trec in fiecare dimineata cu emotie pe langa rosii, de teama sa nu le vad bolnave. Seara frumoasa, Marc !

      Ștergere
  5. O primavara ploioasa.Se zice ca daca ploua in luna Mai avem malai.........
    Astept cu nerabdare sa ne arati primii cartofi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Grecia circula aceeasi zicatoare pentru luna Aprilie ... Lumea se plange, ca n-o sa fie recolte bune anul asta. Deja pretul legumelor si al fructelor la piata e mai mare ca anul trecut. Sa speram, ca va fi bine ! Merci de vizita, Gina !

      Ștergere
  6. Buna seara, frumoasa si ordonata cultura de cartofi de fapt ca si gradina de flori, totul bine aramjat si gandit. Eu pe langa cartofi am plantat in ultimii 3 ani cateva tufe de tufanele( un fel de sora mai mica a crizantemei si nu prea am avut probleme cu "americanii de Colorado". Daca gasesti crizanteme salbatice( Tanacetum cinerariaefolium) este mai bine, din ele se extrage piretrina un puternic insecticid sau daca nu poate gasesti Biocid, Florestin sau Sanoplant insecticide bio cu extract de piretrina, asta preventiv. O seara frumoasa, weekend minunat si recolta bogata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Vasile ! Iti multumesc de sfaturi, daca gasesc crizanteme salbatice, o sa le aduc in gradina si o sa le plantez in colturile straturilor de legume. Sunt extrem de norocoasa, ca n-am gandaci de Colorado pe cartofi si pe vinete. poate fiindca nu cultiva nimeni cartofi in apropiere. Merci de urari ! Un weekend placut, in casa sau in gradina !

      Ștergere
  7. Si la noi ploua si inca cum...
    De cartofii astia violeti am auzit eu, dar nu am mincat niciodata. Drept sa-ti spun nu vreau sa mi-i imaginez prajiti! :))) Cred ca sint tare uritei in tigaie. Chiar asa, cum te gindesti sa-i gatesti?

    Aaa, nici cartofi dulci nu am mincat niocidata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi a trecut ploaia de dimineata, acum asteptam partea a doua, norii se aduna deja la orizont. Pe marti in schimb, o sa fie 30 de grade :) Vreau sa cred, ca o sa fie o zi uscata.
      Imi imaginez un pireu facut din cartofi albi si violeti si o salata multicolora cu mar, cartofi mov, fasii de ardei rosi gras si poate somon facut la cuptor cu sos de portocale. Daca vom face chipsuri, o sa le facem la cuptor.
      Cartofii dulci sunt foarte buni, dar nu i-am incercat inca in multe variante, doar fierti. Am vrut sa-i cultiv in gradina si nu mi-au incoltit. Ramane pe anul viitor.

      Ștergere
  8. Eu zic sa nu-ti faci griji, lumea se plange de multe si in orice caz se grabeste sa creasca preturile. Vor veni caldurile si lucrurile vor merge foarte bine. Inteleg ingrijorarea ta insa nu stiu de ce, cred ca va fi bine. Arata foarte bine cartofii, sa le mearga bine si sa ne arati recolta bogata! Un sfarsit frumos de saptamana, draga Dani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper, ca n-o fi si vara ca primavara. Dar vreu sa cred in instinctul tau, Maria :) Multumesc, draga mea, pentru gandurile bune ! Te imbratisez !

      Ștergere
  9. Eu nu am unde sa cultiv cartofi. Acestia sunt tare draguti si sunt curioasa sa-i vad infloriti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt doar patru randuri micute, Simona. Noroc ca primesc cartofi din gradina socrului, altfel am cumpara mereu de la piata. Si eu sunt curioasa sa vad florile :)

      Ștergere
  10. Ce plante minunate şi bine îngrijite! Sînt gata să înflorească, asta, dacă nu te decizi să rupi florile...Vreme bună şi recoltă faină!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e gradina mica, e usor de ingrijit :) Boboci de floare inca nu au, dar e timpul sa apara. Poate o sa rup cateva flori, sa vad daca metoda da rezultate. Dar pe cele mai multe le voi lasa.
      Multumesc, Marta ! Un sfarsit de saptamana cu soare si voiosie, draga mea !

      Ștergere
  11. Am vazut in Suedia, la un restaurant, cand cineva de la masa noastra a comandat asa ceva, cu carne de ren! Iti doresc sa ai recolta bogata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Adriana ! Sunt sigura, ca o sa-mi placa :) As incerca si carne de ren :)

      Ștergere
  12. Ma faci geloasa ca ai tai sunt mai mari ca ai mei :) primul coment poti sa-l stergi, era logat sotu' cu cont de google :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am sters comentariul anterior :) Da, sunt ceva mai mari, desi eu i-am primit cam o luna dupa ce ii vazusem la tine. Le merge bine si tare ma bucur. Ma problematizeaza, cum o sa pastrez tuberculii de samanta ... parca vad, ca o sa mai pun o cultura in August, ca sa am ce semana in primavara.

      Ștergere
  13. Myślę, że Ty te ziemniaki sadzisz prędzej dla kwiatów niż do jedzenia bulw. Będziesz miała i to i to. Pozdrawiam i buziak.
    Cred că aceste cartofi faci tu crezi ca mai devreme pentru flori, decât să mănânce tuberculi. Veți avea și acest lucru și că. Îi salut și sărut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac si florile si tuberculii :) Pozdrawiam, Gigo, i buziaki !

      Ștergere
  14. Când am citit primele rânduri, chiar m-am gândit că am mai văzut undeva cartofi albaştri, dar nu mai ştiam unde. Apoi, m-am luminat: la Green, da! :)
    Arată foarte bine, le prieşte clima de-acolo. Probabil că şi ei vor să vorbeşti cu ei şi să-i alinţi, ca să crească frumoşi, nu? :)
    (Zilele trecute am primit violete de la o colegă şi mi-a spus să vorbesc cu ele, să le salut, să le alint, ca să înflorească. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tuturor plantelor le face bine sa le vorbesti si sa le atingi :) Unele chiar se dezvolta mai bine pe muzica, si nu orice fel de muzica, le place vioara si pianul. Mozart si Vivaldi sunt cei mai indicati :)
      Sa-ti infloreasca bogat violetele ! O saptamana buna, Natasa !

      Ștergere
  15. Cred ca e o moda cu cartofii astia violeti. Si eu am consumat in iarna care a trecut pentru prima data astfel de cartofi si tot pentru prima data am pus anul asta in gradina :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar e o moda :) Eu inca nu i-am gustat. Sa speram, ca vom avea recolte bune :)

      Ștergere
  16. Am citit articolul si comentariile. M-ati convins. Cand ajung in Bucuresti, ma duc glont in Piata Amzei si cumpar cartofi violeti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca puteam sa-i procur asa de usor ca tine, era perfect :) Sper sa-ti placa :)

      Ștergere
  17. Am si eu !!2 soiuri - blue Congo[mai tarcati] si unii mov -mov la care n-am umblat inca,Am scos 2-3 cuiburi ,de gust, i-am preparat la cuptor ,... si mama a inceput jihadul:cine-a mai vazut porcariile d-astea, am spurcat oalele,am ocupat locu'-n gradi' cu toate prostiile,tarara-tararam,... asa mi-a facut si cu fasolea mov anii trecuti-om batran!!...Gustul nu difera de cei albi-ba chiar mi se pare mai fin ,noua ne plac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam ca si in Africa au cartofi din astia. Nu te lasa descurajata de comentarii conservatoare :) Am si eu de-a face cu ele :) Si noua ne-au placut si o sa mai punem desi n-am avut recolta grozava. Eu am scos o ladita la vreo 20 de cuiburi. Bine ca mi-ai amintit de ei, azi am in program ghiveci la cuptor si o sa pun si niste rondele mov, cu tot cu coaja.

      PS - grozav imi place cum scrii :) Salutari mamei !

      Ștergere
  18. Saru-mana !!!Nu stiu daca-s chiar "made in Africa" da' asa le zice la soi...I-am procurat de la un tip de Bucharest si dupe pret erau chiar "la negru".. Da' daca vrei sa ai,... tre' sa dai...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai stii ? Oricum, sunt albastri si au ceva antioxidante in plus. Asta face bine la sanatate :) Sunt mai scumpi, dar merita.

      Ștergere