Wikiplayer

marți, 22 noiembrie 2011

Cactusi si bulbi

  Duminica am schimbat pamintul la cactusi si alte plantute din ghivece. Ma tot gindeam la treaba asta, de vreo luna si mai bine. A fost o zi frumoasa, telefonul mobil (dusmanul meu personal) , ca prin minune, a  trecut printr-o faza de letargie si  am stat linistita afara, in soarele de toamna, inconjurata de saci de pamint si compost si glastre si alte cele ... Copii dadeau ture cu bicicletele si se vopseau pe degete cu suc violet de masline (care erau folosite pe post de proiectile), cerul era albastru, timpul parca nu se mai grabea ... O zi perfecta ! 
  Avem doua jardiniere de ceramica linga intrare, unde cresteau cactusi. In ultima iarna, nu le-a mers bine si in vara, n-au inflorit. Asa ca, ii mut la adapost in veranda acoperita, pina in primavara, poate isi revin.
  In locul lor, am pus bulbi de primavara - lalele roz si albe, Firtillaria Meleagris (are o floare, ca un clopotel pestrit), narcise Paper White (cu flori mici si albe, in buchetele), Scilla Campanulata (numele e sugestiv, tot un fel de clopotei, nu i-am mai cultivat pina acum), Allium Siculum Nectaroscordum (un usturoi decorativ, de care m-am indragostit privind fotografiile postate de Giga, in primavara) si citeva Camassii Blue Melody, care vor inflori ceva mai tirziu.  O sa mai pun ceva seminte, de Nasturtium si vad eu, ce mai gasesc in cutia fermecata, ca sa am culoare pina la sfirsitul verii.  
  Presupun, ca o sa am doua jardiniere colorate de Paste. 

37 de comentarii:

  1. o sa ai niste minunatii in primavara...

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt sigura ca la primavara o sa ai niste minuni colorate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu, sincer nu am nimic comun cu cactusii.Nu imi plac, iar in fengshui scrie ca singurul loc unde se pot pune cactusii este zona celebritatii, care, in cazul artistilor sau persoanelor publice, sa nu sufere ori care ar fi conditiile sau "intepaturile" venite din exterior. Pusi la intrare, se zice ca intampini cu musafirii cu "sageti ascutite". Tot la fel se spune si despre sabiutele, florile acelea de apartament cu frunzele ca niste sabii, ca aduc necaz si cearta intre parteneri si, multi au fost aceeia care le-au aruncat afara.
    Deci, ma bucur din tot sufletul ca ai inlocuit cactusii cu bulbii de lalele (ha,ha,ha)
    Te pupic!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit ce a scris Vasi si o contrazic. Astea sunt prostii, nu poate o floare sa aduca cearta sau ce mai inventeaza unii sau altii.:)
    Si eu am cactusi de cateva feluri si stiu ca le place peste iarna sa treaca printr-o perioada de seceta, pauza, ca in anul urmator sa faca flori.
    Nu vii si la mine sa ma ajuti la schimbat pamantul?Eu ma uit cu groaza la cativa teposi de care nici nu ma pot apropia ,dar sa le mai schimb si pamantul.Desi tare ar mai avea nevoie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Abia astept sa vad cu ce floricele imi incanti privirea cand vin la tine.O zi linistita iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  6. astept acum sa vad si rodul colorat:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cactusii mei hiberneaza acum.Nu sunt pretentiosi.Iarna nu trebuie udati!!atunci vara infloresc.Noapte buna!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi plac florile lor, asa diafane n-ai zice ca sunt flori de cactus.

    RăspundețiȘtergere
  9. Coco, Pandhora, in primavara o sa se vada rezultatul ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Vasi, eu nu ma leg prea mult de fengshui ... Imi plac cactusii, au niste flori minunate. Da imi pare bine, ca te bucuri de schimbare !
    Te sarut !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Inseamna, ca de aia nu le-a placut, Mihaela, ca iarna trecuta am avut multe ploi si au stat in umezeala. Tot e bine, ca i-am mutat. Am avut niste manusi duble cauciucate, plus ajutorul sotului la dezradacinat exemplarele mai solide.
    Daca erai aproape, zau, ca venem la o sedinta de replantare. Mi-am facut rodajul cu ai mei ...

    RăspundețiȘtergere
  12. DiaMar, azi n-am floricele, doar un ghiveci cu tepi ... mai putin, si vine primavara. Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  13. Andreea, intii Craciunul ... Pe urma, incep sa numar zilele pina la semanatul ardeilor si rosiilor.
    O seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  14. Mama, o sa-i ud putin, sa sa aseze pamintul, pe urma ii las in pace pina in primavara. Te sarut ! Noapte buna !

    RăspundețiȘtergere
  15. Melly, tu zici de florile cactusilor din alte posturi, ca aici nu-i nici o floricica ! Sint minunate si mai ales parfumate ... ma intreb, daca exista vreun parfum cu aroma florilor de cactus ...
    Noapte buna !

    RăspundețiȘtergere
  16. The cactus is beautiful. My friend had once one with great white flowers. I never forgot the scent the flower gave. But bulbs give a lot of joy in spring. Hope they grow well.
    have a lovely week.
    Marijke

    RăspundețiȘtergere
  17. Marijke, yes, cactus flowers are wonderful. Hope to see a lot of them in the next year.
    All te bulbs are from Holland. Your country is the biggest producer ever ...
    Thank you, my dear ! Have a beautiful evening and a nice week !

    RăspundețiȘtergere
  18. Am avut si eu un cactus cand eram mica! a inflorit in toata viata mea de pana acum ;) si la ceva timp s-a uscat.. Ai tai sunt minunati !! pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Anto, e usor sa-i inmultesti. Daca vezi vreunul care iti place, ceri un butas si gata. Se prind extrem de repede si nu sint pretentiosi. Noapte buna !

    RăspundețiȘtergere
  20. ce frumusete de floare! ce frumusete de zi! "cerul era albastru, timpul parca nu se mai grabea ... O zi perfecta ! "... sa ai parte de cât mai multe astfel de zile minunate!

    RăspundețiȘtergere
  21. Carmen, multumesc ! Zilele ca cea de duminica, sint nepretuite ...

    RăspundețiȘtergere
  22. Kwiaty, które dałaś na werandę pewno będą znowu piękne wiosną. Cieszę się bardzo, że spodobał Ci się tak czosnek ozdobny i chcesz żeby zagościł u Ciebie. On jest piękny i nie rozczarujesz się.Pozdrawiam

    RăspundețiȘtergere
  23. Am vrut să fac un comentariu la "Statui" şi nu am putut accesa.

    RăspundețiȘtergere
  24. Abbilbal, acum am vazut ca erau blocate comentariile, fara sa vreau. Am remediat. Multumesc mult !!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Giga, dziekuje ! Usturoiul decorativ o sa-mi aminteasca mereu de tine ...
    Pozdrawiam !!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi cer scuze daca v-am suparat, dar celelalte 99,9% flori imi plac, chiar si urzicile. Am ceva cu cactusii, mai ales de cand aveam copii mici si aveam un cactus- limba soacrei, care avea ace miiiici de tot si odata s-a nimerit sa intre un spin din acela in manuta mica a unuia dintre ei si l-am scos cam greu. De atunci, gata cu ei.
    Imi pare rau inca odata pentru comentariu contra :( Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  27. Vasi, nimeni nu s-a suparat ! Si cine cultiva cactusi, se mai si inteapa, e normal.
    Multa lume crede in fengshui, sau in alte superstitii si, daca cineva crede, il poate influenta ...
    Te sarut si te imbratisez !!!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Dany, sorry the last days I had to much work. I am as you changing my cactus and others plants. I Have to many of different variety at home. My home is in Lagoa, the little land: O Matinho, is ten minutes far from here.

    Kisses

    BIA

    RăspundețiȘtergere
  29. Pe cei câţiva ai mei le-a împrospătat doamna mea pământul, o face în fiecare an cel puţin o dată. Numai că eu nu am decât doi, nu prea mari. Am mai avut unul, care s-a pierdut săracul.

    RăspundețiȘtergere
  30. Si la doi ani le poti schimba pamintul, nu patesc nimic, Max. Si daca au pui, se inmultesc vertiginos.
    Eu am aruncat pe un teren viran, linga casa, niste cactusi frinti si i-am gasit bine mersi, au facut radacini, neudati, neingrijiti si arata minunat.

    RăspundețiȘtergere
  31. Bia, don't worry, I understand how it is. I am happy to see the photos on your blog.
    Keep up the good work, my dear friend !!!
    Greetings and kisses !!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Ce primavara colorata!!! Uite iti recomand si un allium molly. Mi-aimi place tare mult.
    Citeam comentariile....Ce frumos va purtati cu cactusii comparativ cu mine!!! Eu le schimb pamintul numai cind nu mai incap in ghiveci si il rastoarna cu greutatea lor. Stau ani cu acelas pamint. Eu ii iubesc fiindca nu ma solicita mult,si florile lor is divine !!! Anul trecut m-au rasfatat. Am avut si un campion http://home-and-garden.webshots.com/photo/2570615540091567945brUTEi . 32 simultan . In total pe perioada infloririi cred ca a facut vreo 70 de flori. Sta de cel putin 5ani in acelas ghiveci.
    Dani,unde pot vedea cactusii tai? Eu nu prea stiu sa umblu pe un blog.

    RăspundețiȘtergere
  33. Am niste bulbi de Allium in asteptare, Gabi. O sa caut, sa vad ce soi e A. molly. Mersi de sugestie!
    Daca vrei sa vezi cactusii si orice altceva te intereseaza, mergi in josul paginii, la etichete si faci clic pe ce vrei sa cauti. O sa apara toate articolele cu eticheta respectiva in ordine cronologica inversa. E simplu, sa navighezi pe blog !
    Imediat verific campionul. 70 de flori ??? Sint verde de invidie !!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Vor fi o frumusete la primavara, imi place ce ai ales. Imi place Fritillaria, eu am Imperialis, creste inalta, dar Mileagris este atat de draguta! Ai incercat sa fortezi bulbii de Paperwhite? Poti sa ii pui in ghivece acum in casa si in cam 4 saptamani ar trebui sa ai flori. Eu i-am salvat pe cei de anul trecut, pe care i-am uitat fara apa si nu au mai inflorit. Acum au tulpini de vreo 10cm, sper sa imi dea si flori.
    O duminica superba!

    RăspundețiȘtergere
  35. Asta a mea, Firtillaria, e mai firava si pastelata. Sa vedem, daca rasare ...
    Bulbi n-am fortat niciodata. Oricum, in Ianuarie incep sa infloreasca primele narcise in gradina, nu le astept prea mult. Tu ai iarna lunga, e bine, sa ai si in casa flori. Cel mai mult imi place verdele in casa dupa sarbatori, cind se aduna podoabele de Craciun, si e nevoie de ceva in locul lor.
    Deci in vreo luna ai narcise ? Chiar la inceput de an - o sa fie cu noroc trecerea in 2012.
    Te imbratisez, Dana ! Numai bine !

    RăspundețiȘtergere