Se intilneste in tarile scaldate de apele Mediteranei. Ii place soarele si pamintul sarac si pietros. Creste ca o tufa nu foarte inalta, cu frunze inguste de un verde argintat.
Nu o am inca in gradina mea, dar e o planta care imi place si e in planurile mele de viitor. Floarea nu tine mult si in compensatie infloreste in valuri. Bobocii se deschid zilnic si astfel, cistusul coloreaza gradina pe o perioada lunga de timp. Are un aspect somnoros, cu petalele ca o hirtie de matase sifonata.
link : Mosaic Monday
Nu cunosc planta asta, probabil e prea frig la noi, imi aduce aminte insa de Rosa persica,cu petele alea visinii.
RăspundețiȘtergereCzystki maja piękne kwiaty. Ten zaprezentowane są bardzo ciekawe i dekoracyjne. Muszę bliżej się przyjrzeć tym roślinom :)
RăspundețiȘtergerePozdrawiam
Grzegorz
http://ogrodnictwoaz.blogspot.com/
Corina, arata aproape ca un trandafir salbatic. Nu stiu, daca ar creste in Romania, eventual intr-o clima blinda, cum e a Banatului.Acolo, rezista afara smochinii si bananierii...
RăspundețiȘtergereGrzegorz, sint atit de multe plantele pe care nu le cunoastem ... Si e important, sa alegi planta potrivita pentru fiecare gradina. Cistusul e splendid, dar nu rezista la frig, trebuie protejat.
RăspundețiȘtergereMajoritatea soiurilor de Cistus incep de la zona 7A. Deci ar merge cultivata pe la Constanta, etc. Cateva soiuri sunt 6B, dar sunt putine.
RăspundețiȘtergereCat sunt de frumoase !!! mi-am luat vineri un ghiveci cu menta si m-am gandit la gradina ta ;)) nu e menta mea nici a mia parte... dar ma mandresc cu ea.. Sper sa nu-mi moara in doua zile.. ca am eu asa un har... le iubesc prea mult pana le-nnec... Poti sa ma ajungi si sa-mi spui cum trebuie sa o ingrijesc?/ sa o ud mult, sa o tin la soare, la umbra?? multumesc anticipat. Pupici
RăspundețiȘtergereajuti ;))
RăspundețiȘtergereSigur, ca ajut !
RăspundețiȘtergereMenta e planta iubitoare de soare, dar nu direct. Eu as pune-o la semiumbra. Si trebuie udata des, ii place apa, dar nu sa stea in farfurie. O tai cind e verde, pina nu se usuca frunzele si neaparat inainte de inflorire, altfel isi pierde aromele, frunzele fragede sunt cele mai bune. Si, daca o tai,iasa lastari noi de pe tulpinita ramasa. Ii place sa se inmulteasca prin stoloni. Daca vezi asa un virf verde rosiatic, care pleaca la plimbare. il dirijezi in ghiveci pe o portiune mai golasa, sau il pui in alt ghiveci invecinat si cind s-a prins ai o noua plantuta.
Daca am omis ceva , ma mai intrebi !
Si, sa stii, ca asa am inceput si eu pe vremuri, intr-o jardiniera de bloc, cu un patrunjel cret.
So pretty! I love the little dots of color in the center!
RăspundețiȘtergereHappy Monday!
Flordel, multumesc de precizari.
RăspundețiȘtergereOare, creste vreun cistus autohton in Romania ? Adaptarea plantelor e miraculoasa. Si, cum apa e tot mai scumpa, plantele calite in conditii aride ma atrag tot mai mult.Eu, deja, nu mai am flori in gradina, doar seminte. Daca aveam un cistus...
Thank you, Cindy ! Happy Monday too !!!
RăspundețiȘtergerefoarte draguti...eu acum vreau sa pun in gradina luleaua turcului si nu stiu cum...am in vecini un gard plin cu floarea asta ...si nu stiu ce sa i-au dim ea...radacina cumva ?...poate ma ajuti...si ma chinui de azi dimineata cu translatorul ala :):)...poate ma ajuti si cu asta...daca nu am indraznit prea mult ..daaa...asa..cu explicatii ca la cl 1-a......carmen_g39@yahoo.com
RăspundețiȘtergereMultumesc tare Dani !!
RăspundețiȘtergereCoco, apropo de Luleaua turcului - poti lua radacina ( prin divizare ) sau faci butasi, lasi sa se usuce taietura si ii plantezi in pamint. Sau, a 3-a metoda e, prin marcotaj, adica ingropi un lastar si astepti sa dea radacini, dupa care il separi de planta mama si ai o plantuta noua.
RăspundețiȘtergereApropo de translator - eu am intrat pe un blog, care avea asa ceva, am apasat acolo unde zicea, sa apesi, daca vrei si tu asa ceva ( get this widget for your own site ), mi-a dat codul, l-am copiat si l-am introdus pe una din coloanele paginii de la Design. Daca te uiti putin pe net, exista tutoriale pentru asta .
Dragute!
RăspundețiȘtergereDar cu postul anterior m-ai spart, acum nu-mi sta mintea decat la imaginile alea de vis. De vis frumos!
Dar trandafirasul meu l-ai vazut? Ca eu mi-s tare mandra de el si voiam sa-ti aflu parerea, asa ca ti l-am adus sa-l vezi. pacat ca nu poti sa-l si mirosi!
http://sapundecasa.wordpress.com/2011/06/26/little-rose/
Da, l-am vazut ! " Micul trandafir " - e tare frumos, Alexandra. Ai de ce, sa fii mindra ( eu scriu, cum am invatat la scoala, da se intelege ). Ma duc sa comentez si la obiect.
RăspundețiȘtergereMa bucur, ca te entuziasmeaza fotografiile "violete" ... O sa iti trimit mail apropo de concediul din toamna .
Love Cistus and have both of these in my garden. Your photos are stunning!!1
RăspundețiȘtergereVeronica
www.tasselsandtwigs.blogspot.com
Thank you, Veronica ! You have a beautiful blog !
RăspundețiȘtergereSunt complet de respiraţie ...
RăspundețiȘtergereDeci, de multe frumoase fotografii ...
Un blog este frumos ...
Minunat!
Nu este frumos şi pentru mine e ca si cum călătoresc cu tine ... Vă mulţumesc.
Au o vara mare!
O mulţime de felicitări, Soňa
Sonia, multumesc mult, pentru cuvintele calde si frumoase.
RăspundețiȘtergerePoti scrie in limba ta natala, daca ti-e mai usor. Pot citi si inteleg limba ceha. Mai greu, e cu scrisul... Ma bucur, ca iti place ! Si mie imi face placere, sa vad casuta ta fermecata. E multa daruire in tot ce faci ...
O vara frumoasa !
Szkoda,że te śliczne kwiatuszki mogę oglądać tylko na zdjęciach, bo u nas za zimno dla nich. Pozdrawiam serdecznie
RăspundețiȘtergereGiga, ma bucur, ca iti plac !
RăspundețiȘtergereTe imbratisez si astept, sa vad, ce mai creste in gradina ta . Mi-as dori si eu, asa o oaza de verdeata, la mine vara e foarte arid ... si caut alternative, ca sa fie inflorita gradina si in Iulie - August.
mersi de raspuns...pot lua din radacina si acum , de exemplu ? sau intr-o anumita perioada a anului? si daca i-au , cum o pastrez cateva zile ? marcotajul ...cade...vreau sa duc planta la 100 km..:)....cu partea 2-a ...am rezolvat !
RăspundețiȘtergereCoco, cred ca poti lua din radacina si acum. O pui in pamint ( o glastra sau chiar o punga mai rezistenta ) si o uzi bine, sa nu se usuce pina la plantare. Dupa ce o plantezi, trebuie udata bine toata vara, pina se prinde.
RăspundețiȘtergereDar, in general, plantele se transplanteaza, de regula, intr-un anotimp mai umed - toamna sau primavara. Ai mai multe sanse !
Coco, nu stiu de ce, dar nu mai pot accesa blogul tau .
RăspundețiȘtergerecine stie...curios.. o fi ceva in neregula , sa speram ca se remediaza..blogger...a avut multe probleme in ultimul timp...si mersi de raspuns , asa o sa fac !
RăspundețiȘtergereYou have a very nice blog too with great music.
RăspundețiȘtergereCistus are so beautiful. I have many in my garden and i love the smell.
I will visit you again soon...
Julio, welcome and thank you for your comment. Glad you like my blog.
RăspundețiȘtergereYou are lucky, to grow cistus in your garden ...
Cunosc Cistus, l-am vazut in Thassos si in alte parti din Grecia. Nu stiu daca ar merge la noi.
RăspundețiȘtergerePentru Coco: luleaua turcului e extrem de invaziva! O pui in gradina si daca candva te razgandesti, nu mai scapi de ea! Rasare mereu! Eu am patit-o, vorbesc din experienta proprie.
Nu stiu, daca ar merge ... ii place mult soarele si coastele pietroase.
ȘtergereMama a plantat o radacina de luleaua turcului. Si-o dorea de mult. Sunt curioasa, daca va face flori din primul an :)